(FOTO in VIDEO) Svetovni kongres mobilne telefonije: Znanstvena fantastika na dlani oziroma že na vašem zapestju

Gregor Grosman Gregor Grosman
28.02.2024 13:30

V Barceloni tehnološki velikani in start upi predstavljajo nove mobilne telefone, prenosne računalnike, pametne ure, prstane in očala. Vsem je skupna podpora umetne inteligence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozabite preklopne mobilnike. Motorola je na MWC predstavila telefon, ki ga lahko nosimo na zapestju. 
EPA

O Svetovnem kongresu mobilne telefonije (MWC), ki se je ta teden pričel v Barceloni, bomo zaradi velikega števila predstavljenih novosti in inovacij še dolgo govorili. Tradicionalno je MWC eden največjih telefonskih in mobilnih dogodkov v letu, letos pa lahko mirno rečemo, da ga je zaznamovala umetna inteligenca (UI), ki jo proizvajalci vgrajujejo v skoraj vse naprave. Kot je povedala vodja marketinga pri združenju GSMA Laura Dewar, bodo o UI govorili prav vsi: "Na 18 odrih bo potekalo okoli 260 predavanj, vsaj 50 teh je neposredno povezanih s temo umetne inteligence." 

Amulantno vozilo, v katerem bo zdravniku v pomoč naglavni set za lažje spremljanje vitalnih znakov oddaljenega pacienta. 
Reuters

Zraven tudi kitajski velikani

Kitajski tehnološki velikani, ki iščejo priložnost v tujini, so v središču MWC 2024. Na kongresu se jih predstavlja približno 300. Honor je predstavil nove izdelke (pametni mobilnik in prenosnik) z vrsto inovacij z umetno inteligenco in razkril novo strategijo "UI za vse situacije". Kajti želijo si povsem spremeniti uporabniško izkušnjo, uporabniku olajšati delo in mu odvzeti marsikatero odvečno odločitev.

Gregor Grosman

Honorjevo funkcijo sledenja pogledu, ki jo poganja UI, je avtomobilski inženir že uporabil za razumevanje namere uporabnika, ki lahko avtomobil premika z očmi, ne da bi v njem sedeli ljudje. Le s pogledom je mogoče aktivirati zagon motorja, ga ugasniti, vozilo premakniti naprej ali nazaj. 

Huawei je na svojem razstavnem prostoru, poimenovanem Advance Intelligence, gostil številne globalne operaterje, industrijske partnerje in mnenjske voditelje, ki so razpravljali o prihodnji sinergiji omrežja, oblaka in inteligence. Med drugim so predstavili omrežje 5.5G, ki bo že letos v komercialni uporabi. Xiaomi pa je poleg pametnega ekosistema, ki ga opredeljuje povezanost med človekom, vozilom in domom in katerega sestavni del je nedavno predstavljeni električni avtomobil SU7, predstavil še vrsto nosljivih naprav in izdelkov za pametno življenje.

Doslej smo kaj takšnega videli zgolj v znanstvenofantastičnih filmih: koncept prenosnega računalnika Lenovo s prosojnim zaslonom.
EPA

Tu je še Lenovo, ki je razkril svojo vizijo prihodnosti hibridne umetne inteligence ter obiskovalce razveselil s konceptom prenosnega računalnika Lenovo ThinkBook s prosojnim zaslonom, ki zelo spominja na napravo, videno samo v znanstvenofantastičnih filmih. Futuristični so se nekoč zdeli tudi mobilniki, ki jih je mogoče nositi na zapestju. To niso več, saj je Motorola predstavila mobilni telefon s fleksibilnim zaslonom, ki ga lahko ovijemo okoli zapestja.

EPA

Število obiskovalcev vztrajno raste

Lanski MWC je v vseh pogledih presegel predhodnika, saj je sejmišče Fira Barcelona Gran Via v štirih dneh obiskalo 88.500 obiskovalcev iz skoraj vseh držav sveta. Ampak letos naj bi jih bilo še več, vsaj 95.000. Petdeset odstotkov udeležencev je direktorjev in odločevalcev. Po poročilu združenja GSMA je imel MWC Barcelona 2023 velik gospodarski vpliv, saj je kongres prispeval 461 milijonov evrov k barcelonskemu gospodarstvu. 

Obiskovalci vstopajo na razstavni prostor Fira v Barceloni, kjer poteka MWC. 
EPA

Največji in najvplivnejši dogodek povezljivosti na svetu je v letu 2023 presegel tudi pretekle, kar se tiče zaposlitev s krajšim delovnim časom, saj je v času trajanja MWC po Barceloni zaradi tehnološkega kongresa začasno delo dobilo več kot 9100 ljudi.

Robotski android Ameca. 
EPA

Poročilo letošnjega kongresa bo organizator lahko podal šele po zaključku dogodka, ki se konča v četrtek. Sodeč po obisku prvih dni in številu predstavljenih novosti je mogoče sklepati, da se bo razstavni prostor hitro napolnil tudi v letu 2025.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta