(FOTO) UNIDO s Huaweijem ustanavlja globalno zavezništvo za umetno inteligenco v industriji in proizvodnji

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.06.2023 09:22

V Fényeslitkeju na Madžarskem je potekal Forum o pametni železnici in logistiki 2023.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgolj v štirinajstih mesecih je bil zgrajen intermodalni terminal East-West Gate, kjer se končajo široki tiri ruske železnice.
Gregor Grosman

Zgolj v štirinajstih mesecih je bil zgrajen intermodalni terminal East-West Gate (EWG) v Fényeslitkeju na Madžarskem, le kakšnih 10 kilometrov od meje z Ukrajino. Na terminalu lahko letno natovorijo in raztovorijo milijon kontejnerjev med železnicami z različno širino tračnic, čeprav zaradi vojne v Ukrajini te številke letos ne bodo dosegli. Kitajski ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke infrastrukture ter pametnih naprav Huawei se je projektu priključil z rešitvijo, ki prek omrežja 5G omogoča upravljanje žerjavov za natovarjanje in raztovarjanje na daljavo, kar prinaša veliko prednosti, predvsem višjo učinkovitost in varnost. Operaterju namreč ni treba več plezati v kabino na vrhu žerjava, ampak njegovo gibanje nadzira iz klimatizirane kontrolne sobe. Odhod na stranišče ne pomeni več polurnega izpada dela, ampak je to stvar minut, lahko pa sosednji operater tudi v trenutku prevzame njegovo delo, zgolj s klikom na gumb.

Gregor Grosman

Takšna digitalizacija železniškega tovornega prometa prinaša veliko prednosti, je povedal Tomas Body, pri družbi Huawei zadolžen za integrirane rešitve. "Pri digitalizaciji ni bojazni, da bi bila škodljiva za zaposlene. Na tem primeru vidimo, da pomeni ravno nasprotno. Upravljavci žerjavov so bolje povezani, delajo v klimatiziranem okolju, ne bodo šli v pokoj s petdesetimi leti zaradi kakšne delovne poškodbe." 

Operater upravlja žerjav na daljavo, podatki se v realnem času, brez zamika in izgub prenašajo prek mobilnega omrežja 5G.
Gregor Grosman

Organizacija Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) je tekom okrogle mize na dogodku sporočila, da bo julija skupaj s Huaweijem in mednarodnimi partnerji ustanovila globalno zavezništvo za umetno inteligenco v industriji in proizvodnji. Zavezništvo bo usmerjeno k vzpostavitvi platforme za sodelovanje in izmenjavo znanja, s čimer bo spodbujalo inovacije ter uporabo tehnologij umetne inteligence v industriji in proizvodnji ter povečalo digitalno gospodarstvo. 

Udeleženci okrogle mize so razpravljali o prednostih digitalne transformacije na področju železniške industrije.
Gregor Grosman

Ker postajajo koristi rešitev umetne inteligence vse bolj vidne v različnih panogah, je pomembno podjetjem pomagati pri digitalni transformaciji. "Cilj zavezništva je služiti kot platforma za sodelovanje, izmenjavo znanja in predstavitev najboljših praks," je v svojem nagovoru povedal Ciyong Zou, namestnik generalnega direktorja in izvršni direktor UNIDO. Organizacija opaža, kako se mobilna povezljivost in industrijske inovacije združujejo. Omrežje 5G v kombinaciji z umetno inteligenco in računalništvom v oblaku prinaša številne koristi v sektorjih transporta in logistike.

Ruska tirna širina, torej razdalja med obema tiroma, znaša 1520 milimetrov, evropska širina je 1435 milimetrov.

Tudi pri EGW, tako János Tálosi, izvršni direktor podjetja East-West Intermodal Logistics, nameravajo terminal še naprej posodabljati. Med drugim razmišljajo o uporabi očal za obogateno resničnost (AR), ki bi jim olajšala vzdrževanje in servisiranje žerjavov. Tudi pri tem bi uporabili prenos podatkov prek mobilnega omrežja 5G. Proizvajalec žerjavov, avstrijsko podjetje Künz, je namreč precej oddaljeno in uporaba AR očal bi precej olajšala in pohitrila posege, serviserjem pa ne bi bilo treba potovati na Madžarsko, ampak bi lokalni tehniki ob pomoči na daljavo lahko, tako upajo odgovorni pri EWG, sami odpravili težavo. 

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta