Kaj bo s Twitterjem po Muskovem prevzemu? Bodo uporabniki začeli zapuščati omrežje?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
26.04.2022 18:03

Nekdanji prvi mož Twitterja Jack Dorsey pozdravlja prevzem podjetja s strani Elona Muska, ki si bo prizadeval ohraniti svobodo govora, medtem pa se številni uporabniki bojijo prav tega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elon Musk, ki se je označil za "absolutista svobode govora", je že dlje časa precej glasen v svoji kritiki Twitterjevih politik o moderiranju vsebine.
Reuters

"Načeloma menim, da Twitter ne bi smel biti v nikogaršnji lasti. Mišljen je kot javno dobro, na ravni protokola, ne kot podjetje. A če gre za reševanje Twitterja kot podjetja, je Elon Musk edina rešitev, ki ji zaupam. Zaupam njegovi misiji, da bo s tem podaljšal zavedanje, o pomenu tega," je po tem, ko je upravni odbor podjetja sprejel Muskovo ponudbo za prevzem podjetja v svojem tvitu zapisal nekdanji direktor Twitterja Jack Dorsey, ki ga je po njegovm odstopu konec novembra lani zamenjal Parag Agrawal.

Da je Muskov cilj vzpostaviti platformo, ki bo v največji meri zaupanja vredna in inkluzivna, pravi, je še zapisal Dorsey in dodal, da je to tudi cilj Agrawala ter da je zato za svojega naslednika izbral prav njega. Hkrati se je obema zahvalil , da skušata podjetje izvleči iz situacije, v kateri se je znašlo. Muska so namreč opozorili, da mora uporabnike Twitterja zaščititi pred škodljivo vsebino, potem ko je sklenil posel v vrednosti 44 milijard ameriških dolarjev za nakup velikana družbenih medijev.

Podjetje Twitter se sooča z naraščajočim pritiskom politikov in regulatorjev zaradi vsebine, ki se pojavlja na njegovi platformi.
EPA

Milijarder je obljubil, da bo sprostil omejitve glede vsebine, kar je sprožilo strah skupin za človekove pravice, saj da bi to lahko povzročilo porast ustrahovanja in napačnih informacij. "Ne glede na lastništvo morajo biti vse platforme družbenih medijev odgovorne," je za britanski BBC dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona. Hkrati je tudi Evropska komisija Muska opozorila, da mora zaščititi uporabnike.

"Naj gre za avtomobile ali družbene medije, mora vsako podjetje, ki deluje v Evropi, spoštovati naša pravila - ne glede na svoje lastništvo," je v tvitu opozoril Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg.

"Svobodni govor je temelj delujoče demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva," je Musk dejal ob napovedi dogovora.
Arhiv podjetja

Evropska unija je namreč napovedala, da bodo njena nova spletna pravila "prenovila" digitalni trg, vključno s tem, kako delujejo tehnološki velikani. Ko bodo začeli veljati, bo treba zagotavljati večjo preglednost glede tega, zakaj je vsebina priporočena uporabnikom ali zakaj so nanje ciljno usmerjeni z nekaterimi oglasi, na primer.

Elon Musk, ki se je označil za "absolutista svobode govora", je že dlje časa precej glasen v svoji kritiki Twitterjevih politik o moderiranju vsebine in zagovarja svojo idejo, da mora biti pravi Twitter platforma za svobodo govora. "Svobodni govor je temelj delujoče demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva," je Musk dejal ob napovedi dogovora.

Podjetje Twitter se sooča z naraščajočim pritiskom politikov in regulatorjev zaradi vsebine, ki se pojavlja na njegovi platformi. Zaradi svojih prizadevanj za posredovanje napačnih informacij je pritegnilo kritike z leve in desne. Spomnimo, da je Twitter lani s platforme izključil nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, morda svojega najmočnejšega uporabnika, pri tem pa se skliceval na tveganje "spodbujanja nasilja".

Jack Dorsey: "Načeloma menim, da Twitter ne bi smel biti v nikogaršnji lasti. Mišljen je kot javno dobro, na ravni protokola, ne kot podjetje. A če gre za reševanje Twitterja kot podjetja, je Elon Musk edina rešitev, ki ji zaupam."
Reuters

Hkrati se je na Twitterju že oglasila organizacija Amnesty International, kjer so zapisali: "Zaskrbljeni smo zaradi vseh korakov, ki bi jih Twitter lahko sprejel, da bi zmanjšal uveljavljanje politik in mehanizmov, namenjenih zaščiti uporabnikov."

"Zadnje, kar potrebujemo, je Twitter, ki si namerno zatiska oči pred nasilnim in žaljivim govorom proti uporabnikom, zlasti tistim, ki so najbolj nesorazmerno prizadeti, vključno z ženskami, nebinarnimi osebami in drugimi," so še zapisali v organizaciji.

Izvršni direktor Twitterja Parag Agrawal je zaposlene nagovoril tudi na sestanku, kjer je dejal, da je prihodnost podjetja negotova, poroča tiskovna agencija Reuters. "Ko se posel sklene, ne vemo, v katero smer bo šla platforma," je po poročanju dejal gospod Agrawal.

Musk je dejal, da upa, da bodo tudi njegovi najmočnejši kritiki ostali na platformi, "ker to pomeni svoboda govora". Nekateri uporabniki pa so medtem zagrozili, da bodo zapustili Twitter, spet drugi so platformo že zapustili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta