Twitter potrdil prodajo podjetja Elonu Musku za 44 milijard dolarjev

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
25.04.2022 21:55

Poznavalci razmer nakup ocenjujejo za izjemen dosežek milijarderja, ki želi odkleniti "izjemen potencial družbenega omrežja"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elon Musk je eden najvplivnejših uporabnikov Twitterja.
Reuters

Twitter je potrdil prodajo podjetja Elonu Musku, in sicer za 44 milijard dolarjev. "Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva," je zapisal Musk v skupni objavi, v kateri je napovedal prevzem.

Prvi mož Tesle in SpaceXa Musk je namreč v četrtek sporočil, da ima za prevzem Twitterja pripravljenih 46,5 milijarde dolarjev. Upravni odbor družbe Twitter je sicer sredi aprila ponudbo ameriškega milijarderja za odkup podjetja najprej zavrnil. Zdaj poznavalci razmer nakup podjetja označujejo za izjemen dosežek za milijarderja, ki želi odkleniti "izjemen potencial družbenega omrežja".

"Upam, da tudi moje največje kritike ostanejo na Twitterju, kajti to pomeni svobodo govora," je pred tremi urami tvitnil Musk, s 83,5 milijona sledilci eden najaktivnejših in najvplivnejših uporabnikov omrežja.

Musk bo za Twitter plačal 54,20 ameriškega dolarja na delnico, kar ustreza njegovi prvotni ponudbi v skupni vrednosti 44 milijard dolarjev. Strani sta se, potem ko je Musk zagotovil približno 46 milijard dolarjev financiranja, da bi podprl ponudbo za posel, srečali v nedeljo, potem ko so se vodstveni delavci Twitterja odločili, da bodo ponovno preučili Muskovo prvotno ponudbo, so poročale številne agencije.

Upravni odbor Twitterja se je sprva uprl Muskovemu poskusu, da kupi podjetje. Odbor je postavil obrambo s tako imenovano "strupeno pilulo", da bi preprečil poskuse sovražnega prevzema, potem ko je Musk zavrnil ponudbo upravnega odbora za mesto v njem v zameno za omejitev njegove največje naložbe.

"Upam, da tudi moje največje kritike ostanejo na Twitterju, kajti to pomeni svobodo govora," je pred tremi urami tvitnil Musk.
Reuters

Posel naj bi bil sklenjen leta 2022, v pričakovanju odobritve delničarjev in drugih regulativnih odobritev, so zdaj sporočili iz Twitterja.

Ob napovedi nakupa je Musk dejal, da želi, da "narediti Twitter boljši kot kdaj koli prej, tako da izboljša izdelek z novimi funkcijami, naredi algoritme odprtokodne za povečanje zaupanja, premaga bote za neželeno pošto in preveri pristnost vseh ljudi".

S 44 milijardami dolarjev ali 54,20 dolarja na delnico je Musk v skladu s pogoji posla plačal 38-odstotno "premijo" v primerjavi s končno ceno delnice Twitterja, kot je bila 1. aprila 2022". Za delnico Twitterja se sicer vse od novembra 2021 ni trgovalo za 54,20 dolarja.

Spomnimo - potem ko je Musk v začetku aprila razkril 9-odstotni delež v Twitterju, je cena delnice Twitterja poskočila s približno 40 dolarjev na delnico na več kot 50 dolarjev na delnico. Ta cena je v ponedeljek znova poskočila, ko je začela krožiti beseda, da bo odbor družbe Twitter sprejel Muskovo ponudbo, preden so jo ustavili v ponedeljek popoldne pred uradno objavo prevzema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta