(PORTRET TEDNA) Človek - strateško orožje v sodobnem vojskovanju

Elon Musk, genialni izumitelj in podjetnik, šef podjetij v samem vrhu vesoljske tehnologije, električnih vozil in umetne inteligence, je objavil ponudbo za prevzem Twitterja, "platforme za svobodo govora po vsem svetu", ki je "družbeni imperativ za delujočo demokracijo"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elon Musk se veseli uspešne izstrelitve rakete Falcon 9, ki je na mednarodno vesoljsko postajo ponesla vesoljsko plovilo Crew Dragon s posadko.
Nasa

V nedavnem intervjuju za Insider News je Elon Musk brez obotavljanja takoj na začetku povedal, zakaj on ni najbogatejši človek na svetu. "Z ocenjenim premoženjem okoli 230 milijard dolarjev ste najbogatejši človek na svetu …," je vprašanje začel Muskov sogovornik, ko ga je ta prekinil: "Mislim, da Putin precej bogatejši od mene." Seveda je domnevno Putinovo premoženje zgolj stvar ugibanja, saj ruski predsednik, ki vodi brutalno vojno proti Ukrajini, uradno bogastva sploh nima. A Elon Musk je najbrž seznanjen z resničnim stanjem glede premoženja Vladimirja Putina.

Kakorkoli, Elon Musk, ustanovitelj in prvi mož globalno uspešnih podjetij Tesla in SpaceX (in nekaterih drugih), je znova v središču pozornosti zaradi nedavne objave ponudbe za prevzem podjetja Twitter, ki upravlja istoimensko družbeno omrežje, ki ga aktivno uporablja tudi Musk. Kot številni lokalni in globalni vplivneži tudi Musk preko twitterja razpravlja, napoveduje svoje naslednje poslovne poteze, se šali, objavlja namige, provocira, razdira šale in podobno.

Kar v gotovini

Začelo se je v začetku aprila, ko je Musk presenetil z informacijo o nakupu slabih desetih odstotkov delnic Twitterja, kar je povzročilo skoraj 27-odstotno rast vrednosti delnice, sredi tega tedna pa je (prav na twitterju) sporočil, da je dal - sicer nezavezujočo - ponudbo za nakup preostalega deleža družbe, s čimer bi postal njen 100-odstotni lastnik. S tem je Musk očitno odgovoril tudi na potezo zdaj že nekdanjih delničarjev Twitterja, ki so zoper njega vložili tožbo, v kateri trdijo, da so zamudili nedavni dvig cene delnic, ker je Musk predolgo čakal, da bi razkril svoj 9,2-odstoten delež v družbi. Musk je za delnico ponudil 54,2 ameriškega dolarja v gotovini, takšna cena pa bi vrednost podjetja dvignila na 43,4 milijarde dolarjev.

Elona Muska je Time razglasil za osebnost leta 2021.
Mark Mahaney/time

Ponujena cena za delnico je kar 54 odstotkov višja od cene na dan, preden je Musk začel kupovati delnice Twitterja, in 38 odstotkov višja kot na dan, preden je bila njegova naložba javno objavljena. "Moja ponudba je najbolje, kar lahko ponudim, je tudi dokončna ponudba, in če ne bo sprejeta, bom moral razmisliti o svojem položaju delničarja v podjetju. Twitter ima izjemen potencial, odklenil ga bom," je še zapisal Musk, izjavo pa podkrepil predvsem z dejstvom, da nima zaupanja v sedanje vodstvo družbe, sam pa, kot poudarja, tudi nima ustreznega recepta za uspeh, če podjetje ne bo v zasebni lasti. Iz zvočnega transkripta iz njegovega pogovora z Bretom Taylorjem izhaja, da je Musk prepričan, da bodo delničarji nad njegovo ponudbo izjemno zadovoljni.

Politikom bi prihranil zadrego

Kot je Musk v preteklosti že večkrat namignil, ga pri twitterju "moti" tudi to, da nima gumba za urejanje že objavljenih čivkov (oziroma tvitov). Kar, mimogrede, v Sloveniji močno razgalja jezikovno šibkost in nepoznavanje osnovnih pravil pravopisa nekaterih politikov. Ko je objava enkrat poslana, je namreč ni mogoče več popraviti. Takoj po objavi nakupa delnic Twitterja je Musk v zapisu na twitterju svoje sledilce (ima jih 81,9 milijona) vprašal, ali so za uvedbo gumba, ki bi jim omogočil naknadno urejanje že objavljenih tvitov. Odgovorilo je več kot 4,4 milijona uporabnikov, od tega jih je več kot 73 odstotkov glasovalo za takšno rešitev. "Ko že sprašujte ... da, od lani razvijmo možnost urejanja," je Twitter nato zapisal na svojem komunikacijskem kanalu. "Ne, te ideje nismo dobili iz spletne ankete," so še dodali. Tehnološki velikan iz San Francisca je napovedal, da bo testiranje začel v prihodnjih mesecih in glede na izkušnje prilagodil končno rešitev. Sprva bo urejanje objav na voljo uporabnikom storitve Twitter Blue, ki za mesečno naročnino treh dolarjev omogoča dostop do posebnih vsebin in možnosti. Blue je na voljo uporabnikov Twitterjeve aplikacije v Avstraliji, Kanadi, na Novi Zelandiji in v ZDA.

Dado Ruvic

Kot rečeno, možnost urejanja čivkov bi prihranila marsikatero zadrego tudi slovenskim politikom, ki niso najbolje seznanjeni s pravili pravilnega zapisa v slovenskem jeziku (čeprav se izrekajo za domoljube). Musk, če bo res vplival na uvedbo možnosti urejanja objav, bo omogočil na primer ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, da popravi vsaj najočitnejše napake v svojih objavah. To je ena od njih: "Pomagajmo novinarjem @POP_TVprogram in @rtvslo,da bodo znali vprašati Goloba @Gibanje_Svoboda kaj (če sploh) jih zanima glede njegovih prihodkov. Nobenih otrok in družine ni potrebno razkrizvati z informativnim izračunom dohodnine. Le vrednosti postavk od 1101 do 6700 razkrije."

Umaknili so Trumpa

Omrežje Twitter je sicer zelo priljubljeno pri politikih, kot močno orodje za nagovarjanje svojih privržencev in sporočanje stališč ga je uporabljal nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je avtor enega najbolj znanih zatipkov – misteriozne besede covfefe. Iz te je nato izšlo neskončno mnogo šal in spletnih memov, še vedno pa ni razčiščeno, kaj naj bi beseda v stavku "Despite the constant negative press covfefe" pomenila. Trumpa so sicer po napadu na ameriški kongres zaradi očitkov o spodbujanju nasilja z omrežja Twitter umaknili oziroma mu prepovedali delovati. S čimer se je sprožila razprava o omejevanju svobode govora in vprašanju, ali lahko zasebno podjetje onemogoči posamezniku sodelovanje v javnih razpravah.

Prav na to vlogo omrežja Twitter je Elon Musk opozoril, ko je pojasnil razloge za svojo namero o prevzemu podjetja Twitter. "V Twitter sem vložil, saj verjamem v njegov potencial, da postane platforma za svobodo govora po vsem svetu, in verjamem, da je svoboda govora družbeni imperativ za delujočo demokracijo. V času od svoje investicije sem se zdaj zavedel, da podjetje v trenutni obliki ne bo niti uspevalo niti služilo temu družbenemu imperativu. Twitter je treba preoblikovati v zasebno podjetje," je zapisal Musk v pismu Bretu Taylorju, predsedniku upravnega odbora Twitterja. Pismo je namreč del dokaznega gradiva k ponudbi.

Sooblikovanje prihodnosti človeštva

S prevzemom Twitterja bi Musk osvojil še eno področje, ki bo pomembno oblikovalo prihodnost človeštva. S podjetjem SpeceX je že povzročil revolucijo v industriji vesoljskih poletov. SpaceX je namreč uvedlo tehnologijo ponovne uporabe nosilnih raket, ko te po uporabi samodejno pristanejo na Zemlji, s čimer so močno pocenili polete in skrajšali čas med posameznimi izstrelitvami. S podjetjem Tesla pa je Musk dokazal, da je mogoča množična proizvodnja relativno cenovno dostopnih električnih osebnih vozil, v katerih je tudi najnaprednejša tehnologija samodejne vožnje - ta pa obljublja nov korak transformacije osebnega prevoza, kjer bo voznika nadomestila tehnologija. Prav povezovanje tehnologij med posameznimi podjetji je Muskova prednost pred konkurenco.

Muskovo vizionarstvo je izjemno, ima pa tudi ogromno tehničnega znanja. "Pred nekaj leti sem se pogovarjal z inženirjem v SpaceX-u v Seattlu, kjer izdelujejo StarLink. Povedal je, da je Elon zelo tehnično usposobljen. Dvakrat na leto pride v podjetje, gre čez firmo, posede vodje v sejno sobo in jim pove, kaj vse morajo spremeniti. Potem porabijo nekaj dni, da predloge razčlenijo, nakar ugotovijo, da so praktično vsi predlogi zelo smiselni in na mestu," je o Musku dejal Jure Knez, soustanovitelj in direktor visokotehnološkega podjetja Dewesoft, ki prav tako sodeluje s SpaceX-om.

Elon Musk: "Twitter ima izjemen potencial, odklenil ga bom."
Michele Tantussi

SpaceX in Tesla sta sedaj izredno uspešni podjetji, a sta bili obe tik pred propadom, je v omenjenem intervjuju povedal Musk. "Velikokrat sem pričakoval, da bom izgubil vse. Za obe podjetji sem menil, da imata manj kot deset odstotkov možnosti za uspeh. In nisem se motil. Po treh neuspešnih izstrelitvah pri SpaceX leta 2008 bi četrti neuspeh pomenil smrt podjetja. Nismo imeli denarja za peto izstrelitev. In Tesla je bila na robu bankrota velikokrat. Elon Musk je sicer znan po tem, da si neuspehov ne jemlje preveč k srcu in jih dojema zgolj kot del napredka. Eksplozijo rakete SpaceX ob pristanku je tako (na twitterju) poimenoval s kratico RUD - Rapid Unscheduled Disassembly (hitra nenačrtovana razgradnja).

Elon Musk ob predstavitvi koncepta Teslinega električnega pickupa Cybertruck.
Tesla

"Z vašim znanjem, izdelki in storitvami ste pravzaprav strateško orožje v sodobnem vojskovanju," v intervjuju ugotavlja Muskov sogovornik. Dejansko je raketna tehnologija podjetja SpaceX zelo zanimiva za ameriško vojsko. Vesoljsko plovilo Spaceship, ki naj bi kmalu poslalo astronavte na Luno in nato na Mars (kar so Muskove sanje - ustanoviti kolonijo na rdečem planetu), se namreč omenja kot vojaško sredstvo za hiter transport vojaške opreme kamorkoli na Zemlji. Musk je tudi "udeležen" v konfliktu v Ukrajini, saj je tamkajšnji vladi dostavil sisteme za dostop do interneta preko njegovega omrežja komunikacijskih satelitov Starlink. "Poskušam ravnati tako, da izboljšam verjetnost, da bo prihodnost dobra," je na vprašanje o njegovi vlogi v geostrateškem smislu odgovoril Elon Musk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta