Leto 2024 prinaša novosti za investitorje v sončne elektrarne. Kaj se spreminja?

Sistem neto meritev se odpravlja. Ste res zamudili vlak priložnosti, ki ga je ta prinašal? Predstavljamo vam priložnosti za vstop v svet sončne energije, ki jih ne smete zamuditi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pomembna prelomnica v svetu samooskrbnih sončnih elektrarn, v njihovih postavitvah in proizvodnji sončne energije je bila tokratna menjava koledarja ob prelomu leta. Da bi za vašo sončno elektrarno v celotnem času njenega delovanja veljalo finančno najugodnejše obračunavanje po sistemu neto meritev (ki bo pri obračunu upošteval proizvodnjo energije na letni ravni), je bilo vlogo za izdajo soglasja za postavitev in priklop na omrežje treba oddati do vključno 31. decembra 2023, elektrarna pa mora biti nato postavljena do konca letošnjega leta. A kaj, če tega niste storili pravočasno? 

Poleg sprememb v sistemu samooskrbe, ki je začel veljati s 1. januarjem 2024, nas čakajo tudi novosti glede obračunavanja omrežnine, te pa bodo začele veljati marca letos. Novi tarifni sistem bo vključeval ločevanje omrežnine glede na priključno moč in distribucijo električne energije, ta pa zajema tretjino celotnega računa za električno energijo.

Obračun omrežnine bo tako temeljil na 15-minutnih vrednostih in bo vključeval dve sezoni; višjo sezono od novembra do februarja in nižjo sezono od marca do oktobra. Poleg tega bo uvedenih pet časovnih blokov, ki se bodo prilagajali obremenitvi omrežja in ločevali med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo.

Nove spremembe bodo imele vpliv na vse uporabnike, tako za gospodinjstva kot za poslovne odjemalce.

Se sliši zapleteno? Na nek način tudi je, avtorji nove sheme želijo doseči, da bi se profil porabe bolj prilagodil profilu proizvodnje električne energije, ki več ni konstanten, kot je to veljalo v preteklosti, ko v omrežju še ni bilo toliko razpršenih virov energije. Ta prilagoditev pa ni mogoča, dokler uporabniki ne spremenijo svojih vzorcev porabe električne energije, dokler torej ne spremenijo svojih navad, ki bodo ključne za ohranjanje stroškovno učinkovite in trajnostne uporabe električne energije.

Obstajajo pa seveda še druge možnosti, da ste uporabniki udeleženi v zeleni transformaciji, ki vključuje tudi proizvodnjo električne energije iz sonca. Podjetje Moja elektrarna ima največjo mrežo sončnih elektrarn v Sloveniji,  njegovih 30 sončnih elektrarn ima kar 13 megavatov skupne moči, ki letno proizvedejo 14.280 megavatnih ur elektrike in s tem zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida za 9563 ton. Podjetje pa že načrtuje tudi gradnjo največje prostostoječe sončne elektrarne v Sloveniji. 

Slovenska mreža elektrarn je del večje evropske mreže, saj je skupina PV-Invest, lastnica Moje elektrarne, med vodilnimi skupinami s področja fotovoltaike v Evropi. S postavljenimi 99 elektrarnami s 63 megavati skupne moči, ki letno proizvedejo 82.000 megavatnih ur elektrike in s tem zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida za 38.000 ton, je prisotna v desetih državah.

Zato veseli, da je podjetje Moja elektrarna svoji siceršnji ponudbi za zakup sončnih modulov dodalo še ponudbo skupine PV-Invest za nakup zelenih obveznic, petletne in desetletne obveznice PV-Invest.

A, pozor, obveznici sta na voljo le še do sredine februarja! 

Gre za zanimivo naložbeno priložnost, saj sta na voljo dve obveznici:

  • zelena obveznica PV-Invest 2023–2028 s 5-odstotno fiksno obrestno mero in
  • zelena obveznica PV-Invest 2023–2033 s spremenljivo obrestno mero (trimesečni EURIBOR plus en odstotek na leto; prvo leto 5 odstotkov).

Ker so ti donosi veliko privlačnejši kot donosi številnih drugih naložbenih priložnosti, verjamem, da vas bo ponudba pritegnila.

“Slovenija je že ob lanskem vpisu zelenih obveznic družbe PV-Invest z izjemnim zanimanjem vlagateljev, ki so naložbeno priložnost prepoznali v še večji meri kot vlagatelji v Avstriji, Nemčiji in Švici, potrdila, da je na pravi poti zelenega prehoda, in verjamemo, da vlagatelji te priložnosti tudi letos ne bodo zamudili,” je prepričan Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna, d.o.o. 

Več o priložnostih trajnostne energetske oskrbe je Primož Tručl povedal tudi v pogovoru Moj nasvet = Moj uspeh, ki si ga lahko ogledate TUKAJ. 

Vas zanima še več? Obiščite spletno stran www.mojaelektrarna.com, kjer najdete bolj podrobne informacije, hkrati pa že tudi možnost nakupa obveznic. 

.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.