McDonald's po padcu dobička v razmislek o cenah

Va, STA
30.07.2024 12:18

Veriga hitre prehrane, ki ji očitajo, da v vojni v Gai podpira Izrael, bo s popusti poskušala zaustaviti upad prodaje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

McDonald's je v drugem četrtletju zabeležil dve milijardi dolarjev čistega dobička, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki so ostali skoraj nespremenjeni pri 6,5 milijarde dolarjev, je v ponedeljek sporočilo podjetje.

Prodaja v restavracijah, ki so bile odprte najmanj eno leto, je v primerjavi z enakim obdobjem lani nazadovala za odstotek, kar je bil prvi padec po pandemiji covida-19, je poročal britanski BBC.

Potrošniki so kritični do podjetja, ker je med pandemijo bistveno zvišalo cene. Kot je pojasnil vodja podjetja McDonald's v ZDA Joe Erlinger, se je sendvič Big Mac od leta 2018 v ZDA podražil za 21 odstotkov. Trenutno stane 5,29 dolarja.

Glavni izvršni direktor podjetja McDonald's Chris Kempczinski je priznal, da je povišanje cen spodbudilo potrošnike k razmisleku o nakupnih navadah. Kot je dejal, so slabi poslovni rezultati podjetje prisilili k "temeljitemu premisleku" o oblikovanju cen. Vlagateljem je pojasnil, da bo podjetje s popusti poskušalo zaustaviti upad prodaje.

Vodstvo podjetja je ob tem izpostavilo nedavne akcije, denimo Happy Meal za pet dolarjev v ZDA, in kampanjo v Združenem kraljestvu, ko lahko gostje izberejo tri jedi za tri funte. Te akcije bodo predvidoma podaljšane.

Delnice podjetja so se podražile za tri odstotke, potem ko je Kempczinski zagotovil, da so zmožni izpeljati to strategijo. "Vemo, kako to storiti," je dejal in dodal, da sodelujejo s franšizojemalci, da bi izvedli potrebne prilagoditve.

Padec prodaje je deloma tudi posledica bojkotov podjetja, saj mu nekateri očitajo, da v času aktualnega konflikta v Gazi podpira Izrael. Tamkajšnji franšizojemalec Alonyal je namreč izraelskim vojakom podaril več tisoč obrokov. Iz podjetja so zato aprila sporočili, da bodo odkupili vseh svojih 225 izraelskih restavracij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta