Nova slikanica: Pustolovščine gosenice Fani

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.05.2022 07:35

Idejo za slikanico, s katero ruši tabuje o moških in ženskih poklicih, je avtor Kristjan Veber dobil v Tehnoparku Celje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fani, Kristjan, Andreja in Ana na predstavitvi slikanice Pustolovščine gosenice Fani 
Rozmari Petek

Mladi humanitarec, bodoči diplomirani vzgojitelj, strasten ljubitelj mladinske literature in ne nazadnje avtor slikanic, Celjan Kristjan Veber, se je podpisal pod novo slikanico. Pravljica Pustolovščine gosenice Fani na zanimiv način govori o tem, kako so dekleta sposobna opravljati tipično moške poklice. Tabuje pravzaprav razbija gosenica Fani, ki o svojem delu pripoveduje mali Ani. "Prav načrtno sem izbral ženska lika, ker se mi zdi zelo pomembno promoviranje netipičnih ženskih poklicev v gradbeništvu, inženirstvu. Enako pomembno se mi zdi tudi, da vsake toliko časa tak apel pride s strani moškega. Poudariti želim, da lahko vsak soustvarja svet na lepše - pa katerikoli poklic že opravlja. Ne nazadnje tudi jaz podiram tabuje s tem, da sem se odločil za pretežno ženski poklic – predšolsko vzgojo. Tako si znam predstavljati, kako je tistim, ki so v pretežno moškem poklicu," se nasmeje Kristjan.

Načrtno je izbral tudi ime Ana. "Po prvi slovenski doktorici znanosti Angeli Piskernik, ki so jo klicali Ana. Fani pa je bila na začetku Poldka, a to ni najbolj 'potegnilo'. Poleg tega se mi zdi, da je Fani bolj humorno ime in otroke nasmeji," opiše avtor. Ideja za slikanico pa je prišla iz Tehnoparka Celje, kjer Kristjan dela preko študentskega servisa. Zato v slikanici omenja jadralnega zmaja, cunamije, globus, planetarij in škripec - eksponate, ki so v Tehnoparku Celje. "Dobro se spomnim svojega prvega dne – ogromno stopnic in toliko vsega, da sem bil kar malo nervozen. Potem sem začel razvijati idejo, da bi v tako veliki stavbi lahko kdo, domišljijsko seveda, živel. Na misel mi je prišla gosenica. Potem sem napisal program Tehnoparka Celje za vrtce in sem uporabil lik gosenice in Ane. Vrtci so se pozitivno odzvali na lika, zato sem se odločil še za knjižno obliko," opisuje "rojstvo" knjige, ki je prvi test že prestala pred najbolj iskrenimi poslušalci – malčki. "Bili so navdušeni. Otrokom vedno povem, da mi je to zgodbo pripovedovala gosenica. Potem otroci navdušeno sprašujejo, kako se lahko z gosenico pogovarjam, kje se z njo pogovarjam, jaz pa jim rečem, da leze nekje med stenami Tehnoparka Celje … Vesel sem, da je zgodba zrasla na tem zelniku, na zelniku znanosti, raziskovanja in vsega lepega."

Ilustracije je tudi za to slikanico - kot že za njegovo prvo knjigo Košček mojega srca - prispevala Špela Guček, ki je v risbe ujela tako duh Celja kot eksponate Tehnoparka Celje. "Kristjan je s študentskim delom spoznal in usvojil vsebine, ki jih imamo v parku, in s tem znanjem ustvaril čudovito zgodbo ter nam dodal nova lika," je izpostavila direktorica Tehnoparka Celje Andreja Erjavec. Ana in Fani namreč ob obisku malčkov oživita.

Knjiga je dobila tudi prvo recenzijo naravoslovnega pisca Ivana Esenka, ki je pohvalil tudi izbiro gosenice kot glavnega lika, saj ta pri mnogih ne vzbuja posebno prijaznih čustev. "Večina bi raje izbrala barvito ptico, pridno čebelo, ljubkega zajčka ali medvedka, zato ima slikanica dodatno vzgojno noto. Prijazno opisuje bitje, ki si to pozornost zasluži," je dodal Esenko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta