Pandemija še kar pretresa globalno gospodarstvo. Se nam leta 2022 vendarle obeta okrevanje?

M. S.
28.12.2021 06:00

Spremembe pri varčevanju gospodinjstev, gospodarska rast in razmerje med nakupi blaga v primerjavi z doživetji so v središču pozornosti ob nadaljnji digitalizaciji podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vrnitev potnikov leta 2021 je bila opazna tako na cestah in letališčih, vendar je nadaljnja rast odvisna od uspešnosti preprečevanja širitve različic virusa, ki povzročajo prepoved potovanj.

Reuters

Pred drugo obletnico pričetka pandemije je Mastercard Economics Institute objavil poročilo Gospodarstvo 2022, globalno napoved za prihodnje leto, ki temelji na bistvenih trendih skozi oči potrošnika. Poročilo razkriva, kako bo pet temeljnih dejavnikov - varčevanje in poraba, dobavne verige, pospešena digitalizacija, vrnitev dolgih potovanj in vse daljši seznam gospodarskih tveganj - oblikovalo svetovno gospodarstvo v prihodnosti.

Poraba prihrankov bo dvigovala BDP

Rezultati raziskave kažejo, da bi poraba nakopičenih prihrankov potrošnikov k rasti svetovnega BDP v letu 2022 lahko prispevala tri odstotne točke. Stopnja varčevanja gospodinjstev se je leta 2021 skoraj podvojila in hitrost porabe teh prihrankov bo povzročila verižno reakcijo v svetovnem gospodarstvu.

Predhodnih 27 let rasti porabe gospodinjstev za storitve v primerjavi s porabo za blago se po dveletnem premoru počasi vrača v ustaljene tirnice in je že šest odstotnih točk pod vrhom. Pandemija je nakupe blaga z 39 odstotkov skupne porabe gospodinjstev dvignila na okoli 47 odstotkov (ob vrhuncu), kar je močno oslabilo storitve in hkrati obremenilo dobavne verige. Kopica nakupljenih dobrin, ki polnijo omare, pomeni, da v letu 2022 pričakujemo ponovno vzpostavitev ravnotežja ob odpiranju meja in vse večji dostopnosti ter zaželenosti storitev.

Petinski, torej 20-odstotni delež digitalnega nakupovanja, po napovedih ostaja na tej ravni in bo na novo definiral, kaj in kako potrošniki nakupujejo. Prijave v e-trgovinske storitve so se leta 2021 povečale, saj je skoraj 88 odstotkov držav na 32 raziskanih trgih zabeležilo porast teh prijav v primerjavi s prejšnjim letom. Koristi tega premika so, med drugimi, doživela predvsem avtomobilska podjetja, virtualni partnerji za vadbo, izposoja motorjev in storitve za hišne ljubljenčke.

Več letov na srednje in dolge razdalje

Počitniška potovanja beležijo nadaljnjo rast ob odpiranju mednarodnih destinacij, pri čemer bomo v letu 2022 videli rast letov na srednje in dolge razdalje. Vrnitev potnikov leta 2021 je bila opazna tako na cestah in letališčih, vendar je nadaljnja rast odvisna od uspešnosti preprečevanja širitve različic virusa, ki povzročajo prepoved potovanj. Doživeli smo že hiter porast domačih in kratkih potovanj (krajših od 1000 km), nižjo rast srednje-dolgih potovanj (1000 do 3000 km) kot posledico odprave omejitev, medtem ko potovanja na dolge razdalje zaenkrat še niso dosegla enake rasti.

Še naprej ostajajo prisotna tveganja, ki lahko ohromijo gospodarstvo. Nove različice virusa, kot je omikron, predstavljajo največje neposredno tveganje, vendar pa obenem nadziramo skoraj ducat drugih tveganj, ki bi lahko iztirila okrevanje, vključno z nenadnimi spremembami cen stanovanj, ki so se v zadnjih dveh letih povečale za 66 odstotkov, porastom cen nafte, fiskalnimi prepadi v razvitih gospodarstvih in tarifnimi vojnami.

"Leto, ki se pravkar zaključuje, ni prineslo vrnitve v normalno stanje, po čemur so mnogi hrepeneli, a skupaj smo dosegli izjemen napredek," je dejal Bricklin Dwyer, glavni ekonomist podjetja Mastercard in vodja Mastercard Economics Institute. "Gledano globalno, bodo gospodarska rast, napredek na področju cepiv in digitalna preobrazba, ki je povečala stopnjo odpornosti velikih in malih podjetij, še nadalje oblikovali prihodnost. To je platno, na katerem se bo risala pričakovana rast povpraševanja - in kupne moči - potrošnikov ter dvig povpraševanja po doživetjih v naslednjem letu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta