Podravki kmetijska divizija Fortenove

Srečko Klapš Srečko Klapš
29.07.2024 18:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žito, ki je del hrvaške Skupine Podravka, je v začetku julija v Mariboru zagnalo prenovljeno pekarno na Teznu. Celotna investicija je stala devet milijonov evrov. 
Andrej Petelinšek

Skupina Fortenova in Podravka sta podpisali kupoprodajno pogodbo, s katero Podravka prevzema družbe kmetijske divizije skupine Fortenova, ki vključuje družbe Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet in Felix. Vrednost prevzemne transakcije je 333 milijonov evrov, Podravka pa prevzema vertikalno integrirano kmetijsko dejavnost, razpršeno na 12 segmentov - od pridelave poljščin na 32 tisoč hektarjih kmetijskih zemljišč do dejavnosti iz prašičereje in govedoreje, vinogradništva in vinarstva, do proizvodnje končnih mesnih in mlečnih izdelkov. Podjetja iz kmetijskega segmenta skupine Fortenova imajo v lasti tudi bio obrate, silose in pristanišče Vukovar ter skupno zaposlujejo več kot 2600 ljudi. 

"Dejstvo, da smo zelo hitro zaključili pogajanja o vseh pogojih transakcije, je potrditev naše pravilnosti odločitve o Podravki, hkrati pa tudi dobra predpostavka za dolgoročno partnerstvo, v katerega stopamo. S to pogodbo obe podjetji odpirata nove faze v svojem poslovanju in prepričan sem, da je naše kmetijstvo v dobrih rokah," je povedal Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor skupine Fortenova.

Podravka bo nakup financirala s posojili poslovnih bank, pričakujejo, da bo partner v transakciji tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), pa sporočajo iz Podravke. Kmetijska proizvodnja tako ob Prehrani in Farmacevtiki postaja nov poslovni steber skupine Podravka. Zato je Podravka ustanovila novo družbo Podravka Agri, prek katere bo upravljala Belje, Vupik, PIK Vinkovci in druga podjetja. Prevzete družbe bodo tudi po prevzemu delovale kot samostojne trgovske družbe, upravljala pa jih bo novoustanovljena družba Podravka Agri. 

V lastniški strukturi novoustanovljene družbe Podravka Agri bo imela EBRD predvidoma manjšinski delež, sama Podravka pa bo imela več kot 80-odstotni delež. Predvideno partnerstvo z EBRD bo spodbujalo dodaten prenos znanja in najboljših svetovnih praks pri upravljanju kmetijskih podjetij ter podpiralo uvajanje dobrih praks korporativnega upravljanja in učinkovitih postopkov upravljanja tudi v kmetijskih podjetjih, so prepričani v Podravki.

Martina Dalić, predsednica uprave Podravke: "S prevzemom Belja, Vupika in PIK Vinkovci so v skupini Podravka dobra podjetja, za katera imamo jasno vizijo nadaljnjega razvoja."
Andrej Petelinšek

"S prevzemom Belja, Vupika in PIK Vinkovci so v skupini Podravka dobra podjetja, za katera imamo jasno vizijo nadaljnjega razvoja. To pomeni predvsem posodobitev in povečanje učinkovitosti kmetijske in zelenjadarske proizvodnje, ohranjanje najvišjih evropskih standardov v živinoreji, izboljšanje odnosov in širitev mreže kooperantov ter krepitev tržne prisotnosti proizvodnih znamk Belja in Baranjka. S spoštovanjem večdesetletne, v primeru Belja pa tudi stoletne tradicije kmetijske proizvodnje bomo te družbe še naprej razvijali kot vodilne v hrvaškem kmetijstvu in primere najboljše prakse v poljedelstvu in živinoreji ter vinarstvu. Verjamem, da bodo tudi njihovi zaposleni prepoznali, da delimo iste vrednote. Najpomembnejši med njimi so ljudje, kar pomeni, da bodo delavci in izboljšanje njihovega materialnega položaja ostali naša prioriteta," je povedala Martina Dalić, predsednica uprave Podravke.

Spomnimo, da je Fortenova s ciljem zniževanja zadolženosti postopek prodaje kmetijske divizije začela letos februarja. Poleg Podravke, ki je vseskozi veljala za prvo izbiro, so obvezujoče ponudbe oddali še madžarska skupina Meszaros, slavonski konzorcij skupine Žito Marka Pipunića in Osatina skupine Mirka Ervačića.

Za zaključek transakcije so potrebna še soglasja hrvaškega varuha konkurence in podobnih regulatornih agencij na drugih trgih jugovzhodne Evrope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta