Pogodbe in pogajalska moč: Kaj lahko storite, če ste potisnjeni v kot?

Četudi se kot podjetnik znajdete pred podpisom pogodbe, katere vsebina vam ne ustreza, hkrati pa imate občutek, da nimate dovolj pogajalske moči, to še ni razlog za predajo. Kako pristopiti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sklepanje pogodbe je eden najbolj občutljivih delov vsakega posla. Na tej točki je namreč treba vsa pogajanja, predhodne ponudbe in morebitne ustne dogovore spraviti pod eno streho in jih zapečatiti v dokument, ki bo od podpisa "krojil usodo" takšnega posla.

Povsem pričakovano je torej, da se v postopku priprave in še posebej podpisa pogodbe zalomi marsikateri posel. Velikokrat pa na podpis pogodbe in s tem sklenitev posla vpliva tudi pogajalska moč ene od pogodbenih strank, ki s svojo premočjo kroji vsebino pogodbe.

V tem prispevku se bomo posvetili situacijam, ko se kot podjetnik znajdete pred podpisom pogodbe, katere vsebina vam ne ustreza, hkrati pa imate občutek, da nimate dovolj pogajalske moči, da bi lahko besedilo pogodbe spremenili.

"Nima smisla brati, saj tako ali tako ne moremo narediti ničesar"

Ana Antunićević
Megi Mihajlovski

To je pogost stavek, ki ga slišimo v naši pravni pisarni. Sklepanje pogodbe je med najbolj občutljivimi trenutki sklepanja posla ravno takrat, kadar ima ena od strank občutek, da ne more narediti ničesar. Lahko gre za sklepanje posla z velikim podjetjem ali korporacijo, ki ima dovolj moči, da zahteva spoštovanje lastnih pogodbenih pogojev v celoti - ali pa gre za sklepanje poslov z javno upravo, kjer je v okviru postopkov javnega naročanja pogodba fiksna.

Ne glede na okoliščine je treba situacijo, ko smo brez pravega manevrskega prostora, da bi dosegli dogovor, ki nam ustreza, vzeti resno.

Četudi morda na prvi pogled nimamo moči, da bi pogodbo spremenili, pa zagotovo lahko naredimo ključni korak, ki nam bo pomagal sprejeti odločitev, ali bomo tak posel sprejeli ali ne.

Ocenimo tveganja

Kadar torej pogodbe ne moremo spremeniti zaradi premoči nasprotne stranke, je naš prvi korak vedno ocena tveganj. Predstavljamo nekaj tipičnih klavzul, ki se pogosto znajdejo v takšnih pogodbah in so najbolj problematične z vidika tveganj, ki jih prinašajo.

  1. Omejitev odgovornosti. Je eden najbolj pogostih primerov, ki se znajde v takšnih pogodbah. Takšna klavzula bo izrazito enosmerna in bo ščitila samo nasprotno stranko.
  2. Plačilni roki. Plačilni roki bodo dolgi in po možnosti podvrženi postopku, kjer vam mora nasprotna stran "odobriti" znesek pred izplačilom.
  3. Pogodbene kazni. Ne glede na to, ali gre za zamude ali druge kršitve, vsak odmik od pogodbe bo predvideval pogodbeno kazen v pavšalnem znesku. Pogodbene kazni se seštevajo, tako da bodite pozorni na vse, ki so zapisane v pogodbi.
  4. Enostransko spreminjanje. Kadar ima nasprotna stran možnost enostransko spreminjati pogodbo, je takšne klavzule treba oceniti kot visoko tveganje za vas. Enostranske spremembe lahko vodijo v povečanje stroškov na vaši strani.
  5. Reklamacijski postopki. Dolgi in kompleksni reklamacijski postopki ali pa omejevanje dostopa do reklamacij prav tako zvišujejo tveganje pri izvedbi posla.

Zgoraj je naštetih zgolj nekaj klavzul, ki se tipično pojavljajo v pogodbah, kjer ima ena od pogodbenih strank pogajalsko premoč.

Zakaj je pomembno, da takšne pogodbe preberete in te klavzule ocenite z vidika izvedljivosti?

Ker lahko vsaka taka klavzula povzroči škodo, ki je višja od vrednosti posla, ki ste ga sklenili.

 

Kaj torej lahko naredite?

Čeprav je na prvi pogled situacija takšna, da nimate veliko manevrskega prostora, vam je vedno na voljo več taktik, ki jih lahko uporabite. V tem prispevku vam predstavljamo tri.

  1. Prosite za pojasnila. Po pregledu teh klavzul prosite za sestanek in pojasnila. Naj vam pojasnijo, v katerih primerih in na kakšen način se te klavzule uveljavljajo v praksi. Pogodbe s klavzulami, ki so zelo stroge, so ponavadi posledica slabih izkušenj, ki jih je imela nasprotna stranka – če boste razumeli njihov nagib, boste lažje ocenili tveganja in sprejeli ustrezno odločitev.
  2. Izravnajte teren. Enakovrednost pogodbenih strank je temelj za uspešno pogodbeno razmerje. Namesto da odstranjujete sporne klavzule, izravnajte teren tako, da zaščitite tudi sebe.
  3. Recite ne. Ne glede na to, kako težko je reči ne, še posebej, če je na drugi strani slovito ime, ki bi vašemu podjetju lahko pomagalo pri prepoznavnosti na trgu, se je treba včasih enostavno postaviti zase in postaviti mejo. Včasih pa bo ravno vaš "ne" nagnil tehtnico in vam odprl manevrski prostor.

Kaj lahko torej naredimo, kadar je pred nami podpis pogodbe, pri kateri je naša pogajalska moč nizka?

Naš prvi korak mora biti vedno ocena tveganj, kar izvedemo tako, da v celoti pregledamo pogodbo in se še zlasti posvetimo tistim klavzulam, ki prinašajo največja tveganja. Ko smo ocenili tveganja, lahko nadaljujemo z uporabo taktik, ki so nam na voljo - glede na našo pozicijo.

Nikakor pa pogodbe ne sklepamo, ne da bi jo prebrali, misleč, "da tako ali tako ne moremo nič".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta