Potrebujete poslovno idejo? Mark Cuban bi takole začel poslovno pot ...

12.08.2021 09:05
Če Mark Cuban, lastnik licence Dallas Mavericks v ameriški ligi NBA še ne bi bil milijarder, bi začel svojo poslovno pot v izjemno zanimivi in perspektivni panogi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premoženja Marka Cubana ocenjujejo na 4,4 milijarde ameriških dolarjev.
Profimedia

Veliko je možnosti, kako bi lahko sodelovali s katerim od številnih podjetij Marka Cubana, delodajalca najboljšega slovenskega košarkarja Luke Dončiča, a ameriški milijarder, lastnik moštva Dallas Mavericks, je za Inc. podal nekaj brezplačnih idej, kako začeti posel.

Pravzaprav je voditelj podcasta HoopsHype Alex Kennedy Marka Cubana želel postaviti v položaj v jutro, ko bi se Cuban prebudil in ne bi bil več milijarder. Cubana je prosil, naj si zamisli, da ima povprečno plačano službo z normalnim delovnikom, vendar pa ima vse znanje, ki ga ima zdaj, in kaj bi naredil, da bi izboljšal svoj finančni položaj. In Cuban je bil hiter z odgovorom - vzpostavil bi novo podjetje okoli umetne inteligence.

Za kritje računov bi stregel pijačo

Mark Cuban bi si najprej zagotovil dovolj dohodka, da bi lahko preživel. Pustil bi običajno službo in se zaposlil kot natakar. To bi bilo dovolj za življenje in bi mu hkrati omogočilo dovolj časa, da bi lahko začel novo podjetje.

Postal bi strokovnjak za nastavitve Alexe in Google Home

Ustanovil bi podjetje, ki bi gospodinjstvom pomagalo nastaviti in začeti uporabljati glasovne pomočnike, kot sta Amazonova Alexa in Google Home. Polagal bi kable in vzpostavljal osnovne nastavitve, da se njegovim strankam ne bi bilo treba tega naučiti.

"Za to bi lahko zaračunal 25 do 50 ameriških dolarjev," je dejal. In dodal: "Ni se težko tega naučiti. Res je enostavno biti na tekočem s tem, vendar večina ljudi tega preprosto ne počne."

Naučil bi se vse mogoče o umetni inteligenci

A zapisano bi bil šele začetek. V tem času bi se Cuban začel učiti vse, kar bi lahko o umetni inteligenci. Kajti umetna inteligenca je po njegovem mnenju zapletena in tehnično zahtevna, zato Cuban verjame, da je umetna inteligenca tista, ki začenja ustvarjati svet bogastva na eni strani in pomanjkanja na drugi.

"To ni samo izjemno vroča tema," pojasnjuje, "to je pomembno področje, učinek pa bo ogromen". Medtem ko imajo večja podjetja, kot sta Google in Facebook, sredstva in osebje za poglobljeno razumevanje umetne inteligence, mala podjetja tega ne počnejo.

Pomagal bi malim podjetjem, da izkoristijo umetno inteligenco

To bi bilo drugo podjetje Marka Cubana, ki bi ga odprl, če bi danes začel iz nič. Pomagal bi malim podjetjem, da izkoristijo umetno inteligenco, da imajo od nje največji učinek.

A ker večina lastnikov malih podjetij ne razume umetne inteligence, si ne more privoščiti vlaganja vanjo oziorma njihovi lastniki nimajo časa za učenje, Cuban vidi priložnost, da zapolni to vrzel. Prepričan je, da bodo podjetja, ki se ne bodo vključila v umetno inteligenco, hitro začela zaostajati v primerjavi s konkurenco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta