Rekordna pogodba za Luko Dončića: Zasluži si vsak cent!

10.08.2021 21:06
Zjutraj, v ljubljanskem hotelu Intercontinental, se je Luka Dončić še za pet let zavezal Dallas Mavericksom, v zameno bo prejel 176,7 milijona evrov bruto oziroma 107 milijonov evrov neto
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Rušt/Dnevnik

Dober dan vsem prebivalcem Slovenije," se je kar v slovenskem jeziku potrudil Američan Mark Cuban, lastnik NBA-franšize Dallas Mavericks, katere vodstvo je te dni v Ljubljani. "Hvala vsem za gostoljubje, ki ste nam ga ponudili. Uživali smo v hrani, vinu, vinu, vinu …," se je Cubanu v ljubljanskem hotelu Intercontinental še kar naprej smejalo. Pa ne zaradi vina. Ampak ker si je s 176,7 milijona evri zagotovil večletno zvestobo po novem najbolje plačanega 22-letnega košarkarja doslej. In po novem najbolje plačanega slovenskega športnika.

Z zlato uro in majico, na kateri je upodobljen Michael Jordan, je Dončić podpisal najdonosnejšo pogodbo v zgodovini slovenskega športa. Foto: DALLAS MAVERICKS
Dallas Mavericks

"Pogodbo smo podpisali danes zjutraj v hotelu," je precej nespektakularen način ovekovečenja spektakularnega dokumenta razkril Luka Dončić. In mimogrede še navrgel nekaj skrivnosti iz pogodbe: "Za Slovenijo bom lahko igral, tu ni nobene težave. Ne smem pa smučati." Hja, zaradi podobne klavzule se je generalni sekretar košarkarske zveze Radoslav Nesterović za ta šport navdušil po NBA-karieri.

​Zasluži si vsak cent!

Kaj si bo Dončić z zaslužkom, o katerem navadni smrtniki lahko le sanjajo, privoščil, še ostaja skrivnost. "Znesek je res visok. Tega nisem nikdar pričakoval. Tudi razmišljal nisem, kaj si bom kupil. Skušam še procesirati, da se to res dogaja," Dončić ni znal odgovoriti. No, kot nam je uspelo izvedeti od drugih virov, bo najprej "počastil" reprezentančne soigralce, na zabavi pa naj bi pela hrvaška pevka Severina.

"Kemija" med Dončićem in Cubanom je očitna, zdaj jo mora najti še ekipa Dallasa. Foto: Matjaž RUŠT/DNEVNIK
Matjaž Rušt/Dnevnik

Razloge za proslavljanje pa imajo tudi čelni možje Dallasa. "Že ko smo ga izbrali na naboru, smo vedeli, da je dober. Ne pa, da je tako dober!" je navdušen Cuban, ki je za svojega varovanca prvič slišal, ko je NBA-moštvo Oklahoma City Thunder igralo predsezonsko pripravljalno tekmo pri Realu iz Madrida. Pisal se je 3. oktober 2016, Real je celo zmagal po podaljšku (142:136), slovenski čudežni deček pa še niti polnoleten ni bil, ko se je udaril z enim najboljših atletov v zgodovini košarke, Russllom Westbrookom, ter ob tem vpisal tri točke. "Takrat sem začel slediti Lukovi karieri, vsi smo veliko govorili o njem," se spominja Cuban. A pravo navdušenje je sledilo po naboru 2018.: "Impresioniral me je, ko smo pred sezono igrali ekshibicijske tekme na Kitajskem. Saj veste, po vsakem naboru, sploh pri visokih izborih, ostaja nekaj nesigurnosti, ali si se pravilno odločil. A ko je začel Luka tam podajati in razkazovati svoj talent in samozavest, mi je postalo jasno, da je nekaj posebnega. In ostalo je zgodovina."

O pravilnosti Dallasove odločitve je spregovoril tudi eden od dveh Dončićevih agentov, Bill Duffy: "V tem poslu sem že več kot 35 let. In povem vam, zelo redko imaš priložnost delati s takim talentom. Luka je najboljši košarkar na svetu in tako bo še naslednje desetletje. Že ko se je Luka prijavil na nabor, smo ga želeli v Dallasu. S Cubanom smo veliko delali na tem. Ko je bil Luka v Madridu, je tam k sreči živel Quique (Villalobos, Dončićev drugi agent iz agencije BDA; op. p.). Imata dober odnos, Quique ga je tedensko obiskoval. Ko je bil Luka še mlajši, smo prihajali v Santa Barbaro v Kaliforniji ter ga pripravljali z drugimi NBA-košarkarji na prihod v NBA. Zdaj si Luka zasluži vsak cent te pogodbe!"

​Generacijski talent, MVP, velik človek

Tudi Cuban je ponosen, kako dolgo pot je prehodil Dončić od statusa velikega talenta do svetovnega megazvezdnika. Dejstvo, da igranje za Real Madrid v mladih letih še ne pomeni samoumevnega nadaljevanja na velikem NBA-odru, so v preteklosti namreč spoznali številni Slovenci - od pionirja Danila Šmigića do zadnjih dveh slovenskih upov Dana Duščaka in Žige Samarja. "Ponosen sem na Luko. Ko je prvič prišel, sem čutil pritisk, ki ga nosi. A navdušil me je s tem, kako se je soočal s pritiskom, trdo delal in ugotavljal, da so bistvo vsega moštvene zmage. Sam sem se učil od Dirka Nowitzkega, Jasona Kidda in Michaela Finleyja, kako je biti prvak. Ljudje, ki so bili kdaj na dnu, na začetku, in začnejo iz nič, so še bolj odločni. To začutiš," je kar vrelo iz Cubana.

Matjaž Rušt/Dnevnik

Hvalospevov Dončiću tudi sicer ni manjkalo. "Luka je generacijski talent," je dodal generalni menedžer Mavericksov Nico Harrison. Trener Jason Kidd pa: "On je bil MVP (najkoristnejši košarkar, op. p.) olimpijskih iger." Pa je Duffy opozoril še na Dončićevo drugo plat: "Še bolj pomembno je, da je velik človek. Z njim je najlažje delati, saj je skromen in lojalen. Skrbi za družino, Slovenijo. Videli boste, svoje bogastvo bo delil z družbo." Najbrž je ciljal na obnovo igrišč, o katerih je Dončić govoril za ESPN: "Kmalu bomo z mojo fundacijo zgradili dve novi igrišči, obnoviti pa želimo tudi tista, kjer sem se sam učil in treniral košarko."

​Priprave Dallasa v Sloveniji?

In če je Dallasova delegacija s prihodom v Ljubljano dokazala, da skrbi za Dončića ne glede na to, v katerem delu sveta je, je tudi košarkar vrnil nekaj ljubezenskih sporočil: "Nikdar ni bilo dvoma, da bom podaljšal pogodbo z Dallasom. Takšne ponudbe pa sploh nisem pričakoval, želel sem si le igrati v NBA. Dallas je zdaj moj drugi dom." No, Dallasovo delegacijo je popeljal tudi po prvem domu, Sloveniji. "A na Bledu so bili zaradi prevelike gneče le dve, tri minute." Pa ga Cuban popravi: "Dvanajst minut!"

Kljub vsemu o Sloveniji ni dobil slabega vtisa, prav nasprotno, spet se poigrava z idejo, da bi svojo ekipo pripeljal sem na priprave. "Pred leti smo imeli podoben načrt ekshibicijskih tekem za Madrid, a je vmes posegel covid. Diskusija je nato zamrla. Ko bo to enkrat za nami, bi lahko imeli kakšno turnejo tudi v tukajšnji dvorani (Stožice)."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta