Prihajajo roboti: Boste zaradi njih ob službo? Najbolj ogroženi poklici so ...

16.08.2021 06:00
Ključna razloga, zaradi katerih se podjetja odločajo za robote: prvi je, da opravljajo naloge, ki presegajo človeške zmožnosti, drugi pa stroškovna učinkovitost robotske tehnologije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navkljub različnim pogledom raziskovalcev in strokovnjakov se glede nečesa vendarle strinjajo vsi: avtomatizacija bo spremenila vsa delovna mesta. Foto: Khaled Elfiqi
Khaled Elfiqi

V pandemiji covida-19 so določene panoge postale manj varne za delo in določene bolj ogrožene, posledično se je več kot dve tretjini zaposlenih pripravljenih prekvalificirati, je pokazala najnovejša raziskava Global Talent Survey, ki sta jo pri nas izvedla največji slovenski zaposlitveni portal MojeDelo.com, član skupine The Network, in družba Boston Consulting Group (BCG). Pri usvajanju novih veščin se obračamo predvsem na digitalno tehnologijo, delavcem pa vse večjo skrb povzroča tudi avtomatizacija delovnih mest.

Robot lahko dela 24 ur na dan, 7 dni v tednu

Poleg ekonomskih skrbi, ki jih je povzročila pandemija, zaposleni na globalni ravni vidijo tudi avtomatizacijo kot grožnjo za njihovo delovno mesto. Kar 41 odstotkov sodelujočih v raziskavi je postalo v tem času še bolj zaskrbljenih glede avtomatizacije, pri nas je ta delež precej nižji od globalnega povprečja in znaša 29 odstotkov. Glede avtomatizacije so na globalni ravni še posebno zaskrbljeni zaposleni v finančnih institucijah (49 odstotkov), zavarovalništvu (48 odstotkov) in v telekomunikacijskih podjetjih (45 odstotkov). Najmanj zaskrbljeni, da bi tehnologija nadomestila njihovo delo, pa so zaposleni v neprofitnih organizacijah (34 odstotkov), javnem sektorju (35 odstotkov) in pravu (37 odstotkov).

In kako upravičena je bojazen, da bodo vaše delo nadomestili roboti? Samovozeči avtomobili, stroji in algoritmi, ki se odzivajo na poizvedbe kupcev, so prej realnost kot znanstvena fantastika. Tovrstne tehnologije pripomorejo in bodo pripomogle k produktivnosti in učinkovitosti dela, je pa res, da bo njihova uporaba nadomestila nekatere aktivnosti, ki jih trenutno opravljamo ljudje. Različna podjetja se obračajo k različnim oblikam avtomatizacije iz različnih razlogov. Za robote se odločajo takrat, ko lahko dopolnijo delo zaposlenih ali opravljajo naloge, ki presegajo človeške zmožnosti. Drugi vidik pa je seveda stroškovna učinkovitost robotske tehnologije – robot lahko deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu brez plačila in je pogosto hitrejši od človeka, pri čemer je tudi pojav napak manj verjeten. Robot ni nujno videti kot robot v Vojni zvezd. Robot je namreč lahko katerakoli naprava ali algoritem - predstavljajte si mehanske kombajne, termostate, pomivalne stroje in programe za iskanje ugodnih letalskih vozovnic, ki so učinkoviti predvsem pri opravljanju rutinskih ali ponavljajočih se nalog. Takšna delovna mesta so tudi najbolj dovzetna za avtomatizacijo. Ko je tehnologija enkrat vzpostavljena, procesi potekajo samodejno, brez človekove pomoči in nadzora. Takšni procesi so na primer matematični izračuni, iskanje informacij in razvrščanje podatkov. Težje je avtomatizirati naloge, ki zahtevajo prožnost, presojo, intuicijo, ustvarjalnost in zdrav razum.

Avtomatizacija bo spremenila vsa delovna mesta

Strokovnjaki ugotavljajo, da avtomatizacija ne pomeni, da bodo delovna mesta z rutinskimi ali ponavljajočimi se nalogami preprosto izginila. Če pogledamo samo avtomobilsko industrijo, ugotovimo, da so avtomobili postali bolj zapleteni in zato zahtevajo več človeške delovne sile in njene izvirnosti ter drugih sposobnosti, ki jih umetna inteligenca ne premore, čeprav je velik del človeškega dela prevzela tehnologija. Tisti, ki torej razmišljate o spremembi kariere in želite izbrati poklic z manjšim tveganjem za avtomatizacijo, izberite takega, ki zahteva izvirnost, socialno inteligenco, skrb za druge, pogajanje in prepričevanje, svetujejo.

Navkljub različnim pogledom raziskovalcev in strokovnjakov se glede nečesa vendarle strinjajo vsi: avtomatizacija bo spremenila vsa delovna mesta. Nekatera manj, nekatera bolj. McKinsey napoveduje, da je pri 60 odstotkih delovnih mest mogoče avtomatizirati približno 30 odstotkov aktivnosti. To pomeni, da bo večina delavcev, od tistih, ki delajo v tovarnah ali skladiščih, do operaterjev v klicnih centrih, zaposlenih v kadrovskih službah in celo izvršnih direktorjev, slej ko prej delala skupaj z določeno umetno inteligenco.

Sicer pa že veliko zaposlenih, zlasti v IT, prodaji in trženju, z veseljem sprejema avtomatizacijo, ki jim pomaga pri načrtovanju in pregledovanju lastnega dela. Potreba po fizičnih in ročnih spretnostih kandidatov za zaposlitev bo namreč upadala, medtem ko bo potreba po tehnoloških, pa tudi socialnih in čustvenih veščinah rasla. To so spretnosti, ki jih boste po novem potrebovali za konkurenčnost v tem spreminjajočem in razvijajočem se gospodarstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta