Prvi mož Svetovne banke: Globalni recesiji se bo zelo težko izogniti

M.R.
26.05.2022 15:18

Predsednik Svetovne banke David Malpass je opozoril, da bo ruska invazija v Ukrajini zaradi naraščajočih cen hrane, energentov in gnojil povzročila globalno recesijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Svetovne banke David Malpass
Profimedia

"Težko je videti, da se bomo lahko izognili recesiji," je dejal včeraj med virtualnim dogodkom, ki ga je organizirala ameriška trgovinska zbornica. 

"Že podvojitev cen energentov zadostuje, da se sproži recesija," pravi David Malpass. Že pretekli mesec je Svetovna banka znižala napoved gospodarske rasti za letošnje leto. Znižala jo je za celo odstotno točko, in sicer na 3,2 odstotka. 

Malpass je tudi poudaril, da je še vedno preveč evropskih držav odvisnih od ruskega plina. Nemčija, ki ima največje gospodarstvo v Evropi, že čuti dvig cen energentov, države v razvoju pa je prav tako po njegovih besedah že prizadelo pomanjkanje gnojil, hrane in energentov. 

Skrbijo ga tudi ostri ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa v nekaterih večjih mestih na Kitajskem. Včeraj je kitajski premier Li Kečjang opozoril, da so sedanji ukrepi že bolj prizadeli Kitajsko, kot pa so jo tisti pred dvema letoma ob prvem izbruhu virusa. Hkrati je pozval uradnike, naj čim prej zaženejo tovarne. Pojasnil je, da so delo v nekaterih provincah zagnali v le 30-odstotnem obsegu, pri tem pa dodal, da bi morali v kratkem času priti na 80-odstotni obseg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta