Umetna inteligenca ponuja nove priložnosti za vlagatelje, a te je treba izkoriščati odgovorno

M. S.
31.05.2024 12:18

Raiffeisen Capital Management širi ponudbo skladov v Sloveniji, na naložbenem področju pa v središče pa postavlja visokotehnološki sektor in umetno inteligenco. Finančna industrija je pomemben akter pri doseganju podnebnih ciljev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Günter Schmitt: "Četudi umetna inteligenca prinaša obetavne naložbe, je primeren kritičen pristop - zlasti z vidika trajnostno usmerjenega vlagatelja. Dialog s podjetji, v povezavi z umetno inteligenco, je bistvenega pomena."
Arhiv RCM

Dunajska družba Raiffeisen Capital Management (RCM) napoveduje širitev distribucije svojih skladov v Sloveniji, v središče na naložbenem področju pa postavlja predvsem visoke tehnologije in umetno inteligenco. Christa Geyer, vodja kompetenčnega centra za Srednjo in Vzhodno Evropo pri RCM, je poudarila, da v Sloveniji distribuirajo 25 skladov v vseh investicijskih razredih, in zagotovila, da ostajajo kot distributer skladov v državi na dolgi rok. Vodja oddelka za delnice na razvitih trgih Günter Schmitt je izpostavil, da smo v zadnjem letu in pol priča izjemni rasti tečajev tehnoloških delnic, ki naj bi se v naslednjih mesecih nekoliko umirila. Še vedno pa v RCM pričakujejo nadaljevanje splošnih ugodnih borznih trendov. Tudi razvoj v gospodarstvu je boljši od pričakovanj.

Christa Geyer
Arhiv RCM

Christa Geyer je poudarila, da so velike družbene spremembe v zadnjih letih povzročile tudi spremembo paradigme v industriji skladov, finančna industrija pa da ima zdaj izjemno pomembno vlogo pri doseganju pariških podnebnih ciljev. "Čeprav je zdaj prisotna določena utrujenost v zvezi z vseprisotnostjo besede 'trajnostni', obstaja soglasje, da moramo kot ponudnik finančnih storitev še naprej slediti in razvijati to odgovorno pot v interesu naše družbe in prihodnjih generacij. Prepričani smo tudi, da odgovorno vlaganje prispeva h kakovosti produktov," dodaja Geyer. Družba Raiffeisen Capital Management v Sloveniji distribuira sklade že približno 20 let.

Umetno inteligenco vidijo kot gonilo rasti

Günther Schmitt, vodja oddelka Delnice, razviti trgi v RCM prav tako vlaga v skladu z merili ESG. Njegova ekipa upravlja globalne delniške sklade. Schmitt z ekipo upravlja tematski sklad, ki se osredotoča na megatrende. "Umetna inteligenca igra vse pomembnejšo vlogo in vpliva na skoraj vse megatrende ter seveda na številna druga področja, pa naj gre za tehnologijo, demografijo, zdravje ali trajnost," pravi Schmitt.  In dodaja, da je umetna inteligenca postala pomemben dejavnik rasti na delniških trgih. To velja zlasti za razvite delniške trge, ki jih med drugim poganjajo družbe Apple, Microsoft, Google in Nvidia, vse bolj pa tudi za nastajajoče trge, čeprav se ta tehnologija tam še ne uporablja tako pogosto, meni Schmitt. Priložnosti, ki jih ponuja umetna inteligenca, so zato zelo jasne tudi za naložbe. "Pet največjih delnic predstavlja 25 odstotkov tržne kapitalizacije indeksa S&P 500. To je nov rekord," pravi Schmitt.

Se bo hiter razvoj 'Veličastnih 7' upočasnil?

Razlika med temi najuspešnejšimi in preostalimi podjetji v indeksih se je v zadnjih letih precej povečala. Toda postavlja se vprašanje, kako dolgo lahko to še? Prvo znižanje obrestnih mer s strani Fed je običajno pozitivno vplivalo na uspešnost indeksa S&P 500 - vendar ne v recesijskem okolju. Velika uspešnost tako imenovanih Veličastnih 7 (Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia in Tesla Motors) bi se lahko nekoliko upočasnila. Po Schmittovem mnenju izid prihajajočih predsedniških volitev v ZDA - zgodovinsko gledano - ne bo imel večjega vpliva na razvoj delniških trgov. Četudi bi lahko davčni programi, geopolitika in podnebna politika ter visoki stroški zdravstvenega varstva povzročili nestanovitnost na trgih.

"Četudi umetna inteligenca prinaša obetavne naložbe, je primeren kritičen pristop - zlasti z vidika trajnostno usmerjenega vlagatelja. Dialog s podjetji, v povezavi z umetno inteligenco, je bistvenega pomena," še Schmitt. To pa zato, ker je mogoče občutljive teme, kot so varstvo podatkov, diskriminacija ali vprašanja odgovornosti, obravnavati proaktivno in zahtevati izboljšave.

Bo pa umetna inteligenca trajno spremenila družbo. Strokovnjaki RCM pravijo, da lahko, če podprete prava podjetja in tehnologije, na borzi ustvarite velike dobičke. Vendar pa opozarjajo, da lahko v tako hitro razvijajočem se tehnološkem sektorju kadar koli pride do nepričakovanih dogodkov, ki povzročijo velike spremembe. Domnevno zanesljivi zmagovalci v tem sektorju se lahko nepričakovano znajdejo na strani poražencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta