Večja energetska učinkovitost bo ključ do uspeha

J.K.
24.04.2024 08:16

Globalna skupnost se zaveda potrebe po trajnostnem razvoju in ohranjanju naravnih virov, kar odpira pot do uveljavitve koncepta zelenega gospodarstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Naravni viri so omejeni, zato jih je treba uporabljati učinkovito. Predvsem pa gospodarska rast ne sme biti na škodo prihodnjih generacij. Temelj zelenega gospodarstva je trajnostni razvoj, torej življenje na način, da zadovoljuje obstoječi človeški rod, ne da bi pri tem kakorkoli ogrozilo zadovoljevanja potreb prihodnjih generacij.

Takšen koncept bivanja in življenja zahteva pravzaprav simbiozo treh ključnih stebrov, in sicer gospodarskega razvoja, varovanja okolja in družbene odgovornosti. Uporaba obnovljivih virov je zapoved, ki ji mora zeleno gospodarstvo slediti, za družbo pa to pomeni osredotočenost na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, učinkovito rabo virov, recikliranje, spodbujanje obnovljivih virov energije ter izboljšanje kakovosti življenja v skupnosti.

Kaj so ključni vidiki zelenega gospodarstva

Obnovljivi viri energije so ena ključnih sestavin zelenega gospodarstva.

Tak prehod omogoča zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in varčevanje z naravnimi viri.

Recikliranje je drugi vidik zelenega gospodarstva, pri čemer se namesto linearne poti proizvodnja-uporaba-odpad spodbuja zaprt krog izdelkov, kjer je treba odpadke reciklirati in ponovno uporabiti kot surovine za nove izdelke. S tem se zmanjšujeta količina odpadkov in potreba po novih virih surovin.

Povečanje energetske učinkovitosti je ključni vidik zelenega gospodarstva. Zmanjšanje porabe energije in bolj učinkovita raba energije v industriji, stavbah in prometu omogočata zmanjšanje ogljičnega odtisa in prihranke pri stroških energije.

Ustvariti je treba ravnotežje med potrebami zdajšnjih in prihodnjih generacij

Zeleno gospodarstvo je odgovor na vse večje okoljske izzive, s katerimi se kot družba soočamo danes. Vključuje pristop, ki združuje gospodarsko rast in trajnostni razvoj ter spodbuja varovanje okolja in naravnih virov. Cilj je jasen - ustvariti ravnotežje med potrebami zdajšnjih in prihodnjih generacij. Za to pa je ključen tudi premislek.

Podjetja se morajo prilagoditi novim zahtevam, to pa terja tudi razvoj trajnostnih poslovnih modelov in izdelkov. Za podjetja, ki proizvajajo obnovljive vire energije, trajnostne izdelke in storitve ter tehnologije, ki ponujajo zmanjševanje ogljičnega odtisa, so to priložnosti.

Sočasno z zelenim gospodarstvom se razvija tudi družbena odgovornost podjetij. Potrošniki postajajo vse bolj ozaveščeni o okoljskih vprašanjih in izbirajo izdelke in storitve, ki so trajnostno naravnani. Podjetjem, ki sledijo načelom zelenega gospodarstva, tako raste ugled, povečuje se tudi zaupanje njihovih strank, vse to pa je lahko zagotovilo za dolgoročno uspešnost.

Zelene tehnologije namreč vključujejo okolju prijazne rešitve, posledica tega pa sta gospodarska in socialna vzdržnost. Sončni kolektorji, LED- razsvetljava, vetrna energija, vertikalno kmetijstvo, električna vozila in kompostiranje so le nekateri primeri zelenih tehnologij.

Prednosti in priložnosti zelenega gospodarstva

1. Gospodarski razvoj in konkurenčnost

Zeleno gospodarstvo lahko spodbuja gospodarski razvoj in povečuje konkurenčnost podjetij. Podjetja, ki uspešno sledijo načelom zelenega gospodarstva, imajo lahko prednost na trgu in pridobijo konkurenčno prednost. Investicije v obnovljive vire energije in trajnostne tehnologije pa ustvarjajo nova delovna mesta in spodbujajo inovacije.

2. Manj negativnih vplivov na okolje

Gre za enega najpomembnejših vidikov zelenega gospodarstva. Prehod na obnovljive vire energije in krožno gospodarstvo zmanjšujeta izpuste toplogrednih plinov ter s tem onesnaževanje zraka, vode in tal.

Shutterstock

3. Dolgoročna trajnost in odpornost

Zeleno gospodarstvo je usmerjeno v dolgoročno trajnost. S prehodom na obnovljive vire energije ter bolj učinkovito rabo virov postajajo podjetja in družba kot celota bolj odporni proti podnebnim spremembam, nihanju cen surovin ter drugim gospodarskim in okoljskim izzivom.

4. Družbeno koristno inoviranje

Zeleno gospodarstvo spodbuja inovacije, ki so usmerjene v reševanje družbenih in okoljskih problemov. Podjetja razvijajo nove tehnologije, izdelke in storitve, ki izboljšujejo skrb za okolje, zdravje in kakovost življenja. Lahko gre za razvoj trajnostnih transportnih rešitev, izdelavo ekoloških materialov ali uvedbo pametnih rešitev za ravnanje z energijo.

Potencial za rast je izjemen

Po podatkih Fortune Business Insights je bila velikost svetovnega trga zelenih tehnologij (greentech) in trajnosti leta 2022 ocenjena na približno 13,06 milijarde evrov. Do leta 2030 naj bi trg rasel po 20,8-odstotni povprečni letni stopnji in naj bi tako v letu 2030 dosegel vrednost približno 58,8 milijarde evrov.

Severna Amerika bo tudi v prihodnjih nekaj letih še vedno imela največji tržni delež na globalnem trgu zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja, predvsem zaradi prisotnosti največjih podjetij, kot so Microsoft Corporation, General Electric, IBM Corporation, Oracle Corporation, Engie Impact, CropX Inc. in Taranis. Gre za konkurente, ki si prizadevajo povečati svojo prisotnost na trgih po vsem svetu z uporabo različnih korporativnih strategij, med katerimi so partnerstva, združitve in sodelovanja.

V Severni Ameriki je to še lažje, saj gre za del sveta, znan kot središče inovacij, kjer podjetja s področja informacijskih tehnologij uvajajo nove izdelke in aktivno sodelujejo pri razvoju zelenih tehnologij in trajnostnih rešitev.

Najvišjo rast naj bi sicer v omejenem obdobju dosegel azijsko-pacifiški trg. V tej regiji so glavne gospodarske sile Kitajska, Japonska, Tajvan, Indija in Južna Koreja. Na tem območju vlade omenjenih držav razvoju nizkoogljičnih politik obnovljivih virov energije namenjajo različne oblike podpore. Denar namenjajo tako vstopu na nove trge za razvoj infrastrukture obnovljivih virov energije, vključno s sončno in vetrno energijo, pametnimi omrežji, električnimi vozili in zelenimi zgradbami. Širitev mednarodnih trgov in uspeh regije pri izvozu izdelkov, ki uporabljajo čisto tehnologijo, sta tesno povezana s temi dejavnostmi.

13,06

milijarde evrov je leta 2022 znašala velikost svetovnega trga zelenih tehnologij in trajnosti;

20,8

-odstotna povprečni letna stopnja je predvidena za ta trg do leta 2030;

58,8

milijarde evrov vrednosti naj bi leta 2030 dosegel trg zelenih tehnologij in trajnosti.

Sprememba navad in prilagoditev novim trajnostnim praksam sta le začetek

Prehod iz tradicionalnega gospodarstva v zeleno gospodarstvo prinaša številne izzive. Za začetek je oziroma bo ključna sprememba paradigme, ki jo zahteva zeleno gospodarstvo. Odpovedati se je namreč treba tradicionalnim načinom proizvodnje in potrošnje, ki so pogosto obremenjujoči za okolje in zato nevzdržni. To zahteva spremembo navad in prilagoditev novim trajnostnim praksam.

Prehod v zeleno gospodarstvo zahteva tudi velike investicije v infrastrukturo, tehnologijo in raziskave.

Ključna bosta tudi povečanje ozaveščenosti in izobraževanje javnosti o pomenu trajnostnega razvoja. Vsak posameznik in kot družba moramo razumeti, da so naša dejanja in odločitve ključnega pomena za ohranjanje okolja in izboljšanje kakovosti življenja.

Ne nazadnje so za spodbujanje zelenega gospodarstva potrebne tudi spremembe v politikah. Potrebujemo politično voljo za uvedbo zakonodaje, ki spodbuja trajnostni razvoj, subvencije za obnovljive vire energije ter spodbude za podjetja, ki se odločijo za trajnostne prakse.

Shutterstock

Kaj poganja rast? In kaj jo lahko omeji?

Vlade in podjetja po vsem svetu dajejo vedno večji poudarek razogljičenju gospodarstva. Tudi zato vodilni inovatorji po svetu izboljšujejo lastne zelene tehnologije, ki bodo imele ključno vlogo pri pospeševanju rasti trga zelene tehnologije in trajnosti. Visoka poraba energije povečuje uvedbo zelenih podatkovnih centrov. Zeleni oziroma trajnostni podatkovni centri so storitveni objekti, ki uporabljajo energetsko učinkovite tehnologije za upravljanje, shranjevanje in delovanje podatkov. Se pa ob tem pojavlja pomislek, da lahko visoki stroški, povezani z uvedbo zelenih tehnologij in trajnostnih rešitev, omejijo rast trga v prihodnosti.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.