Verjameva v moč pozitivnih zgodb, pravita ustanovitelja podjetja Slowoodlife. Kaj še razkrivata?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
17.02.2024 06:00

Kako lahko izpostavljanje najvišje kakovosti v branži kreira uspešen posel in zakaj nas nihče ne more premagati v stvareh, ki jih želimo početi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lesena gradnja
Slowoodlife

Pozabite na tekmovalnost: v središče postavite kreativnost – to je moto Liljane Vogrinec in Dušana Waldhütterja, ustanoviteljev podjetja Slowoodlife, ki sta v branžo montažne lesene gradnje vnesla svež veter. S svojo filozofijo, ki temelji na izpostavljanju najvišje kakovosti v branži in dobrih zgodb, sta pred tremi leti ustvarila skupino medijev Bivanje z lesom. Ti mediji so nišno fokusirani, posvečeni bivanju in gradnji z lesom, njihova uredniška načela pa temeljijo na potenciranju kakovosti. Namesto tekmovanja za prvo mesto spodbujajo kreativnost in izvirnost, postavljajoč v ospredje trajnost in pametno uporabo lesa. Portal, revija in razstava Bivanje z lesom prispevajo k prepoznavanju lesa kot gradbenega in dizajnerskega materiala, ki daje priložnost za izdelavo najsodobnejših in okolju in ljudem najprijaznejših objektov. Cilj teh medijev je, da spodbujajo pozitiven odnos do lesa, popularizirajo kulturo gradnje in rabe lesa ter omogočajo kakovostnim proizvajalcem, arhitektom, ponudnikom, oblikovalcem in projektantom, da predstavijo svoje reference širši javnosti. Je postavitev takšnih kriterijev nuja za specializiran medij, ki prosto nastopa na trgu?

Kakovost kot katalizator napredka

"Ko se odločimo, da bo najpomembnejši kriterij naše vsebine in izbora partnerjev kakovost, ne le, da se vsi drugi dejavniki podrejajo temu cilju, ampak lahko rezultat napovemo s precejšnjo gotovostjo – ni zmeraj lahko staviti na kakovost, je pa to na dolgi rok skoraj vedno najboljša karta," je prepričana Liljana Vogrinec, ki je pred dvanajstimi leti zasnovala prvo slovensko revijo, posvečeno gradnji z lesom, "Varčna hiša. Lesena. Montažna. Eko". Že takrat je kot urednica v ospredje postavljala najboljše "študije primerov" tovrstne gradnje.

"Postavljanje najvišjih standardov kakovosti v industriji lesenih montažnih objektov in pohištva iz lesa prinaša neposredne koristi za uporabnike, obenem pa ima tudi širše pozitivne učinke na celotno branžo in gospodarstvo. Ko en proizvajalec postavi visoke standarde, spodbudi konkurenco k sledenju ali celo preseganju teh standardov. To vodi v inovacije, izboljšave ter napredek tehnologije, procesov in praks. Posledično se povečuje raven strokovnosti v celotni industriji, to pa gradi zaupanje potrošnikov in poslovnih partnerjev ter spodbuja nadaljnjo rast in razvoj. Kakovost tako deluje kot katalizator za dvig standarda celotne industrije, kar pozitivno vpliva na vse udeležene in širšo ekonomijo," razlaga Vogrinčeva. "Slowoodlife si je zadal za poslanstvo, da postavljamo v ospredje primere najboljše prakse. To je po svoje poslovna odločitev, po drugi strani pa je precej več od tega. Zavedamo se namreč, da s tem koristimo tudi napredku celotne branže in s pametno rabo naših naravnih resursov tudi širše ekonomije, kar nam pomaga ohranjati Slovenijo zeleno in trajnostno naravnano."

S fokusom na nišo in kreativnost

Kot eno ključnih sestavin za poslovni uspeh v katerikoli branži sogovornika vidita odločitev, da postaneš mojster svoje niše. "Spomnim se anekdote o tem, kako je mama svetovala svojemu sinu: 'Če boš postal vojak, bodi general. Če boš duhovnik, pa papež.' In kaj je 20 let kasneje rekel sin? 'Postal sem slikar. In sem Picasso.' Danes, ko je svet postal majhen, ponudba pa izjemna, se moraš osredotočiti na nišo in pridobivanje novega znanja, sicer te ves čas vrednotijo zgolj v primerjavi s konkurenco," pravi Dušan Waldhütter. "Čeprav sva bila vsak v svojih medijih več kot 15 let predana širšemu področju gradnje, dizajna, arhitekture in sodobnih energetskih rešitev, sva se odločila, da bo fokus Slowoodlifa en sam samcat segment: bivanje in gradnja z lesom. Zato sva na tem zgradila vse naše medije."

Dušan Waldhütter
Slowoodlife

Je to način, da premagaš konkurenco? "Konkurenca so vsi ali pa nihče. Najino stališče je, da konkurence za nas ni. Da je na trgu za vse dovolj vsega. Vsak ima svojega idealnega partnerja in svojo idealno stranko. Tega, kar delamo in ponujamo pri Slowoodlifu, ne dela nihče – vsaj ne na tak način kot mi. Nihče nas ne more premagati v stvareh, ki jih mi želimo početi! Medije sva v odnosu uporabnikov in poslovnih partnerjev zasnovala na sistemu, ki temelji na kreativnosti namesto tekmovalnosti. Verjameva, da je vedno možnost najti 'win-win-win all around' način delovanja. Tudi z vidika vložka najine osebne pozitivne energije in prepleta energije vseh sodelujočih je to za naju edina prava pot," je prepričan Waldhütter.

Razstava Bivanje z lesom
Slowoodlife

V sožitju z evolucijo medijske krajine

Potrošnika je treba poiskati na tisti platformi, na kateri se nahaja. "Ker se je medijska krajina silovito spremenila in je danes nosilnih medijev izjemno veliko, smo se morali tudi mi in se dejansko ves čas prilagajamo, saj se vse okoli nas spreminja. Še vedno izdajamo klasično revijo Bivanje z lesom, edino, ki je v Sloveniji namenjena temu področju. Je pa njena perioda danes daljša, izvedba pa prestižnejša v smislu vsebin in konkretnejša v obsegu. Tiskana na brezlesnem papirju je postala izdelek, ki je na mizi dlje časa in gre skozi več rok. To je odziv na nove čase, v katerih pa lahko revija prav tako z odliko opravlja svoje poslanstvo in je tudi finančno dober projekt," pravi Liljana Vogrinec.

In kakšna je podoba specializiranih medijev za nove čase? "Še vedno je središče vseh naših medijskih zgodb naš spletni portal, podaljšan s socialnimi omrežji, posebno močno zgodbo pa tvorijo e-novičniki, ki jih pošiljamo na desettisoče naslovov, izdajanje namenskih e-knjig, močna video produkcija, ki je prioriteten način komunikacije na vseh kanalih, in še en, naš najbolj inovativen medij, razstava Bivanje z lesom, ki pa je po desetih letih, odkar iz izjemo časa korone nenehno kroži po Sloveniji, osmišljena do te mere, da je postala eden naših najvplivnejših kanalov, kar bi najbrž razstavi pripisal le malokdo. Njeno vrednost so v teh letih prepoznali tudi pri Spiritu, javni agenciji, in na Direktoratu za lesarstvo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Raziskali smo vse mogoče načine, da jo čim bolj približamo ljudem: postavljamo jo na najbolj frekventnih točkah v Sloveniji, krajih, ki jih dnevno obišče na tisoče ljudi, opremili smo jo s QR-kodami, večjezičnimi opisi, digitalnim dvojčkom na spletu in močno medijsko podporo. Nastal je medij, ki letno preseže milijon ogledov. Verjamemo, da je to tisti slovenski medijski projekt, ki žanje največje zasluge za prosperiteto branže. To pa zato, ker ima v sebi tudi 'večje dobro'. Skupaj s strokovnimi e-booki dosega razstava odjemalce naših vsebin na povsem novih kanalih. To so novi časi za medije in – ja, tudi ti se spreminjajo."

Liljana Vogrinec
Slowoodlife

"Tudi oglaševanje v klasičnem smislu, kot smo ga poznali desetletja, smo nadomestili z novimi oblikami poslovnih sodelovanj, ki so učinkovitejše in uporabnikom bolj pisane na kožo, bolj nativne glede na vrsto medija. Raje kot za oglase smo se pri portalu odločili za strateška partnerstva, ki ustvarjajo javno deklarirane vsebine, pri čemer je seveda opcija pozicioniranja oglasnih vsebin še vedno možnost, ki jo lahko dodamo. Namesto oglasov danes raje objavljamo zgodbe, verjameva namreč v izjemno moč dobrih zgodb. Pa ne takšnih, da koga zavajamo, temveč takšnih, da ljudi pritegnemo, kar velja tako za partnerje kot za uporabnike," razlaga Vogrinčeva.

Na najboljša potovanja pelje zmeraj najboljša zgodba

Dušan Waldhütter je avtor edinega slovenskega priročnika za uporabo zgodb v poslu z naslovom Donosno zgodbarjenje - Poiščite svojo zgodbo, ki bo segla do src in denarnic. Danes pri Slowoodlifu skladno z nauki zgodbarjenja nastaja že popolnoma nova blagovna znamka Wood we go, katere namen je predstavitev najboljših trajnostnih in butičnih slovenskih hotelov in turističnih ponudnikov. Njen osnovni cilj je prikaz transformativnih izkušenj, ki smo jih lahko kot gostje deležni s tovrstno turistično ponudbo, in koristi, ki jih lahko dajo te izkušnje za naše celostno dobro počutje in osebno rast.

"Tudi projekt in kampanjo Wood we go smo zasnovali na način, da postavlja v ospredje najbolj uspešne ponudnike in njihove izjemne zgodbe, s katerimi ustvarjajo najboljše izkušnje za svoje goste. Zavedamo se, da najboljša potovanja zmeraj ustvarjajo najboljše zgodbe! Tako kot Slowoodlife postavlja v ospredje najvišjo kakovost bivanja, postavlja Wood we go najboljše potovalne izkušnje na vrhunskih trajnostnih destinacijah. Kampanja bo z elementi multimedijskega storytellinga postavila v ospredje slovenske butične bisere, v katerih ponujajo celosten pristop k dobremu počutju svojih gostov, ustvarjajo nepozabne izkušnje in postavljajo novo paradigmo slovenskega butičnega turizma. Ponovno torej postavljamo v ospredje kakovost, zaradi česar sva prepričana, da bodo na koncu pridobili vsi dobri ponudniki v branži in vsi tisti, ki si želijo biti boljši: plima namreč vedno dviguje vse ladje! To, kar pri Slowoodlifu smatramo kot naš prispevek, pa je, da z dobrimi zgodbami, osebnimi doživetji in izvirnim dokumentiranjem najboljšega, kar ponuja stroka, vzpodbudimo in krepimo plimo," še dodaja Waldhütter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta