(FOTO) Montažne hiše: Bivalni pogoji se prilagajajo navadam stanovalcem

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.11.2023 05:00

Varčen, varen, pa tudi udoben - to so trije kriteriji, v katerih se zrcalijo zahteve po kakovostnem bivanju pri vse več uporabnikih, hkrati pa jih skušajo uresničiti in preseči tudi proizvajalci montažnih hiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša mora uporabniku v prvi vrsti zagotoviti ustrezno toplotno in zvočno udobje, dovolj dnevne svetlobe in svežega zraka in prijetno urejeno okolico.
Lumar

Med hišami nekoč in danes je kar nekaj razlik - tako glede namembnosti kot tudi po videzu in funkcionalnosti. Prav tako so se z leti izoblikovale in spremenile želje in zahteve stanovalcev. Danes bolj strmimo k funkcionalno opremljenim bivalnim prostorom, radi bi pa pod svojo domačo streho tudi čim več prihranili pri stroških. Prav ta pričakovanja in želje so tisto, kar vodi proizvajalce in ponudnike hiš na domačem tržišču pri oblikovanju svoje ponudbe.

Da bi zadostili željam svojim uporabnikom, je treba ves čas spremljati smernice in uvajati novosti - vse to in še več, da bi bil slovenski dom varčen, varen ter hkrati tudi udoben. In kako vse troje doseči?

Hiše z dovršenimi in premišljenimi arhitekturnimi rešitvami vestno sledijo individualnim potrebam lastnikov za aktivno družinsko življenje.
Marles Hiše Maribor

Varno in zdravo bivalno okolje

V podjetju Marles hiše se po besedah sogovornikov Nike Bratović, vodje marketinga v podjetju, Tonija Šauperla, ki skrbi za razvoj, ter arhitektke Ane Milosavljević vedno bolj osredotočajo na inovativne rešitve, ki naredijo dom še bolj varčen, varen in udoben. Njihova pozornost je namenjena tudi okoljski in zdravstveni ozaveščenosti. "Les, ki ga uporabljamo za gradnjo, je zaščiten in konzerviran zgolj s sušenjem, brez uporabe škodljivih sredstev. Prav tako naše hiše ne vsebujejo formaldehida, denimo v ploščah ali katerem koli drugem materialu. To pomeni, da se trudimo zagotoviti varno in zdravo bivanje ter prispevati k bolj trajnostnemu načinu življenja."

Največji napredek sodobnih montažnih hiš se kaže v izboljšani izolaciji, učinkovitejših sistemih ogrevanja in hlajenja ter boljši rabi obnovljivih virov energije, kot je sončna energija.
Marles Hiše Maribor

Lumarjevi strokovnjakinji - Nataša Teraž Krois, vodja razvoja in trajnosti, in Petra Bizjak, vodja arhitekturnega biroja, pa poudarita, da so v podjetju glede na gradbene materiale in naše klimatske razmere s standardi skoraj ničenergijske gradnje dosegli optimalne standarde za energetsko učinkovitost objektov. Hkrati pa opozorita, da dodatna vlaganja v izboljšanje ne doprinesejo več bistvenega znižanja porabe. "V zadnjih letih se kaže, da je visok energetski standard postal samoumevna zahteva gradnje oziroma se večina investitorjev zaveda smiselnosti ukrepov v energetsko učinkovitost, saj je učinek energetske učinkovitosti tudi najlažje merljiv," opozorita, prepričani, da se bo tudi v naslednjih letih pospešeno delalo na nadaljnjem razvoju in uveljavitvi trajnostnih kazalnikov - od izrabe obnovljivih virov energije, ki jo danes že relativno uspešno izkoriščamo, do izpolnjevanja trajnostnih parametrov za same gradbene materiale.

Glede na zahteve, ki so veljale v 80. letih prejšnjega stoletja, bi lahko ocenili, da so prihranki pri sodobnih skoraj ničenergijskih hišah več kot 80-odstotni.
Lumar

Ugodje stanovalcev

Kot pravita sogovornici iz Lumarja, mora hiša oziroma dom svojemu uporabniku v prvi vrsti zagotoviti prijetno bivalno okolje, to pomeni ustrezno toplotno in zvočno udobje, dovolj dnevne svetlobe in svežega zraka.

"To so osnovne predpostavke, ki so in bodo ostale vodilo razvoja za gradnjo in razvoj materialov. Tako smo parametre, kot so toplotno udobje, kakovost zraka in dnevna svetloba, znotraj procesa certificiranja naše vzorčne hiše v Dragomlju tudi ovrednotili, za kar menimo, da bo tudi v prihodnosti za kupce vse pomembneje."

Sogovornici izpostavita tudi bivanjsko ugodje stanovalcev, ki mu prav tako posvečajo veliko pozornost. "Zato so tlorisi hiš odprti, funkcionalni in optimalno osvetljeni. Ob primerni osvetlitvi na bivalno ugodje uporabnikov pomembno vpliva kakovosten in svež zrak, ki ga zagotavljamo s prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zraka. Pozabiti ne smemo niti na temperaturno ugodje v prostoru, izhodišče katerega je odlična izolacija ovoja in kakovostna gradnja. V zimskem času to zmanjšuje asimetrijo sevanja in zagotavlja enakomerno razporeditev temperature v prostoru, v poletnem času pa z ustreznim senčenjem ter nočnim pohlajevanjem preko oken preprečujemo prekomerno pregrevanje," ocenjujeta sogovornici, ki menita, da trendi kažejo, da se vračamo nazaj k naravi, po njunih besedah se namreč razvijajo koncepti samozadostnosti na področju gradnje, oskrbe z energijo za delovanje stavbe, pridelave hrane …

V Lumarju, kot še nadaljujeta, te koncepte vključujejo v hiše: "S fotovoltaičnimi paneli sami proizvajamo električno energijo za delovanje hiše in polnjenje avtomobila. Z viški električne energije lahko namreč polnimo električni avtomobil. Vse pogosteje se vgrajuje tudi zelene strehe, s katerimi vračamo naravi zelene površine, ki so bile odvzete z gradnjo, sočasno pa prinašajo tudi druge okoljske prednosti, kot denimo čiščenje zraka, manjša obremenitev meteorne kanalizacije, znižuje temperaturo okoliškega zraka, predstavlja življenjski prostor za žuželke ..."

Trend bivanja gre v smeri prilagajanja bivalnih pogojev življenjskim navadam celotne družine.
Lumar

Vse več pametnih domov

Trend bivanja gre tudi v smeri prilagajanja bivalnih pogojev življenjskim navadam celotne družine, še poudarita Teraž Krosiova in Bizjakova: "Če je družina veliko zdoma, je ključno, da jih dom pričaka v želenem stanju in ne v poplavi zaradi napake na vodovodni napeljavi, obenem pa je več kot dobrodošlo, da morebitnim vlomilcem daje videz, da je vendarle nekdo doma in je tako manj zanimiva tarča vloma. Tega se zavedamo in ustvarjamo vse več pametnih domov."

Ključni cilji, zakaj se odločiti zanj, so po njunih besedah povečanje udobnosti bivanja in dela, v smislu lažjega upravljanja vgrajenih sistemov, kar se odraža tudi v manjši porabi energije, varnosti ter možnosti nadzorovanja stroškov uporabe. Prav tako opozorita na porast števila pametnih domov: "Če so se zanje pred leti odločali le premožnejši ali ljubitelji novih tehnologij, je danes pametni dom v vedno več hišah, saj zgolj z avtomatizacijo senčil poskrbimo, da se hiša v poletnih mesecih ne pregreva, pozimi pa izkoristi kar največ sončne energije."

Tlorisi sodobnih montažnih hiš so odprti, funkcionalni in optimalno osvetljeni.
Lumar



Shutterstock

Energetski standard novogradnje s sanacijo ni primerljiv

Na vprašanje, kako sodobne hiše v primerjavi s hišami pred približno 20 leti prispevajo k energetski učinkovitosti in zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja, pa sogovornici iz podjetja Lumar odgovorita, da energetska učinkovitost stavb v 80. letih prejšnjega stoletja ni bila tema, o kateri bi se veliko govorilo, zato je energetska učinkovitost stavb temu primerna. "Nekaj stavbnega fonda iz osemdesetih let je danes že saniranega, saj se v zadnjih letih izvaja vse več energetskih sanacij, vendar je energetski standard novogradnje s sanacijo skorajda nemogoče doseči. Danes se te zahteve samodejno upoštevajo pri projektiranju novogradenj, medtem ko lahko to pri sanacijah predstavlja velike posege."

Glede na zahteve, ki so veljale v 80. letih prejšnjega stoletja, bi lahko ocenili, da so prihranki pri sodobnih skoraj ničenergijskih hišah več kot 80-odstotni, nadaljujeta sogovornici, ki opomnita, da energetski prihranki niso zgolj v energiji, pač pa tudi v vrsti energentov. "Pri starejših hišah je bil najpogostejši energent kurilno olje ali zemeljski plin v kombinaciji z radiatorskim ogrevanjem, medtem ko danes že nizkotemperaturni režimi ogrevanja zagotavljajo določene prihranke, prav tako pa danes najpogostejši vir toplote predstavljajo visoko učinkovite toplotne črpalke, ki koristijo obnovljive vire energije - vodo, zrak ali toploto zemlje."

Hkrati pa se, tako Teraž Kroisova in Bizjakova, energetska učinkovitost ne kaže le v nižjih obratovalnih stroških, ampak tudi višjem bivalnem udobju. "Že pri razvoju pasivnih hiš pred dvajsetimi leti so poudarjali pomen visokih površinskih temperatur ovoja stavbe, ki vplivajo na asimetrijo sevanja. Te rešitve so danes že standard vsake sodobne hiše. Tako imajo steklene površine na notranji stani tudi ob najhladnejših zimskih dneh visoko površinsko temperaturo. Dobra izolacija ovoja v kombinaciji z ustreznim senčenjem steklenih površin zagotavlja tudi boljšo toplotno stabilnost stavbe, kar pomeni, da so notranja nihanja temperature skozi vse leto minimalna. Vsekakor je tudi stabilna notranja temperatura pomemben faktor bivalnega ugodja," pravita.

Pametni sistemi v hiši nadzirajo porabo energije in poskrbijo za optimizacijo rabe virov. Tako je stavba zelo varčna in omogoča bolj brezskrbno bivanje stanovalcev.
Marles hiše Maribor

Napredek v izolaciji, ogrevanju in rabi obnovljivih virov

Tudi sogovorniki iz podjetja Marles hiše poudarijo, da so sodobne hiše v primerjavi s hišami, zgrajenimi pred približno 20 leti, veliko bolj energetsko učinkovite in varčne. Po njihovih besedah se največji napredek kaže v izboljšani izolaciji, učinkovitejših sistemih ogrevanja in hlajenja ter boljši rabi obnovljivih virov energije, kot je sončna energija.

"Strankam ponujamo številne inovativne rešitve, med katerimi izstopa napredno stensko in stropno ogrevanje in pohlajevanje, ki hkrati nudi rešitev za gretje in hlajenje. Poleg tega uporabljamo rekuperacijo za učinkovito izmenjavo zraka in ohranjanje svežega zraka v hiši. Zrakotesnost hiše je pod 0,6 h-1, kar pripomore k zmanjšanju toplotnih izgub. Dodatno zagotavljamo toplotno zaščito ovoja stavbe v pasivnem standardu in vgrajujemo toplotno izolacijo pod betonsko ploščo, na primer z uporabo XPS-izolacije, kar prispeva k izjemni energetski učinkovitosti in zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja ter povečanju trajnosti doma," poroča Toni Šauperl. Hkrati pa izpostavijo tudi pametne sisteme, ki omogočajo nadzor porabe energije in vode ter optimizacijo rabe virov za večje udobje in varčnost. "S temi sistemi je mogoče upravljati energetsko učinkovitost hiše," pravi Nika Bratović.

Dodala je tudi, da je vse naprednejša tudi modularna gradnja, ki jo je mogoče realizirati tudi v večnadstropne objekte. "Razvili smo optimalne objekte, ki omogočajo boljšo uporabo materialov, krajše gradbene čase in manj odpadkov. Hkrati se da modul povezati in tako tvoriti sanjsko sodobno hišo," še povedo v podjetju Marles hiše.

Modularna gradnja postaja vse bolj priljubljena zaradi hitre izvedbe, dostopnosti, gradnje okolju prijaznih domov, prilagodljivosti.
Marles Hiše Maribor
Marles Hiše Maribor



Les, ki ga uporabljajo za gradnjo, je zaščiten in konzerviran zgolj s sušenjem, brez uporabe škodljivih sredstev, poudarjajo pri Marlesu.
Marles Hiše Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta