Po poplavah: S primerno sanacijo do sodobne hiše za kakovostno bivanje

Poplave so pričakovan naravni pojav, vendar so zadnja desetletja pogostejše, silovitejše in naredijo večjo škodo. Zdaj je treba odpraviti poškodovano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohiteti je treba s pripravljalnimi deli. Poleti 2024 že lahko izvedete vsa dela, jeseni 2024 pa se vselite v prenovljeno, energijsko učinkovito stavbo.
Shutterstock

Lanske poplave so se kar ponavljale, predvsem v porečjih Save, Drave, Mure in Soče. Nekateri prebivalci hitijo s sanacijo domov, drugi pa se nikoli več ne bodo vrnili. Sanacija stavb marsikje še ni končana ali pa se niti ni začela. Za stavbe, ki so bile samo ogrožene, pa je bilo to resno svarilo, da je treba urediti preprečevalne ukrepe.

Voda in blato

Hiše je zalila blatna, umazana in strupena voda. Ponekod je zgolj malo namočila, drugod je tekla skozi hiše, nekatere hiše pa je voda podrla ali nepopravljivo poškodovala. Po poplavah se je pokazala solidarnost in mnogi prostovoljci so se pridružili vojakom ter gasilcem za pomoč poplavljencem.

Verjetno so do zdaj vse stavbe že pregledali strokovnjaki in podali oceno glede primernosti bivanja. Če so zapisali, da zaradi poškodb niso varne za bivanje, je treba verjeti, čeprav s težkim srcem.

Za porušene ali močno poškodovane stavbe na lokacijah, kjer bo možno narediti poplavno varne ukrepe, je primerna nujna nadomestna gradnja.
Shutterstock

Nadomestna in nadomestitvena gradnja

Stanovalcem, ki so ostali brez hiš, je vlada skupaj z občinami obljubila, da bo pomagala do novih hiš. Vsaka pomoč je dobrodošla. Vendar je škoda desetkrat večja od razpoložljivega denarja. Uničenih je vsaj sto stanovanjskih stavb, mnogo več poškodovanih, sproženi so bili številni zemeljski plazovi ...

Za porušene ali močno poškodovane stavbe na lokacijah, kjer bo možno narediti poplavno varne ukrepe, je primerna nujna nadomestna gradnja, kot je že določeno v zakonodaji. Nov objekt naj bistveno ne odstopa od porušenega. Prednost je, da je gradbena parcela že komunalno opremljena, stanovalci pa so navezani na lokacijo.

Za porušene stavbe na lokacijah, kjer ne bo možno narediti poplavno varnih ukrepov, je določena preselitev stanovalcev. Pričakujemo hitrejši postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja za nadomestitveno gradnjo, občine iščejo primerna zemljišča. Predlagana je oprostitev plačila komunalnega prispevka in upravnih taks ter pomoč pri projektiranju in izvajanju gradnje.

Tretja možnost je, da stanovalci v dogovoru z občino poiščejo novo lokacijo, morda kakšno zapuščeno stavbo in jo uredijo.

Shutterstock

Poškodovane stavbe

Sanacija naj bo prilagojena obsegu poškodb in načinu gradnje.

Ob sanaciji je treba paziti na varnost. Ne vstopajte v stavbo, če ni varno. Izklopite elektriko. Poškodbe stavbe, opreme in predmetov fotografirajte. Če obstaja nevarnost uhajanja plina ali razlitja naftnih derivatov, ne uporabljajte odprtega ognja. V kleteh nastaja strupen ogljikov monoksid zaradi intenzivnega razpada organskih snovi. Pred vstopom najprej intenzivno zračite.

Najprej je treba vse oprati s čisto vodo in odstraniti in zavreči poškodovano pohištvo, električne aparate, živila, oprati vsa oblačila in posteljnino …

Tla. Verjetno je blatna voda namočila toplotno izolacijo tlakov. Strokovnjak naj oceni, če zadošča tlake osušiti s sušilci ali je treba zamenjati vse sloje, talno oblogo, estrih in toplotno izolacijo.

Obloge. Uničene talne in stenske obloge je treba odstraniti in pred namestitvijo novih počakati, da se konstrukcija osuši.

Stene. Mavčni ometi so poškodovani v področju, kjer so bili namočeni. Najbolje jih je odstraniti in pustiti, da se stene osušijo, šele potem ponovno ometati. Apneni ometi verjetno niso poškodovani in jih ni treba odstraniti, zgolj osušiti.

Montažne stavbe. Sanacija montažnih stavb je zahtevnejša, saj je treba odstraniti vse plošče, folije in trakove v namočenem področju, potem pa vso leseno konstrukcijo posušiti in zaščititi s premazi. Ob demontiranju stenskih plošč je treba paziti na stabilnost stavbe, da se ohrani zavetrovanje.

Instalacije. Vse instalacije je treba pregledati in poškodovane dele zamenjati. Električne komponente so verjetno poškodovane ali uničene. Naj jih pregleda in usposobi strokovnjak. Verjetno bo treba tudi zamenjati energent, saj elektrika in fosilni energenti (kurilno olje in zemeljski plin) niso več dovoljeni za ogrevanje stavb in za pripravo tople vode. Zato predlagamo, da vse stavbne sisteme zamenjate in posodobite.

Vlaga. Če boste stavbo sušili zgolj s prezračevanjem, bo suha v letu ali dveh. Zato je poleg rabe primernih sanacijskih materialov potrebno tudi izdatno prezračevanje, naravno ali mehansko, ter ogrevanje in sušenje prostorov.

Izkoristite vse pomoči, ki jih ponuja država. Poplavljena gospodinjstva bodo do konca leta plačevala cenejšo elektriko, če so se prijavila pri občinskih komisijah, ki popisujejo škodo.

Bivanje v vlažni stavbi ni primerno. Lahko se razrastejo plesni ali hišne gobe, kar slabo vpliva na zdravje, na opremo in na konstrukcijo stavbe.
Shutterstock

Bivanje v vlažni stavbi

Če je poškodovana le spodnja etaža večnadstropne stavbe, si lahko uredite bivanje v zgornji etaži, medtem ko spodnjo sanirate. Vendar upoštevajte, da se vlaga v zidovih dviguje. Ob intenzivnem sušenju poplavljene etaže je treba prezračevati tudi vrhnjo, bivalno etažo.

V bivalnem delu naj bo relativna zračna vlaga pod 60 odstotki. Preprost merilnik vlage vam bo v pomoč. Vlago znižate s pravilnim prezračevanjem - nekajminutnim prepihom vsaki dve uri - ali z mehansko prezračevalno napravo. Razvlaževanje zraka s sušilci ni primerno v bivalnih prostorih, saj so preglasni in premalo učinkoviti.

Bivanje v vlažni stavbi ni primerno. Lahko se razrastejo plesni ali hišne gobe, kar slabo vpliva na zdravje, na opremo in na konstrukcijo stavbe.

Energijska učinkovitost

Po sanaciji naj bo stavba energijsko učinkovita, kot določa zakonodaja, torej skoraj ničenergijska. Svetujemo, da pridobite projekt energetske sanacije. Naj ukrepe določi strokovnjak, ukrepi pa naj bodo celoviti.

V informacijo, kaj obsega energetska sanacija, predlagamo nekaj ukrepov, točne vrednosti naj določi strokovnjak:

• izolacija ovoja stavbe,

• zamenjava ali posodobitev oken,

• ogrevanje s toplotno črpalko ali kotlom na biomaso,

• priprava tople sanitarne vode: s toplovodnimi sprejemniki sončne energije in kurilno napravo,

• centralno mehansko prezračevanje z vračanjem toplote,

• primerna naravna in električna osvetlitev,

• avtomatizacija in nadzor stavbe,

• sončna elektrarna v samooskrbi,

• pripravljenost stavbe na pametne stavbne sisteme.

Ukrepi so lahko izvedeni fazno, vendar usklajeno. Na primer, izdelavo fasade lahko zamaknete za leto ali dve.

Vlago znižate s pravilnim prezračevanjem - nekajminutnim prepihom vsaki dve uri - ali z mehansko prezračevalno napravo.
i-vent

Zaporedje del

Pohiteti je treba s pripravljalnimi deli. Prvi trije koraki so ključni:

• pridobivanje finančnih virov, od državne ali občinske pomoči do nepovratnih spodbud Eko sklada ali komercialnih bank,

• če ste lani oddali vlogo za priklop sončne elektrarne v samooskrbi, jo lahko vgradite do konca leta 2024,

• iskanje izkušenega projektanta, ki bo določil ukrepe energetske sanacije.

Medtem izberite izvajalce in strokovnega nadzornika. Poleti 2024 že lahko izvedete vsa dela, jeseni 2024 pa se vselite v prenovljeno, energijsko učinkovito stavbo.

Nesrečo, ki vas je doletela, obrnite sebi v prid. S primerno sanacijo boste že letos imeli sodobno stavbo, ki bo omogočala kakovostno bivanje ob majhnih stroških in majhni rabi energije.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta