Visok jubilej Primata: Iz Košakov v več kot 25 držav

(msa)
10.11.2021 06:00

Primat je danes uspešno podjetje, ki bo v tem letu preseglo devet milijonov evrov prihodkov od prodaje, za naslednje leto pa načrtuje 20-odstotno rast

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Osnovni proizvodni in prodajni program skupine ostaja varnostna oprema, to so bankomatne blagajne, sefi, trezorji, trezorski prostori, trezorska vrata in podobno.

 

Sašo Bizjak

Mariborski Primat, ki ostaja eno redkih slovenskih podjetij v kovinskopredelovalni industriji, ki pod eno streho združuje razvoj, proizvodnjo in prodajo lastnih izdelkov, praznuje visok jubilej, 120. obletnico prve proizvodnje blagajn v Sloveniji, hkrati pa pol stoletja imena Primat.

Prav na včerajšnji dan pred 120 leti je Franc Schell prejel obrtni list za opravljanje ključavničarske obrti, katere osnovna dejavnost je bila izdelava in prodaja železnih blagajn. Podjetje danes več kot 90 odstotkov prodaje ustvari v tujini, svoje izdelke prodaja v več kot 25 državah. Skupino Primat sestavljajo dve družbi v Mariboru, to sta Primat, d.d., in Primat Sistemi, d.o.o., ter tri družbe v tujini, od teh sta dve v Srbiji in ena v Bosni in Hercegovini. Primat v Mariboru zaposluje 100 ljudi, še 72 v tujini.

Osnovni proizvodni in prodajni program skupine ostaja varnostna oprema, to so bankomatne blagajne, sefi, trezorji, trezorski prostori, trezorska vrata in podobno. Kot pravijo v podjetju, so njihovi izdelki preizkušeni in certificirani pri najbolj uglednih evropskih testnih in certifikacijskih institucijah.

Skupina Primat danes v petih podjetjih v treh državah zaposluje več kot 170 ljudi.

 

Sašo Bizjak

Družba se je skozi zgodovino precej razvijala; družina Schell je proizvodnjo blagajn v svoji lasti ohranila vse do leta 1932, nato je lastništvo in upravljanje prevzela druga mariborska družina, družina Jerebič. Jerebiči so družbo preimenovali v Tovarno blagajn Maribor, družba z omejeno zavezo. Z začetkom druge svetovne vojne so po nemški okupaciji družini Jerebič tovarno zaplenili, postavili novega upravitelja in družbo poimenovali po nemško, in sicer Kassenfabrik G.m.b.H. Marburg.

Po koncu druge svetovne vojne je bila nemška zaplemba razveljavljena, družbi je bilo vrnjeno staro slovensko ime. Leta 1947 je bila družba nacionalizirana in je prešla v sklop mestnega podjetja Tovarna blagajn Maribor - Košaki. Leta 1949 je prišlo do združitve štirih manjših tovarn, in sicer poleg Tovarne blagajn Maribor - Košaki še Tovarna nožev, Tovarna kartotek in birotehnike ter Tovarna tehtnic. Tako je nastalo združeno podjetje Industrija kovinskih izdelkov - IKI Maribor.

Podjetje je sedanje ime prevzelo pred pol stoletja, leta 1961, ko se je preimenovalo v Tovarno kovinske opreme Primat, v letu 1996 pa je sledilo še zadnje statusno preoblikovanje, ko Primat začne delovati kot delniška družba z uradnim nazivom Primat, tovarna kovinske opreme, d.d., Maribor. Primat je danes uspešno podjetje, ki bo v tem letu preseglo devet milijonov evrov prihodkov od prodaje, za naslednje leto pa načrtuje 20-odstotno rast. (msa)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta