Že poznate trende sodobnega kmetijstva in prehranskih verig?

Podatki in podatkovna ekonomija imajo v svetu sodobnih načinov pridelave hrane vse pomembnejšo vlogo. Obstajajo rešitve, ki kmetom omogočajo preprosto upravljanje podatkov, potrošnikom pa višjo kakovost izdelkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Čeprav je napovedovanje prihodnosti zelo nehvaležno, pa je Nordijski svet ministrov leta 2020 vendarle izvedel raziskavo o megatrendih do leta 2050. In kaj ti kažejo? Je bila napoved pravilna? Predvsem pa - kako je mogoče megatrende izkoristiti sebi v prid? 

Prvi trend kaže, da bo tehnologija prodrla v vsa področja družbenega življenja. Govorimo o robotih, dronih, o pametnem in preciznem kmetijstvu ... Naslednji trend se dotika prehranskih sistemov, ki bodo na novo preoblikovani. "Način pridelave, distribucija, predelava hrane bodo temeljili na trajnosti, spodbujalo se bo lokalne prehranske verige," razlaga Miran Bunderla, vodja razvoja v DIH Agrifood, sicer pa član interdisciplinarne ekipe, ki ustvarja nove zgodbe v kmetijstvu. 

Naslednji megatrend napoveduje, da bo digitalizacija odprla nova obzorja; govorimo o umetni inteligenci, o tehnologiji veriženja blokov, digitalnih dvojčkih ... "Bo pa to prineslo vse večji razkorak med tistimi, ki uporabljajo digitalno tehnologijo, in tistimi, ki je ne," napoveduje Bunderla. Tudi zato bo družba postala vse bolj polarizirana; pojavljale se bodo različne mnenjske skupine, pomanjkanje empatije, zaupanja pri ljudeh ... 

Arhiv naročnika

Pristop, prilagojen kmetom 

Digitalizacija je že zelo prisotna tudi v kmetovanju, ki postaja vse bolj precizno, tudi pametno. Ekipa DIH Agrifood odlično sodeluje z zagnano in sodobnemu kmetijstvu predano ekipo podjetja Termodron in skupaj že več kot pet let uvajajo tehnike preciznega kmetovanja.

"K trendom preciznega kmetijstva smo pristopili malce drugače, kot se ga morda zdaj predstavlja in kot ga naslavlja kmetijsko ministrstvo," razlaga Sergej Krajnc, ustanovitelj in direktor podjetja Termodron. In dodaja: "Ko smo pred šestimi leti začeli vpeljevati precizno kmetovanje na kmetije in kmetijska podjetja, smo v prvi fazi začeli sodelovati in raziskovati ter študirati, katere kmetijske prakse iz preciznega kmetijstva bodo pri nas uporabne." Skozi raziskovalne projekte so opravili raziskave in nato je bilo ta dognanja treba preizkusiti v praksi, da bi videli, kaj je smiselno, kaj prinaša dodano vrednost, kaj je ne ... In rezultat je bil jasen - najbolj preprosta stvar, ki jo je mogoče vpeljevati, je ciljno dognojevanje.

Novinar Mitja Sagaj, Andej Krajnc in Miran Bunderla na posvetu Podatki so kapital preciznega kmetijstva, ki je potekal v okviru sejma Agritech. 
Večer

Informacije so danes ključnega pomena za dobro načrtovanje prihodnosti 

"V preciznem kmetijstvu uporabljamo najnovejše tehnologije, kot so droni, daljinsko zaznavanje s sateliti, senzorji s področja interneta stvari in pametna mehanizacija, GPS-sistemi za traktorje, robotske platforme ..., vse to z namenom, da naredimo natančno analizo na določenih območjih s posevki in da vidimo, kakšne so potrebe po gnojenju, škropljenju. Na tej osnovi nato izvedemo ciljno aplikacijo, vse s ciljem, da optimiziramo aplikacijo repromateriala, torej gnojil in škropiv," razlaga Sergej Krajnc.

Ekipa Termodrona z droni in sateliti z nameščenimi multispektralnimi senzorji zajame posnetek stanja v vidnih valovnih dolžinah in zunaj njih (do IR-barvnega spektra). Iz zajetih podatkov nato izračuna vegetacijske indekse, ki pokažejo stanje vegetacije. 

V ponudbi Termodrona so tudi produkti priznanega svetovnega proizvajalca FJ Dynamics, in sicer navigacija in set za samodejno vožnjo traktorja, sistem za nadgradnjo škropilnice za precizno škropljenje, pa tudi brezžični daljinec za naštete sete in wi-fi kamera za spremljanje opravila na polju v realnem času.  Rešitev Termodrona je namenjena predvsem majhnim kmetom, ki obdelujejo od deset hektarjev naprej in želijo vstopiti v svet preciznega kmetijstva na preprost in učinkovit način. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.