1. SNL: V boj za naslov prvaka

Športni konec tedna je v znamenju uvoda v 31. sezono državnega prvenstva v nogometu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mura in Maribor sta se v zadnjem krogu pretekle sezone pomerila za naslov državnih prvakov, prvič so ga osvojili Prekmurci, ki v nasprotju s Štajerci v novo sezono vstopajo brez sprememb v kadru. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Prevetreni kot že dolgo ne

Športni direktor Maribora Marko Šuler drži besedo in drastično spreminja podobo prvega moštva, trener Simon Rožman pa je moral v le nekaj tednih mlado zasedbo pripraviti na najpomembnejši del sezone - Evropo. Skoraj za enajsterico nogometašev je odšlo, po zmagi nad armenskim Urartujem so v Ljudskem vrtu predstavili že sedmega novinca, še nekaj mladih nogometašev se je vrnilo s posoje. Prvo tekmo sezone so vijoličasti začeli s kar tremi najstniki in dvema debitantoma. Prav novinca sta dosegla po gol na obeh tekmah prvega predkroga konferenčne lige. Igra vijoličastih (še) ni povezana, igralci se šele uigravajo in spoznavajo, a kažejo veliko željo. Publika v Mariboru ne bo dolgo tolerantna do morebitnih spodrsljajev mladega moštva. Vijoličastim prav tako ne gre na roko težak spored v začetku sezone (Celje, Hammarby, Domžale, Olimpija ...), z dobrim nizom pa bi lahko Rožmanova četa lažje zadihala.

Prvo ime trener

​Zadnje sezone se pri Olimpiji začenjajo podobno - z veliko neznankami in rošadami. Vprašanje, ali Milan Mandarić ostaja, je postalo folklora. Prav tako v Ljubljani vedno postrežejo z velikimi presenečenji. Novi trener zeleno-belih je poleti postal legendarni Savo Milošević. Kakopak bo vodil precej spremenjeno zasedbo zmajev v primerjavi s preteklo sezono. Med drugim sta odšla prva napadalca Andres Vombergar (v Mehiko) in Đorđe Ivanović (Šahtar Soligorsk​). Prišli so Mustafa Nukić, Sava Petrov, Almedin Ziljkić in Dino Špehar​, seznam bi se kmalu lahko podaljšal. Evropsko pot pokalni prvaki začenjajo v drugem krogu 29. julija proti premagljivi Birkirkari z Malte. Tekma prvega kroga prve lige med Domžalami in Ljubljančani pa je zaradi drugega predkroga konferenčne lige prestavljena.

Pomemben bo preklop med tekmovanji

V Prekmurju so komaj končali slavje prvega državnega naslova, o katerem so še pred meseci govorili le redki, že so na pragu novega velikega uspeha. Sezono so začeli brez sprememb v moštvu. Prvo okrepitev so pripeljali šele po uvrstitvi v drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov, ki hkrati prinaša vsaj končnico za konferenčno ligo. A tudi ta okrepitev ni odmevna, temveč gre za mladega branilca, 18-letnega Azura Mahmić​a iz BiH. Bo zaradi evropskega uspeha, ki se obeta murašem - v treh dvobojih morajo za skupinski del evropskih tekmovanj premagati vsaj enega, trpelo prvenstvo? Odgovor bomo dobili kmalu. Vsaj do 26. avgusta bodo črno-beli igrali na mednarodnem prizorišču. Trener Ante Šimundža je po zmagi nad Škendijo opozarjal, da v mislih ekipe in ljudi okoli kluba ne sme biti Ludogorec, ampak Tabor Sežana ter da bo za mirnost na Fazaneriji potreben dober mentalni preklop med tekmovanji.

Rusi zahtevajo zmage

V prejšnjo sezono so kot aktualni prvaki krenili dobro in v Evropi slavili, nato pa se je začela dolga kalvarija, ki je trajala vse do zadnje četrtine prvenstva, ko so se Celjani morali boriti za obstanek med elito, kjer igrajo od začetka samostojne Slovenije. S prihodom Agrona Šalje na trenersko klop se je spomladi rezultatska krivulja obrnila navzgor in nekdanji selektor mladih reprezentanc je navdušil ruske investitorje v knežjem mestu. Ti so upoštevali njegove želje in v rumeno-modrem bodo zaigrali številni talentirani slovenski nogometaši. Denarnico so Rusi odprli tudi za okrepitvi iz tujine. Tamar Svetlin, Žan Medved, Matija Burin, Maj Mittendorfer, Tjaš Begić in Kevin Žižek so le nekateri. Prišla sta tudi v Nemčiji rojeni Belorus Ivan Mayevski in Danec Adam Jakobsen. Pred sezono je generalni direktor kluba Valerij Kolotilo jasno izrazil cilj, da mora ekipa zmagati vsako tekmo. Celje gre torej po naslov. Če ne bo vsaj Evrope, bi se znova znal zgoditi kadrovski pretres, ki se nazadnje pri rumeno-modrih ni dobro končal.

Tržno zanimiva ekipa

Rumena družina je imela nekaj krogov pred koncem minule sezone še teoretične možnosti za naskok na vrh prvenstvene lestvice, a klonila v najpomembnejših trenutkih. Vseeno je Domžalčanom le uspelo osvojiti cilj in se uvrstiti v evropska tekmovanja, saj je tja po pokalnem naslovu Olimpije vodilo tudi četrto mesto v prvi ligi. Domžalčani so po težavah v začetku prejšnjega prvenstva, ko jim jo je zagodel tudi koronavirus, v jeseni z napadalnim nogometom med navijači postali priljubljeno moštvo. Pomembne naloge prepuščajo mladim nogometašem. Kar nekaj od teh igralcev je tudi tržno zanimivih in prestopni rok lahko ob Kamniški Bistrici prinese še kakšno spremembo, potem ko je pred dnevi klub zapustil član mlade reprezentance Tamar Svetlin. Po uspešnem prvem predkrogu konferenčne lige bodo v novo sezono rumeni krenili rahlo razbremenjeni.

Brez večjih sprememb

Za nogometaše Brava iz Ljubljane bo letošnja prvoligaška sezona tretja zapored. V lanski so osvojili peto mesto, tudi v letošnji si želijo podobne uvrstitve. Z malo sreče bi se morda lahko zavihteli višje. Na čelu ekipe ostaja Dejan Grabić, igralski kader pa ni doživel večjih sprememb. Večja luknja bo morda zazevala po odhodu Mustafe Nukića, prvega asistenta minule sezone, ki je prestopil k Olimpiji, in napadalca Roka Kidriča, novega igralca Aluminija. Sodelovanje s klubom sta podaljšala prekaljena Luka Žinko in Andraž Kirm. Bravo je v pripravljalnem obdobju odigral šest tekem, napadalci so dosegli devet zadetkov, štiri od njih je dal Hrvat Loren Maružin, ki bo pomembno orožje Brava v napadu. Ljubljančani veliko stavijo tudi na odlično ozračje v ekipi in okoli nje.

Cilj je obstanek v ligi

Radomljani so se po štirih letih igranja v drugi ligi vrnili med prvoligaše. Zanje bo to tretja prvoligaška sezona, v prejšnjih dveh so izpadli iz lige, tokrat si podobnega scenarija ne želijo. Glede na to, da igrišče v Radomljah ne ustreza kriterijem za igranje tekem prve lige, bodo Radomljani gostitelji na stadionu Domžal. Rumeno-črni so generalko pred začetkom prvenstva imeli v Domžalah in s 4:2 premagali drugoligaša Ilirijo. Tri zadetke je dosegel Primorec Žan Nikolič, ki je bil že v drugi ligi izjemno učinkovit. Radomlje je v prestopnem roku okrepilo pet igralcev, dva najbolj znana sta Hrvat Mateo Mužek, pred leti član Zavrča in velenjskega Rudarja, in dolgoletni igralec Cibalie iz Vinkovcev in nekaterih klubov iz tujine, Dario Rugašević. Cilj Radomljanov je obstanek v ligi.

Z mladimi močmi

Tabor je v minuli sezoni presenetil s šestim mestom. Njegova kakovost je prišla do veljave zlasti na domačem igrišču, s katerega so gostje redko odhajali zadovoljni. V prestopnem roku so Sežanci izgubili nekaj kakovostnih nogometašev, tako da jih čaka trd boj za obstanek v ligi. Klub so zapustili Djalo Aldair, ki je odšel k Olimpiji, Antonio Azinović, ki bo poslej igral za prvoligaša Bregalnico Štip iz Severne Makedonije. Marsel Stare je postal član Nafte, Leon Sever bo nogometno pot nadaljeval v Manisi. Odšli so še grški napadalec Christos Rovas, Toni Aliaj in Mathias Pogba. Sežance so okrepili srednji branilec Blaž Urh (prej Brežice), napadalec Robert Čaks (Šmartno), mladi napadalec Tom Kljun (Celje) in igralec za zvezo - Adrian Zeljković (Olimpija).

Kidrič se je vrnil v Kidričevo

Nogometaši Aluminija, lani osmouvrščeni klub prve lige, so pod vodstvom trenerja Oskarja Drobneta pred začetkom prvenstvene sezone odigrali zadnji dve pripravljalni tekmi - v Kidričevem so s 4:0 premagali novega drugoligaša Rogaško, v Koprivnici pa z 1:3 izgubili proti hrvaškemu prvoligašu Slavenu Belupo. K Aluminiju je v prestopnem roku pristopil kot posojeni igralec švicarskega prvoligaša Lugana, Chinwendu Johan Nkama - stari znanec slovenskih zelenic, ki je v lanski sezoni igral za Gorico, še pred tem pa za Postojno in Ankaran. Po letu 2018 se je v Kidričevo vrnil napadalec Rok Kidrič, ki je nazadnje igral za Bravo. Novinci so obrambna igralca, Hrvat Tin Martič, ki je prej igral za Brežice, in Robert Pušaver, do sedaj igralec Jadrana Dekani, in napadalec Jaka Bizjak, ki je v minuli sezoni igral za Nafto.

Koper prevetril igralski kader

Koper, ki je v minuli sezoni osvojil deveto mesto in si v dodatnih kvalifikacijah proti Krki zagotovil obstanek med prvoligaši, je v prestopnem roku korenito prevetril igralski kader. Klub je zapustilo trinajst nogometašev, med njimi tudi Dare Vršič, Mihail Caimacov, Timotej Dodlek, Goran Jozinović, Ivan Vargić, Claudio Spinelli..., tako da je nova igralska

zasedba močno spremenjena. Novinci, na katere bo lahko računal novi trener Zoran Zejković, ki je pred tem vodil Krko, so Jamanjčan Kaheem Anthony Parris, v minuli sezoni član novomeške Krke, hrvaški obrambni igralec Karlo Bručić, igralec za zvezo Mak Varešanović iz BiH, Gambijec Lamin Colley, Darko Ilieski iz Severne Makedonije, Rok Grudina, dosedanji vezist Gorice, Adnan Golubović, Žan Bešir, Luka Vešner Tičič in Luka Kambič. V zadnji tekmi pred prvenstvom je Koper z 1:0 ugnal Primorje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta