(ANALIZA) Večerova redovalnica: Ocenjujemo igre nogometašev Maribora v minuli sezoni

Marko Kovačevič
25.05.2021 09:11
Sedem porazov, 12 remijev, 41 prejetih golov. Že osnovne številke potrjujejo, da bi bil naslov prvaka zgolj lepa krinka. Čeprav se je v finišu vrnil v bitko za lovoriko, je bilo padcev nogometnega Maribora v še eni koronasezoni preveč, da bi v Ljudskem vrtu z njo lahko bili zadovoljni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Že začelo se je klavrno, administrativna zmaga proti Aluminiju v prvem krogu je bila premalo, da bi Sergej Jakirović obdržal službo, izpad v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti severnoirskemu Colerainu je odnesel trenerja. Še trije so mu sledili. Mauro Camoranesi spodbudne jeseni ni znal prinesti v pomlad, Saši Gajserju je ostala vloga začasne rešitve, Simon Rožman pa je povlekel, a moštva ni potegnil do cilja, ki je v najuspešnejšem slovenskem klubu samoumeven.

Reakcije nogometašev po porazu z Muro v zadnjem krogu sezone, ki je Mariboru preprečil vzpon na prestol, so bile temu primerne. "Ne morem opisati, kako smo se v določenih trenutkih počutili. Res je bilo težko. Je pa ekipa na koncu pokazala, da ima karakter, predvsem v finišu sezone, če odštejemo zadnjo tekmo, ki je res črna pika. Ko je bilo res težko, sem fantom rekel, da bom vedno z njimi. Če bo kakršnakoli, pardon izrazu, pizdarija, bom prvi nastavil obraz in bom prvi, ki naj se ga šimfa, le da se ostale pusti pri miru. Vedno bom stal za njimi. Dokler bom tu, bom dal vse za ta klub. Marsikaj se nam je dogajalo - tudi stvari, za katere ne boste nikoli izvedeli -, smo pa vseeno dokazali, da znamo igrati. V novi sezoni bomo dosti boljši," je obljubil Martin Milec, ki je velik kos sezone izpustil zaradi dopinške kazni.

Ni bil edini, ki je to obljubil. Športni direktor Marko Šuler, ki je februarja zamenjal Oliverja Bogatinova, je napovedal novo zgodbo. Trenerji so poskušali s svojimi filozofijami, na koncu pa vsi naleteli na isto težavo. V ekipi je preveč nogometašev, ki niso znali ali zmogli upravičiti visokih pričakovanj. Nič čudnega, da so pod Kalvarijo že napovedali remont. Rok Kronaveter je podpisal novo pogodbo, preostala deveterica, ki se ji aktualni dogovor izteče konec maja, (še) ne. Jasmin Handanović je zaključil kariero, Alexandru Cretu je že pred zadnjimi tekmami postal nekdanji član Maribora, slovo je napovedal Luka Uskoković, jasen signal, naj si poiščeta novi sredini, sta dobila Amir Dervišević in Špiro Peričić.

Odhodov bo še več, potrjenih prihodov pa, z izjemo dosedanjega branilca Domžal Gregorja Sikoška, še ni. Le mesec dni še ima na voljo Marko Šuler, da zaključi snubitve, že 8. julija čaka vijoličaste prva bitka na novi evropski fronti. Ne v kvalifikacijah za ligo prvakov, kjer bo letos slovensko zastavo vihtela Mura, niti v kvalifikacijah za evropsko ligo, kjer po Uefini reformi ni več prostora za naše klube, v tretjerazredni konferenčni ligi bo Maribor v družbi Olimpije (in Celja ali Domžal) začel novo sezono.

V nadaljevanju pa učinek posameznih nogometašev v zadnji sezoni: 

Jan Repas, vezist, 24 let

Ocena: 6,4, 31 nastopov, 70 minut na tekmo, 6 golov, 7 asistenc

Jan Repas
Andrej Petelinsek

Poletna okrepitev, ki je upravičila ta naziv. Njegova selitev v osrčje zvezne vrste je bila ena boljših odločitev te sezone. Ko je nekdanji član francoskega Caena v formi, je Maribor razigran, nevaren, poleten. Eden od temeljev za gradnjo novega, bolj poletnega moštva.

Žan Kolmanič, branilec, 21 let

Ocena: 6,4, 20 nastopov, 88 minut na tekmo, 0 golov, 4 asistence

Žan Kolmanič
Andrej Petelinsek

Bočni branilec iz Veržeja je dokončno zagrabil pozicijo na levi strani obrambe. Držal jo je do pomladi. Z doslej najboljšo sezono med vijoličastimi si je mladi reprezentant Slovenije zaslužil prestop v ameriški Austin, predal štafeto še mlajšemu Vidu Kodermanu.

Rok Kronaveter, vezist, 34 let

Ocena: 6,3, 29 nastopov, 55,6 minute na tekmo, 7 golov, 3 asistence

Rok Kronaveter
Andrej Petelinsek

Nogometno znanje, tehnika, odločnost, izkušnje … Marsikaj lahko Mariborčan še prinese klubu iz svojega mesta, a pomlad je nakazala, da tudi njega lovijo leta. Napadalni vezist, ki mu le tri goli manjkajo do stotice v prvi ligi, ni več na vrhuncu moči, bo pa klubu pomagal vsaj še eno leto.

Jan Mlakar, napadalec, 22 let

Ocena: 6,3, 32 nastopov, 65 minut na tekmo, 14 golov, 1 asistenca

Jan Mlakar
Andrej Petelinsek

Ena boljših potez nekdanjega športnega direktorja Oliverja Bogatinova je bila, da se je z Brightonom dogovoril za posojo talentiranega napadalca. Po vrnitvi med vijoličaste je, tudi zaradi poškodbe, nekaj časa nihal, a bolj ko je šla sezona h koncu, bolj vroč je bil. Je prvi strelec moštva.

Ažbe Jug, vratar, 29 let

Ocena: 6,1, 35 nastopov, 90 minut na tekmo

Ažbe Jug
Sašo Bizjak

Edini, ki je na igrišču preživel prav vse minute od prve do zadnje tekme. Rušan je po vrnitvi iz tujine postal nezamenljiv poveljnik mariborske obrambe, z dobrimi posredovanji večkrat reševal branilce, a si privoščil tudi (pre)več napak, ki so jih nasprotniki s pridom izkoriščali.

Aljoša Matko, napadalec, 21 let

Ocena: 6,1, 29 nastopov, 62,7 minute na tekmo, 7 golov, 1 asistenca

Aljoša Matko
Andrej Petelinšek

Ni se ustrašil priložnosti po vrnitvi s posoje v Bravu. Napadalec, ki se dobro znajde tudi na krilu, je bil dobra osvežitev vijoličastega moštva, se na domačem Euru dobro znašel tudi v dresu mlade reprezentance, a po prometni nesreči ni več našel forme, ki bi ga obdržala med biseri lige.

Aleks Pihler, vezist, 27 let

Ocena: 6,1, 25 nastopov, 80,6 minute na tekmo, 2 gola, 0 asistenc

Aleks Pihler
Andrej Petelinsek

Branilec ali vezist? Eden od kapetanov moštva se je v tej sezoni pogosto selil med linijami. Morda je bil celo igralec Maribora, ki je v tej sezoni najmanj nihal. A v njegovem primeru to žal pomeni, da tudi presežkov ni pokazal.

Andrej Kotnik, napadalec, 25 let

Ocena: 6,1, 20 nastopov, 30,6 minute na tekmo, 1 gol, 0 asistenc

Andrej Kotnik
Igor Napast

V drugi sezoni v Mariboru si napadalec ni zagotovil stalnega mesta v enajsterici. Trenerji ga niso povsem zanemarili, a ko je dobil priložnost, jo je le redko spremenil v učinkovite poteze. En gol v sezoni je premalo za napadalca.

Felipe Santos, vezist, 24 let

Ocena: 6,1, 19 nastopov, 53 minut na tekmo, 1 gol, 3 asistence

Felipe Santos
Andrej Petelinsek

Tudi on se je selil. Napad, bolniška, obramba, zvezna vrsta … Marsikje je v zadnjem letu z veljavno pogodbo igral Brazilec, tehničnega znanja, ki ga nedvomno premore, pa z izjemo nekaj prebliskov ni znal spremeniti v močno orožje ekipe.

Rudi Požeg Vancaš, vezist, 27 let

Ocena: 6,1, 29 nastopov, 71 minut na tekmo, 7 golov, 2 asistenci

Rudi Požeg Vancaš
Igor Napast

Imel je trenutke, ko je nakazal, da si zasluži etiketo najdražjega nakupa kluba in številko deset na hrbtu, a še več takih, ob katerih so se navijači držali za glavo. Neskončnih preigravanj brez pravega zaključka je bilo preveč za pozitivno oceno sezone, ki jo je zaključil v krčih.

Alexandru Cretu, vezist, 29 let

Ocena: 6,1, 20 nastopov, 63,3 minute na tekmo, 2 gola, 2 asistenci

Alexandru Cretu
Saso Bizjak

Bolj kot s svojimi nalogami na igrišču se je romunski reprezentant ukvarjal s tem, kako predčasno zamenjati klub. Ko hoče, je lahko koristen, a takih trenutkov je bilo v sezoni malo. Nič čudnega, da je še pred finišem prvenstva postal nekdanji član vijoličastih.

Jasmin Mešanović, napadalec, 29 let

Ocena: 6,0, 17 nastopov, 54,6 minute na tekmo, 3 goli, 1 asistenca

Jasmin Mešanović
Igor Napast

Kapetanski trak, mojstrski gol na večnem derbiju … Zazdelo se je, da se po treh letih v klubu končno prebuja, a ni trajalo dolgo, da je spet zaspal. Pomladi ni dočakal v Mariboru, po zimskih pripravah je odšel v Sarajevo in v domovini sezono končal na drugem mestu.

Špiro Peričić, branilec, 27 let

Ocena: 6,0, 23 nastopov, 80,4 minute na tekmo, 1 gol, 1 asistenca

Špiro Peričić
Igor Napast

S peščico spodobnih predstav si je popravil oceno, še več pa je bilo takih, ki so pritrjevali ugotovitvi, da je Dalmatinec vse prej kot zanesljiv branilec. Pogodbo še ima, a najbrž je že nekdanji član Maribora, Simon Rožman ga je pred koncem sezone postavil na hladno.

Blaž Vrhovec, vezist, 29 let

Ocena: 6,0, 28 nastopov, 69,8 minute na tekmo, 1 gol, 4 asistence

Blaž Vrhovec
Tadej Regent

Po številu tekem za Repasom najbolj standarden član zvezne vrste. Vsi trenerji so upravičeno računali nanj, si je pa Ljubljančan privoščil preveč napak, da bi upravičil vlogo izkušenega motorja sredine.

Marcos Tavares, napadalec, 37 let

Ocena: 6,0, 25 nastopov, 21,2 minute na tekmo, 2 gola, 2 asistenci

Marcos Tavares
Igor Napast

Če bi imele vse vijolice takšno željo, voljo in premogle toliko naboja kot kapetan, jih v slovenski ligi ne bi mogel nihče ustaviti. A leta se pri legendi kluba, ki je rekordni strelski mejnik v ligi prestavil na 157 golov, poznajo. Glava hoče, telo pa prepogosto ne zmore.

Ilija Martinović, branilec, 27 let

Ocena: 5,8, 22 nastopov, 83,3 minute na tekmo, 1 gol, 0 asistenc

Ilija Martinović
Andrej Petelinšek

Ni prvi, ki se mu je to zgodilo. Nogometaš, ki je blestel v svojem prejšnjem klubu, se v Mariboru ni znašel. Črnogorec v Ljudskem vrtu ni ponovil predstav iz Aluminija. Ni bilo vse črno, osemkrat je pomagal moštvu ohraniti nedotaknjeno mrežo, a napakam se ni znal izogniti.

Luka Uskoković, branilec, 25 let

Ocena: 5,8, 15 nastopov, 72,7 minute na tekmo, 0 golov, 1 asistenca

Luka Uskoković
Andrej Petelinšek

Po dveh letih kalvarije s poškodbami se je vrnil med žive, spomladi postal celo prva izbira na položaju osrednjega branilca. Spodobno je opravil svojo nalogo, a prihodnost Maribora se bo gradila brez njega. Črnogorec je že oznanil, da zapušča Ljudski vrt.

Denis Klinar, branilec, 29 let

Ocena: 5,8, 25 nastopov, 83,6 minute na tekmo, 1 gol, 5 asistenc

Denis Klinar
Andrej Petelinšek

Ne le na desni strani obrambe, tudi na levi se je v tej sezoni znašel Savinjčan. Še na krilu ga je preizkusil Simon Rožman. Pokazal je nekaj prebliskov, privoščil pa si je tudi neumnosti, kot sta bila rumena kartona, ki sta mu preprečila nastop na zadnji tekmi sezone. Nove pogodbe še ni podpisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta