Bleda podoba NK Maribor: Za koga je vijoličasti dres pretežek?

Marko Kovačevič
29.04.2021 06:01
Po štirih tekmah je jasno, da Simon Rožman (še) ni zbudil nogometašev Maribora. Po trenerski rošadi se vse bolj nakazuje tudi nuja po remontu ekipe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le pri ustavljanju Domžalčanov, Rudi Požeg Vancaš in Alexandru Cretu sta letos tudi pri drugih nalogah le redko uspešna.
Bobo

Več kot z besedami, ugotovitvijo, da nogometaši, ki jih je že ob polčasu tekme četrtfinala pokala Slovenije v Domžalah potegnil iz igre, niso upravičili zaupanja, je Simon Rožman povedal z gesto. Trener nogometašev Maribora si je le s prsti zavezal ustnice ob vprašanju, ali je bila torkova priložnost za koga zadnja. Po štirih tekmah novi trener vijoličastih ostaja pri eni zmagi, dvakrat je izgubil proti Domžalam. Z rezultati ni ujel predhodnikov, ki so vodili isto ekipo. Saša Gajser je začasni mandat začel s po dvema zmagama in remijema, Mauro Camoranesi je z uvodnega četverčka odnesel zmago in dva remija, Sergej Jakirović pa je lani začel celo s štirimi zmagami. Kaj so po podaljšanem reprezentančnem premoru pokazali vijoličasti?

Dve enajsterici in malo presežkov

Luka Koblar, sicer osrednji branilec, ki pa je tokrat zaigral na levi strani, je ob Kamniški Bistrici zaokrožil drugo enajsterico. Na štirih tekmah je Rožman preizkusil 22 igralcev. V ogenj ni poslal le poškodovanih vratarjev Pirića, Sušaka, Handanovića, osrednjega branilca Mitrovića in krilnega napadalca Bajdeta. Stalnici v njegovih postavitvah sta bili le dve, po 360 minut sta na igrišču prebila vratar Ažbe Jug in branilec Luka Uskoković. Pa še to se bo v soboto, ko vijoličaste čaka štajerski dvoboj v Celju, spremenilo, saj 25-letni Črnogorec zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati.

"To ne vodi nikamor," je jasen Denis Klinar.
Bojan Velikonja/Dnevnik

Brez pogodbe, brez navdiha

Med igralci, ki še morajo prepričati športnega direktorja Marka Šulerja, da si zaslužijo pogodbo za prihodnjo sezono, je ob Uskokoviću največ pokazal prav Savinjčan. Marcosu Tavaresu, legendi kluba, kljub veliki želji to (še) ni uspelo, zadnje predstave vse bolj utrjujejo prepričanje, da najboljši strelec v zgodovini kluba ne zmore držati ritma proti mlajšim nasprotnikom. Njegov rojak Felipe Santos, še eden od deseterice, ki jim poleti poteče pogodba, svojega tehničnega znanja, čeprav je med vijolicami že tretje leto, še vedno ne zna spremeniti v orožje ekipe. Koblar se na levi strani ni znašel najbolje, na svoji primarni poziciji osrednjega branilca pa si kljub dokaj skromni konkurenci še ni prislužil priložnosti. V posebni kategoriji je Alexandru Cretu. Vezist je daleč od forme, ki mu je prinesla mesto v romunski reprezentanci. Da si želi oditi, je dal jasno vedeti že, ko je zamudil začetek zimskih priprav, zdaj pa tudi na igrišču deluje, kot da je Mariboru že dal, kar mu je mislil dati. Ne le z mislimi, po zadnjih predstavah je videti, da Cretu tudi s telesom Maribor že dojema kot svoj nekdanji klub.

Alexandru Cretu je daleč od forme, ki mu je prinesla vpoklic v romunsko reprezentanco.
Igor Napast

Pa Cretu še zdaleč ni edina šibka točka zvezne linije, ki je po prvenstveni tekmi proti Domžalam izgubila poškodovanega Blaža Vrhovca. Najbrž je Rožman računal na nov vzpon Amirja Derviševića, ki je v osmih letih v Ljudskem vrtu že neštetokrat prehodil pot od bedaka do junaka, a so iz Ljubljančanove igre letos izginile skoraj vse junaške poteze. Aleks Pihler se tudi s kapetanskim trakom na rami ne ogne napakam. Največ energije in idej v sredino prinese Jan Repas, ki pa je polno minutažo dobil le na tekmi proti Bravu. Njegova asistenca Klinarju za (tolažilni) gol v Domžalah je zagotovo eden od temeljev, kako zgraditi v napadu bolj razigran, hitrejši in raznovrsten Maribor.

Ko je najučinkovitejša akcija padec

Hkrati je to tudi edina dobro skombinirana in učinkovita akcija vijoličastega napada v Rožmanovi eri. Ilija Martinović je prvenstveni poraz proti Domžalam ublažil po kotu, Jan Mlakar je za zmago proti Bravu zadel z enajstih metrov.

Ne le statistika, tudi podoba napadalnega dela moštva je vse prej kot spodbudna. Mlakar res uporabnih žog ni dočakal, Aljoša Matko se očitno še pobira po prometni nesreči, Rok Kronaveter se muči, ko skuša povezati zvezno vrsto z napadom … Rudi Požeg Vancaš ne upravičuje statusa najdražjega nakupa kluba v zgodovini, v letu 2021 se je Belokranjec podpisal pod le en gol, soigralci na njegovo uporabno asistenco čakajo vse od lanskega novembra, njegovi prodori v kazenski prostor pa se v "najboljšem" primeru končajo z zaigranim padcem za rumeni karton. Povsem prazna je statistika Andreja Kotnika, ki v tej sezoni še čaka na konec (pre)dolgega strelskega posta. En gol je na 37 tekmah prve lige dosegel Primorec, odkar se je preselil v Maribor, po enega dodal še v pokalu in v kvalifikacijah za ligo prvakov predlani v Stockholmu.

Mladi Gal Gorenak je ena redkih svetlih točk vijoličastih v zadnji četrtini sezone.
Igor Napast

Po trenerski rošadi sta še največ pokazal nogometaša, ki sta igrala najmanj: 17-letni vezist Gal Gorenak in 18-letni levi bočni branilec Vid Koderman sta v ljubljanski Šiški osvežila igro 15-kratnih slovenskih prvakov. Da je umetnost dobre stvari ponavljati, večkrat poudari športni direktor Marko Šuler, a najbrž ni naključje, da je Maribor edino zmago v zadnji četrtini sezone zagrabil, ko je na igrišče poslal najmlajšo enajsterico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta