(FOTO) Tudi deseterica je lahko učinkovita: Maribor do visoke zmage v Kopru

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.05.2021 19:12
Teorija, da bi že danes potrdili naslov prvaka, je že pred tekmo na Bonifiki padla v vodo, so pa nogometaši Maribora dolg post brez podpore s tribun prekinili z novim korakom do lovorike
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trije goli so padli v Kopru. 
Igor Napast

"Imate test? Ste bili cepljeni? Imate potrdilo? Ga boste pokazali inšpektorju, če pride?" Izpraševanje pred vhodom je bilo temeljito. Pa se nihče ni pritoževal, da je moral čez podaljšano proceduro, preden so se vrata stadiona odprla. Kako bi se, ko pa je bila tista dodatna minuta res malenkost v primerjavi z dolgim, predolgim obdobjem brez nogometa v živo. Prvič po lanskem septembru tribune na koprski Bonifiki niso samevale. Proticovid omejitve so ostale, da bi zagotovili poldrugi meter varnostne razdalje med vsakim obiskovalcem, so gostitelji večino stolov prekrili s trakovi, a 700 so jih le lahko spustili na stadion.

Maske so jih zakrivale, a nasmehov niso povsem zakamuflirali. "Končno vas lahko pozdravimo, lepo vas je videti v živo," je bil vzklik, ki je povzel srečanja prijateljev, znancev, sorodnikov … Pa niso debatirali o barkah, ribah, burji in drugih primorskih rečeh. Nogomet je zbudil primorsko prestolnico. Da kronanja prvaka v predzadnjem krogu še ne bodo dočakali, so že vedeli – teorija, ki bi 16. naslov predčasno prinesla Mariboru se je z zmago Mure proti Domžalam porušila že pred tekmo -, so pa upali, da bodo njihovi kanarčki tudi matematično potrdili mesto med prvoligaši v prihodnji sezoni.

Prvič po lanskem spetembru so se vrata Bonifike odprla za gledalce.
Igor Napast

Še vijoličasti odtenki so se pojavili na koprski tribuni. Čeprav kislo vreme ni ravno vabilo na morje, se je tudi nekaj Štajercev odpravilo na tekmo. Izplačalo se je, na cilju so dočakali sonce. Viole so v primorski klimi uživale celo predolgo, pol ure sta enajsterici že potili, ko so najglasnejši navijači Maribora zasedli za njih rezervirana mesta na tribuni. Koprski tifozi so ostali kar pred stadionom, a se jih je tudi ob igrišču dobro slišalo.

"Daj, Palčič, reši nekaj!" je starejši možakar dobrodušno zavpil nekdanji vijolici, koprskemu nogometašu, ki je bil v prvem polčasu najbližje tribuni. Primorci so spodbujali svojo enajsterico, kritike, graje, celo kakšno psovko pa so raje prihranili … za sodnike! V 28. minuti se je vsulo. Jan Mlakar je prestregel slabo podajo nekdanjega soigralca Mitje Vilerja, potegnil v kazenski prostor, tam pa ga je porušil koprski branilec Žan Žužek. Bojan Mertik je pustil prednost, Aljoša Matko je ni izkoristil, z bližine je zatresel prečko, sodnik iz Odrancev pa je z zamikom, šele po zapravljeni priložnosti, zapiskal. Mlakar je suvereno izkoristil enajstmetrovko, s 13. golom sezone na vrhu lestvice strelcev ujel napadalca Kopra Nardina Mulahusejnovića in vijoličaste odpeljal v vodstvo.

Jan Mlakar je bil natančen z enajstih metrov.
Igor Napast

Se pa gostitelji niso pritoževali v 34. minuti. Denis Klinar je na sredini igrišča podrl Dareta Vršiča, naredil prekršek za drugi rumeni karton in še bolj zdesetkal mariborsko ekipo, ki je že pred potjo na Obalo ostala brez kaznovanih Ilije Martinovića in Martina Milca ter poškodovanega Roka Kronavetra. Z igralcem več je Koper iskal izenačenje. Pred odmorom se mu je najbolj približal Vršič, a je njegov strel z razdalje vratar Maribora Ažbe Jug odbil v kot.

"Brez zveze to delamo, saj ne vodimo," se je strinjala druščina na tribuni, ko je eden od koprskih nogometašev zlomil kotno zastavico, povzročil prekinitev. Trajalo je, da so gostitelji našli novo. Niso je potrebovali, eden od klubskih delavcev je kar z lepilnim trakom poskrbel, da se je zlomljeno držalo na pravem mestu spet pojavila v enem kosu. Ni dosti manjkalo, da bi Maribor takrat že vodil z 2:0. Jan Repas je dobro udaril z razdalje, še boljše pa je bilo posredovanje Davida Adama, ki je Koper obdržal v igri. Vratar se je očitno pripravil na Repasove projektile z razdalje, že v prvem polčasu je odbil enega, ko je vezist vijoličastih v drugem poskusil s prostega strela pa mu ni bilo treba posredovati, žoga se je odbila od živega zidu.

Igor Napast

Koper je poskušal, a akcije, ki bi resneje zadišala po golu, dolgo ni sestavil, če odštejemo proteste o domnevni igri z roko in nedosojeni enajstmetrovki. Jo je pa sestavil Maribor. Rezervist Andrej Kotnik je dobro sprejel dolgo podajo Blaža Vrhovca, pobegnil čuvaju, dvignil žogo čez Adama in z bližine zaključil za 0:2. Težko bi krilni napadalec vijoličastih izbral boljši trenutek za svoj prvi gol sezone. Je pa zanj plačal visok davek, v akciji se je poškodoval, v 83. minuti je bila tekma zanj končana. Točke so že bile na računu, a se Maribor ni ustavil. Marcos Tavares je v predzadnji minuti potrdil visoko zmago, s katero se je Maribor pred zadnjim krogom, v katerem se bo pred gledalci v Ljudskem vrtu udaril z Muro, obdržal na vrhu prve lige.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta