Vid Koderman, najstnik med vijoličastimi: Trema velika, a na igrišču izgine

Marko Kovačevič
17.05.2021 08:00
Najstnik na levi strani mariborske obrambe nabira prvoligaške izkušnje in spoznava zakonitosti v slačilnici Ljudskega vrta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujčan se ne skriva v zadnji liniji, tudi v napad rad potegne. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Pomladitev v Ljudskem vrtu se je že začela. Vid Koderman pridno nabira minute v članski ekipi nogometašev Maribora. Trener Simon Rožman mu je zaupal položaj levega bočnega branilca, najstnik je tudi tekmo proti Gorici začel v prvi enajsterici. "Sledimo trenerjevim napotkom. Odigrali smo suvereno, nasprotniku nismo pustili preveč možnosti v napadu, svoje priložnosti pa smo izkoristili. Tako moramo nadaljevati," je po zmagi s 3:0 dejal 18-letni Ptujčan.

Kalil se je pri Aluminiju, veliki nogomet združeval s futsalom na Ptuju, se s 14 leti preselil v mariborsko mladinsko šolo, šest dni po 18. rojstnem dnevu pa je v vijoličastem doživel ognjeni krst med prvoligaši. "Velika razlika je med mladinskim in članskim nogometom. Predvsem v hitrosti igre. Reakcijski čas je krajši. Vedno bolj se navajam na to. Hvala za vse priložnosti," se je zahvalil trenerju. Pa priložnosti niso prišle v drobtinicah, komaj polnoletni mladenič je postal kar standarden član udarne enajsterice. Na petih tekmah je igral od prve do zadnje minute. "Če sem iskren, sem bil pred začetkom prve tekme zelo nervozen. Se pa dan pred tekmo že posvetim svojim nalogam, vizualiziram, kako sprejemam žoge, odigravam. Zato je na tekmi lažje. Tudi v mladinskih selekcijah sem imel pred tekmami tremo, tu imam še večjo, a na igrišču se sprostim."

Ne le na višje hitrosti, debitant se navaja tudi na bolj intenzivne dvoboje. "V mlajših selekcijah sem bil zelo nežen, ne vem, če sem v karieri dobil štiri kartone, zdaj pa sem na petih tekmah nabral že dva. Ostrina je veliko večja, a je tudi riziko večji," ugotavlja nogometaš, ki je nabral štiri nastope za slovensko reprezentanco do 16 let. Ni se sramežljivo skril v zadnjo linijo, Koderman se po levi strani veliko vključuje v napadalne akcije. "Zdi se mi, da sem bolj ofenzivni igralec in se mi je lažje vključevati v napad. Se pa trudim, da svoje naloge čim bolje oddelam tudi v defenzivi." Kot se za novinca spodobi, njegove naloge niso le na igrišču. "Neseš ven bidone, pospraviš rekvizite, a to mi ni težko. Vesel sem, da sem zraven igralcev, ki so tudi dobri mentorji," pravi o vlogi vodonoše, s katero se je soočila večina nogometašev ob prehodu v člansko konkurenco. S prebojem v prvo selekcijo 15-kratnih slovenskih prvakov je postal bolj prepoznaven. Se mu je življenje spremenilo? "So sporočila, a ostajam skromen. Sem isti deček, kot sem bil. Imam bližnje prijatelje, s katerimi delim svoje občutke. Spremenilo se je le to, da sem še bolj predan nogometu," je dejal Vid Koderman. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta