(INTERVJU) Matjaž Kek: "Bolj kot pogodba zame šteje dana beseda"

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.08.2020 05:30

Selektor slovenske nogometne reprezentance o ponudbi Dinama, jeseni v ligi narodov, presenečenju v slovenski ligi, Josipu Iličiću ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Kek se še vedno pogovarja kot selektor Slovenije, ne trener Dinama.
Sašo Bizjak

Kljub mamljivi ponudbi iz Zagreba bo čez mesec dni odpeljal slovensko nogometno reprezentanco v drugo sezono lige narodov. Pogovor na terasi njegovega priljubljenega mariborskega lokala se je začel z vprašanjem, zakaj ostaja selektor. "Mislim, da je bilo že vse povedano. Če se zate zanima klub, kot je Dinamo, ne moreš biti frajer in se obnašati, kot da ni nič, a od prvega trenutka se je vedelo, da imam pogodbo, ki je, tako zaradi besede kot papirja, toliko močna, da je bila končna odločitev, prepričan sem, pravilna. Odločil sem se sam, brez pritiskov. Vse ostalo je zdaj brezzveze pogrevati. Dinamo je klub, ki v tem prostoru nekaj pomeni, sem pa vesel, da imam čast biti selektor Slovenije. Vse moje misli so usmerjene k jeseni, k tekmi proti Grčiji," je intervju za Večer začel Matjaž Kek.

Povedano je bilo marsikaj. Je vse tudi resnično? Je res, da ste v Zagreb sporočili, da vam na NZS ne dovolijo odhoda na lep način, vi pa se ne želite prepirati?
"Ne mislim komentirati medijskih zapisov. Pri NZS in pri meni je bilo vse dovolj korektno in konkretno povedano. Zame je ta zgodba končana."

Ko ste predlani postali selektor, ste sklenili dogovor do konca kvalifikacij za SP 2022, zdaj pa predsednik NZS Radenko Mijatović pravi, da imate veljavno pogodbo do leta 2024. Se je torej spremenila?
"Ne, pogodba je ista. Bolj kot pogodba zame šteje beseda, pogovor z ljudmi, s katerimi smo se zedinili, da poskušamo narediti pozitivno zgodbo za slovenski nogomet. Dana beseda šteje, čeprav sem bil po koncu prejšnjih kvalifikacij razočaran. Menim, da smo bili sposobni narediti več. Zato ni bilo veliko razmišljanja, ko je prišla druga ponudba. Ogromno informacij se je pojavilo v medijih, Dinamo je bil izredno korekten, v tem primeru je bil pravi, gosposki klub, je pa bila zgodba zame končana v trenutku, ko je NZS objavila tvit, da skupaj nadaljujemo."

Je na vašo odločitev vplivala tudi velika zgodba, ki ste jo spisali z rivalom Dinama, Rijeko?
"Reškim novinarjem sem pred finalom hrvaškega pokala povedal, da bo del mene vedno na Reki. Igralci prehajajo med največjimi rivali, trenerji prestopajo, mene pa je vodil dogovor z NZS. Tu so seveda še kakšne druge stvari, ki posredno ali neposredno vplivajo, a se jih morda niti ne zavedaš. V hrvaškem nogometu je bilo kar dosti tovrstnih prestopov, Nenad Gračan je celo vodil vse tri klube, Hajduk, Rijeko in Dinamo, jaz pa nisem takšen tip. Povedal sem že, da ne bi mogel biti trener Olimpije. Toliko jo spoštujem, da bi bilo podcenjujoče, da bi se pridružil zgodbi, v katero ne bi mogel biti v celoti vpet. To je zame bolj pomembno kot neka finančna ponudba."

Selektor je prepričan, da se bo Josip Iličić znal izkopati iz v norem času povsem normalnih težav.
Andrej Petelinšek
"Podcenjevalna se mi zdi ugotovitev, da so Celjani izkoristili slabosti Olimpije in Maribora. Ne, bili so pravi, ko je bilo najbolj potrebno. Mura je popolnoma zasluženo osvojila pokal," meni selektor Kek.
Sašo Bizjak
"Pozitivna komunikacija je temelj človeške družbe," je prepričan Kek.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.