Kaj zmore Ciper? So več kot zgolj statisti

Marko Kovačevič
30.03.2021 12:02
Današnji nasprotnik se je v uvodnih krogih kvalifikacij trdoživo upiral Slovaški in iztržil remi, Hrvaška ga je s težavami premagala
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnji obisk Nikozije ni bil prijeten, septembra 2018 je Slovenija pred Ciprom padla z 1:2. 
Reuters

Nikoli še ni igral na velikem turnirju, na Fifini lestvici zaseda stoto mesto, obakrat, ko je bil v kvalifikacijski skupini s Slovenijo, za SP 2014 in Euro 2004, je zaključil za njo … Tretji nasprotnik naše nogometne reprezentance v kvalifikacijah za SP 2022 zagotovo ni favorit, a to še ne pomeni, da bo Ciper kar brez boja prepustil točke.

​Nikozija preživela prvi obisk

Reprezentanca, ki je leto 2021 začela z novim selektorjem - Grk Nikolaos Kostenoglu je pred tem deloval predvsem v domovini, nazadnje vodil atenski AEK, leta 2015 pa je bil kratek čas pomočnik selektorja grške reprezentance -, je že nakazala, da v kvalifikacijah ne bo zgolj v vlogi statista. Obisk Nikozije se je ponesrečil Slovaški. Ciper ji je v prvem krogu sicer prepustil posest, a ji dovolil le tri strele v okvir gola in ujel točko za remi brez zadetkov. Tudi Hrvaška se kljub 66-odstotni posesti na Reki ni sprehodila do zmage, a je bil gol Maria Pašalića dovolj za tri točke naših južnih sosedov.

​Malo prometa, še manj golov

Morala ga bo opraviti dobro, a prav veliko dela se glede na stil igre, ki ga gojijo današnji nasprotniki, slovenski obrambi ne obeta. Ciper ni ravno reprezentanca, ki bi rešetala nasprotnikove mreže. Na prvi doseženi zadetek v kvalifikacijah še čaka, v zadnji izvedbi lige narodov je bila natančna dvakrat, bolje ji je v napadu šlo v kvalifikacijah za Euro, ki jih je zaključila na četrtem mestu v skupini za Belgijo, Rusijo in Škotsko. No, tam si je statistiko krepko popravila na dvobojih s San Marinom. Proti najslabši reprezentanci sveta je dosegla devet od svojih 15 golov.

Adut iz Juventusa

Kostenoglu stavi predvsem na adute iz ciprske lige, v njegovem izboru pa je tudi pet legionarjev. Zadnji liniji poveljuje osrednji branilec Konstantinos Laifis. Z ocenjeno tržno vrednostjo 4,5 milijona evrov je član Standarda iz Liegea najvrednejši med selektorjevimi izbranci. Med njimi je tudi član slovitega Juventusa Grigoris Kastanos. Napadalni vezist, ki so ga Torinčani poslali na posojo v Frosinone v serie B, je dosegel oba ciprska gola v zadnji izvedbi lige narodov, zapečatil zmago proti Luksemburgu z 2:1. Napadalec Pieros Sotiriou, član bolgarskega Ludogorca, je z desetimi goli najuspešnejši strelec generacije, enkrat pa je že bil natančen proti Sloveniji.

​Kapitulacija v ligi narodov

Da zmage v Nikoziji niso samoumevne, se dobro spomni deset izbrancev Matjaža Keka, ki so tam igrali jeseni 2018 v premierni sezoni lige narodov. Čeprav je Robert Berić na začetku drugega polčasa Slovenijo odpeljal v vodstvo, so točke ostale na otoku. Sotirou je zadel za izenačenje, Petar Stojanović pa je z avtogolom poskrbel za ciprsko zmago. Tudi iz Ljubljane se Ciprčani niso vrnili praznih rok. Na poslovilni tekmi takratnega slovenskega selektorja Tomaža Kavčiča so bili dovolj dobri za remi 1:1. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta