Kako lahko nogometaši Maribora popravijo vtis? Želeti več, delati več

29.10.2021 20:36
Po porazu proti Domžalam v četrtfinalu pokalnega tekmovanja bodo Mariborčani v ponedeljek ob 20.15 v Ljudskem vrtu gostili vodilno moštvo prve lige, Koper
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Senijad Ibričić je lahko bil v četrtek precej bolj zadovoljen kot Jan Repas.
Andrej Petelinšek

Še drugo leto zapored so Domžale v četrtfinalu pokala izločile nogometaše Maribora, drugič po vrsti je rumena družina napredovanje preprečila ekipi, ki jo je vodil Radovan Karanović (februarja je na svoji prvi tekmi na mestu trenerja v pokalnem tekmovanju izgubil na klopi Beltincev). Začasni trener vijoličastih je na tekmi na izločanje doživel prvi poraz na klopi Maribora, 15-kratni državni prvaki pa so znova izgubili dvoboj, ko je šlo "zares". Glede na reakcije nekaterih članov Maribora po porazu z 1:2 se je znova težko znebiti občutka, da pokal, ki ga devetkratni zmagovalci tega tekmovanja niso osvojili od sezone 2015/16, za njih ne šteje veliko. O pristopu ekipe je po tekmi govoril tudi Jan Repas: "Pristop ni bil primeren. V zadnji tretjini moramo več teči, si želeti več, želeti si moramo gola, delati moramo več." Glede na skromen obisk v Ljudskem vrtu se zdi, da tudi med nogometnimi privrženci trofeja, do katere v tej sezoni vodijo največ štiri zmage, najverjetneje pa samo tri, ni dovolj mamljiva, da bi se na tekmo množično odpravili v četrtek zvečer med počitnicami.

Vijoličasti so spet izgubili, ko je šlo zares. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Jalova premoč kot načrt

Tisti, ki so na stadion v hladnem večeru vseeno prišli, pa veliko dobrega s strani domačega moštva niso videli. Predvsem v drugem polčasu je bilo s prenovljene stare tribune slišati marsikatero pikro na račun snovalca taktike gostiteljev. Po tekmi je Radovan Karanović manj tekoče izbiral besede kot po prvih petih preizkusih na klopi Maribora: "Ne moremo biti zadovoljni z razpletom. Domžale so povedle po mojstrovini Ibričića, ko smo imeli prevlado na igrišču. Škoda, da smo zapravili kar nekaj priložnosti." Da je imel Maribor prevlado, je priznal tudi trener Domžal Dejan Djuranović, a v istem stavku poudaril, da je bila ta premoč jalova in da je bil takšen tudi njegov načrt.

Andrej Petelinšek

Snovalec taktike Štajercev Karanović je sledil napovedi in se odločil za spremembe v prvi postavi v primerjavi z zadnjim prvenstvenim obračunom. "Namenili smo priložnost nekaterim, ki igrajo manj. Želeli smo si, da se vrnejo v tekmovalni ritem. Nekatere spremembe smo naredili tudi zaradi poškodb in bolezni, prav tako zaradi razporeditve moči za naslednjo tekmo proti Kopru. Žal se ni izšlo po naših željah," je priznal. Med prvih enajst se je vrnil pred tem kaznovani Nino Žugelj, znova je zvezni vrsti poveljeval Jan Repas, na levem bočnem položaju je priložnost dobil Vid Koderman, v obrambi Ilija Martinović, v napadu pa Rok Sirk. Prvič je med vratnici na uradni tekmi stopil Nizozemec Menno Bergsen.

​Evrogol za Nizozemčev krst

Debi v vijoličastem si bo 186 centimetrov visoki vratar zapomnil predvsem po golu, ki ga je prejel v 33. minuti. Senijad Ibričić je znova dosegel evrogol. Z odlične pozicije za predložek je nekdanji reprezentant BiH streljal v oddaljeni kot, zavita žoga je zaobšla (prekratkega) Bergsna in Ibričić je snel pajčevino z gola v Ljudskem vrtu. Domžalčani so v 70. minuti povišali vodstvo na 2:0. Odbitek v kazenskem prostoru je za hrbet vratarja Maribora poslal Dejan Georgijević. Lovljenje visokega zaostanka se je za Mariborčane zdela misija nemogoče po 82. minuti, ko je drugi rumeni karton po sporu v kazenskem prostoru Domžal prejel Ilija Martinović. Šele zatem pa so Mariborčani le postali nevarni.

Andrej Petelinšek

Za dramatičen zaključek tekme je v 90. minuti rezervist Malik Sellouki z izjemnim udarcem dosegel prvenec za Maribor. Vijoličasti so nato v zaključku tekme še upali in skoraj dočakali podaljšek. Centimetri so gostitelje ločili do polurnega dodatka. V 94. minuti, že po napovedanem sodnikovem dodatku, je po kotu Danijela Šturma z glavo streljal Žugelj in bil nenatančen.

​Popravni izpit proti Kopru

Hitro bodo imeli Mariborčani popravni izpit. Z zmago nad Koprom, ki je po 14 krogih prve lige na prvem mestu, bi se s Primorci izenačili. "Takoj se bomo začeli pripravljati na tekmo, ki nam bo ogromno pomenila za nadaljevanje sezone. Koprsko moštvo je usklajeno, dobro sestavljeno. Ni naključje, da so na prvem mestu," pravi Karanović, ki v četrtek po tekmi z Domžalami ni vedel, kako hudi sta poškodbi Roka Kronavetra in Rudija Požega Vancaša. "Čim prej moramo dvigniti glave, igramo proti vodilnemu moštvu. Zdaj moramo narediti vse, da zmagamo. Ogledal sem si tekmo Kopra z Olimpijo. Vemo, da so zelo dobri v protinapadih, imajo hitre igralce, ki so tehnično dobro podkovani," o Koprčanih pravi Jan Repas, ki je proti Domžalam igral ob Blažu Vrhovcu tik pred obrambo, ta pozicija mu, tako pravi, najbolj ustreza.

​Pari 14. kroga I. SNL - danes ob 14. uri: Tabor - Radomlje, ob 17. uri: Olimpija - Bravo; jutri ob 15. uri: Domžale - Aluminij, ob 17. uri: Celje - Mura; v ponedeljek ob 20.15: Maribor - Koper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.