Lastnik Telemacha Dragan Šolak v prek sto milijonov evrov vreden prevzem Southamptona

M.R.
04.01.2022 16:26

Srbski medijski poslovnež Dragan Šolak, lastnik skupine United Group, ki ima svoja podjetja tudi v Sloveniji, je kupil kontrolni delež pri angleškem nogometnem klubu Southampton, poroča spletni portal Sky Sports.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V 100 milijonov funtov (120 milijonov evrov) vreden prevzem kluba, ki je trenutno na 14. mestu Premier league, izvedli pa naj bi ga prek podjetja Sport Republic, naj bi bila vpletena tudi londonski investitor Henrik Kraft in nekdanji direktor Brentforda Rasmus Ankersen.

S tem bo končana vladavina kitajskega poslovneža Gaa Džišenga, ki je leta 2017 za 200 milijonov funtov kupil 80 odstotkov delnic kluba, zadnjih 18 mesecev pa naj bi bil vztrajno iskal kupca za te delnice. Preostalih 20 odstotkov delnic kluba je v lasti Katharine Liebherr, ki naj bi svoj delež po pisanju angleških medijev obdržala.

Dogovor so potrdili tudi vodilni v Premier league, kar je prva taka odobritev, odkar je nekdanja ministrica za šport Tracey Crouch pozvala k bolj strogemu nadzoru prevzemov. Njen poziv je sledil lanski odločitvi šestih angleških klubov, da oblikujejo svojo superligo, kar se je za njih končalo precej klavrno.

Šolak je znan kot ustanovitelj skupine United Group, krovne družbe, ki med drugim stoji za podjetjem Telemach ter televizijskimi programi, kot so Sportklub, N1 in Nova TV. 

Tekme prve angleške lige je v Sloveniji mogoče trenutno spremljati le pri kabelskem operaterju Telemach, saj ima pravice za prenose televizija Sportklub. V prihodnji sezoni (2022/2023) pa jih bo mogoče spremljati na programih Arena Sport, torej na televiziji, ki jo obvladuje srbski nacionalni operater.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta