Liga prvakov: Mož, ki se ne boji Madrida, nad prekletstvo Bernabeua

Borut Planinšič ml.
04.05.2022 07:01

Kaj imata skupnega Gabriel Garcia Marquez in Real? Odgovora zagotovo ne pozna Pep Guardiola

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Guardiola ali Benzema, kdo lahko potrdi ali ovrže mit o madridskem peklu?
Reuters

Zadeva je postala cela znanost. Po špansko se ji reče "miedo escenico". Strah pred prizoriščem, po nogometno trema pred stadionom, kakršen je Santiago Bernabeu, domovanje Reala. Jorge Valdano, bivši igralec, trener in direktor kraljevih iz Madrida, ki so mu pravili filozof nogometa, je teorijo leta 1986 razčlenil v časopisnem članku. Po njegovem vsak, ki pride na Bernabeu, ve, da se ne bo dobro končalo, kot da bi bila njegova usoda vnaprej spisana. Fraza niti ni Valdanova, izposodil si jo je pri nobelovcu Gabrielu Garcii Marquezu, ki je v enem od del pisal o svojem strahu pred javnim nastopanjem.

Po Valdanovi teoriji naj bi bil Real specializiran za povratke na domačih tekmah, posebej v Evropi. Menda je Juanito, Realov as osemdesetih, Interjevim nogometašem pred povratno tekmo polfinala pokala Uefe leta 1985 zabrusil: "Devetdeset minut je dolga doba na Bernabeuu." Tako naj bi se začelo. In ja, Italijani, ki so v Milanu zmagali z 2:0, so povratno tekmo izgubili z 0:3.

Je "miedo escenico" le mit? Hja, če kdaj, ga realovci živijo v tej sezoni. Karim Benzema ga je obudil s hat-trickom PSG-ju, ko so Parižani v osmini finala v Madridu skupno že vodili z 2:0. Četrtfinale je bil drugačna finta: čeprav je Real v Londonu zmagal s 3:1, je Chelsea v Madridu vodil s 3:0. Gol Rodryga za podaljšek, še malo "mieda escenica" in Benzemaja, pa je bilo za Real vse, kot mora biti.

Ob trinajstih kraljevskih naslovih klubskega evropskega prvaka tekmecem že zaledeni kri v žilah. A hkrati si priznajmo, da je Santiago Bernabeu, četudi ikoničen, daleč od najbolj peklenskih nogometnih kotlov sveta. In kako upravičiti "miedo escenico", ko pa klub iz Madrida doma še nikoli ni obrnil polfinala lige prvakov ali pred tem pokala državnih prvakov, če je prvo tekmo izgubil? In še, kako naj se trese Pep Guardiola, ki z Manchester Cityjem prihaja z zmago s 4:3 s prve tekme polfinala? Ko je leta 2009 kot trener pri Realu prvič gostoval z Barcelono, je domače ponižal s 6:2. Predlani je bila zmaga Cityja z 2:1 dovolj za finale lige prvakov, kajti Guardiola jo je ponovil še v Angliji.

"Velika moštva sem treniral, a nikoli se mi ni zdelo nič posebnega, če smo ugnali Real. Ta občutek prepuščam igralcem," Guardiola ostaja diplomat. "Saj smo vedeli, da odločitev ne pade na prvi tekmi. Prva je bila spektakel. Lahko bi izvlekli boljši rezultat, lahko bi bilo slabše. Ko igraš z Realom, je vedno nevarno, a še enkrat ga bomo skušali premagati."

Pustimo vraže in statistiko. Trener Reala Carlo Ancelotti že ve, za kaj gre, don Carlo se dovolj spozna na nogomet, da je v soboto z Realom postal prvak še v zadnji od petih največjih lig, ki mu je manjkala, zdaj ima trofeje v Španiji, Angliji, Italiji, Nemčiji in Franciji: "Ko igraš polfinale lige prvakov, ne zmagaš iz gole srčnosti in želje. Če premagamo City, to ne bo zaradi čarobnega vzdušja, ampak zaradi moštva, kolektivne predanosti in predvsem - individualne kakovosti nogometašev!" In tu najbrž vskoči Benzema. Za novo dozo ugibanja, ali "miedo escenico" res deluje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta