Nogometaši, pozabite počitnice, čas je za Evropo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.07.2020 06:39

Kakšno je izhodišče slovenskih klubov pred kvalifikacijami za ligo prvakov in evropsko ligo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rosenborg je lani izločil vijoličaste v kvalifikacijah za ligo prvakov, letos se mu bodo vsaj na začetku lova na evropsko ligo izognili.
Andrej Petelinšek

Kratkih premorov med sezonama so nogometaši v slovenski ligi že vajeni, a letošnje počitnice bodo res kratke. Po koncu najbolj nenavadne in zaradi pandemije novega koronavirusa razvlečene sezone se igralci najbrž počutijo kot v reprezentančnih oknih, ko so trenerji nevpoklicanim namenili kvečjemu podaljšan vikend in tu in tam kak dan za povrh odmora. Le tri tedne po koncu starega, 12. avgusta, se bo v prvi ligi začelo novo nogometno leto. Ne le za domače bitke, četverica klubov bo (kratke) priprave izkoristila tudi za pozno poletje v Evropi.
​Nogometaše Celja po zgodovinskem uspehu, prvem naslovu slovenskega prvaka, čaka še premierni nastop v kvalifikacijah za najelitnejše evropsko tekmovanje. S kom bodo 18. ali 19. avgusta začeli letos močno prilagojene kvalifikacije - v prvih treh krogih bo odločala le ena tekma -, bodo izvedeli 9. avgusta. Žreb v Nyonu jim ne bo določil le nasprotnika, slovenski prvaki bodo tam izvedeli tudi, ali bodo lahko prvič po petih letih evropsko tekmo gostili v Celju ali jih bo že v prvem krogu čakalo gostovanje. Iz lova na ligo prvakov jih nimajo, celjske izkušnje z drugih evropskih front pa niso najbolj bogate. Grofi so mednarodno sceno zadnjič okusili v poletju 2015, ko jih je v prvem predkrogu evropske lige s skupnim izidom 4:1 izločil poljski Slask. Ekipa se je v pol desetletja temeljito prevetrila. Nino Pungaršek je edini član aktualne zasedbe Celje, ki je doživel romanje z avtobusom v Vroclav, a ga je takratni trener Simon Rožman na obeh tekmah pustil na klopi.

Malo izkušenj, skromen koeficient

Tekmi izpred petih let sta edini, ki sta prispevali h koeficientu, po katerem evropska nogometna zveza Uefa izbira nosilce posameznih krogov. Vsi udeleženci prvega kroga kvalifikacij sicer še niso znani - ob zmagovalcih predkvalifikacij je odprto še mesto za prvaka Romunije, kjer dva kroga pred koncem najbolje kaže Craiovi -, a jasno je, da Celje ne bo med nosilci. S koeficientom 2600 prekaša le predstavnike Armenije, Finske, Islandije, Albanije, Severne Makedonije in Malte. Tako lahko rumeno-modri že v prvem krogu naletijo denimo na škotskega velikana, Celtic, stara krvnika Maribora, Astano in Ludogorec, ali na srbsko prvakinjo, Crveno zvezdo. Če bo Uefa res razporejala klube po bobnih po regionalnem ključu, se predvsem slednja zdi zelo realna nasprotnica. Verjetno se Celjani nad takim žrebom ne bi preveč pritoževali. S Crveno zvezdo so se na zimskih pripravah povsem spodobno kosali, ob epidemiološki sliki, ki Srbijo uvršča na rdeči seznam, pa bi avtomatično dobili gostiteljstvo dvoboja. Navijačev sicer ne bodo mogli vabiti na areno Z'dežele, saj Uefa, podobno kot na zaključnem turnirju za marca prekinjeno sezono v ligi prvakov, v kvalifikacijah ne dovoli gledalcev.

Zadnjo evropsko tekmo so Celjani odigrali pred petimi leti proti Slasku iz Vroclava.
Andrej Petelinšek

Vijoličasti želijo vsaj štiri tekme

Najboljše izhodišče ima Maribor, ki bo treninge, podobno kot Celje, začel jutri. Koeficient 14.000, zaloga z evropskih potepanj v prejšnjih sezonah, ga v vlogo nosilca postavlja vsaj do tretjega kroga. Prvi krog bodo z boljšim izhodiščem začeli le trije klubi, Apoel iz Nikozije, beograjski Partizan in Steaua iz Bukarešte. V kvalifikacijah za evropsko ligo, kjer bo tudi v četrtem krogu odločala le ena tekma, popravnih izpitov ni, a cilji vijoličastih ostajajo visoki. "Na razplet bodo vplivali različni dejavniki, tako da bo od žreba in dnevne forme veliko odvisno, saj ne bo mogočih popravkov v povratnih dvobojih. Se pa ne glede na okoliščine cilji Maribora ne spreminjajo. Če smo prej rekli osem, to pomeni letos vsaj štiri tekme v Evropi," je napovedal športni direktor Oliver Bogatinov.
​Trener Olimpije Dino Skender, ki je, čeprav je iz zadnjih štirih tekem minule sezone v prvi ligi odnesel le štiri točke, dobil zaupnico uprave, sicer še ne ve, katere nogometaše bo lahko poslal v ogenj, bo pa njegovo moštvo v prvem krogu nosilec. Na papirju najmočnejšega tekmeca bo dobila pokalna prvakinja iz Murske Sobote. Nič čudnega torej, da so črno-beli že začeli priprave na zahteven izziv, včeraj so opravili prvi trening na Fazaneriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta