(OCENE) Od Kronavetra do Peričića ... Kako so v sezoni zapravljenih priložnosti igrali nogometaši Maribora

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
27.07.2020 07:01

Večerova redovalnica: vprašanje, kje so vijoličasti zapravili končno zmagoslavje, ponuja kup odgovorov ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dolga klop je bila v obdobju po epidemiji močno orožje, a je trikrat odpovedalo.
Sašo Bizjak

Izpad iz Evrope? Nič hudega, na domači fronti bo bolje. Hitro slovo v pokalu Slovenije? Brez skrbi, v državnem prvenstvu bo jasno, kdo je najboljši. Brez možnosti za naslov v prvi ligi? Hm … Izgovorov je zmanjkalo, za nogometaši Maribora je neuspešna sezona. V klubu, ki se je upravičeno postavil v vlogo vlakovodje slovenskega nogometa, pač ne morejo biti zadovoljni, ko nogometno leto zaključijo brez lovorike. Pa so bili na koncu celo blizu. Le dve točki sta vijoličaste po zadnjem krogu ločili od presenetljivih prvakov iz Celja. Vprašanje, kje je pred sezono prvi favorit za krono zapravil končno zmagoslavje, ponuja kup odgovorov. Če bi Maribor enega od devetih porazov spremenil v zmago, bi ciljno črto prečkal kot prvi.

Od inštitucije do samopostrežbe

Že njen začetek je nakazal, da pred 15-kratnimi prvaki ni bleščeča sezona. Ko je še tlelo upanje na jesen v evropski ligi, se je moštvo trenerja Darka Milaniča mučilo na domači fronti, do petega kroga je brez uspeha lovilo zmago. Jesen je nakazala obrise šampionske forme, a kaj, ko se je še pred zimskim premorom zgodil padec. V začetku pomladi se je Ljudski vrt spremenil v samopostrežbo, iz katere lahko skoraj vsak odnese, kolikor točk si želi. Še preden je pandemija novega koronavirusa življenje vrgla iz običajnih tirnic, se je zatreslo pod Kalvarijo. Po zaporednih porazih proti Celju in Bravu je Darko Milanič zaključil olimpijado, svoj drugi mandat na klopi vijoličastih. "Ponosen sem, da sem bil dolgo del te zgodbe. Zelo ponosen. Storjenega je bilo ogromno dobrega dela. Situacija pa je takšna, da se mora zgoditi nekaj drastičnega. Počutim se zelo odgovornega, za nič pa krivega," je Primorec nekaj minut pred tem, ko so viole nogometaše pred stadionom poklicale na predavanje o ustreznem odnosu do svetega dresa, oznanil slovo.

Konec neke ere: najprej je odšel Milanič, sledil je še Zahovič.
Andrej Petelinšek

Večkrat blizu, nikoli na vrhu

Po silovitem uvodu, ko je s pridom izkoristil inovacijo, možnost petih menjav na tekmi, se je zdelo, da bo Jakiroviću uspelo. S štirimi zaporednimi zmagami je nekdanji reprezentant BiH začel svojo trenersko pot v Sloveniji. Prvemu mestu se je približal, nikoli pa ga ni zagrabil. V predzadnjem krogu so vijoličasti izgubili tudi teoretične možnosti, da se obdržijo na prestolu. Izkupiček tretjega dela sezone je bil sicer povsem spodoben, v obdobju po epidemiji je Maribor ob grofih s 24 točkami najuspešnejša ekipa, a v troboju za naslov je izgubil tekmi, ki sta šteli dvojno, se iz večnega derbija v Stožicah prvič po skoraj devetih letih vrnil brez točk, v Ljudskem vrtu pa padel pred Celjem. "Lestvica je sestavljena iz 36 krogov, odloča stanovitnost. Ni pravila, proti komu zmaguješ, ampak da imaš na koncu več točk kot drugi," v statistiki tolažbe ne išče novi športni direktor Oliver Bogatinov.
Zdelo se je smiselno, da ne podirata temeljev, ki sta jih postavila predhodnika, je pa Jakirović trčil ob podobne težave v moštvu kot Milanič in Bogatinov ob zaprti prestopni tržnici še ni imel priložnosti preizkusiti, kako njegovi manevri delujejo v praksi. "Z našega zornega kota je treba analizirati ta pokoronski Maribor, ker velikih sprememb ni mogoče v kratkem času postoriti, evropske tekme pa so pred vrati. Bili smo izredno učinkoviti, kar vliva optimizem za nadaljevanje. Dvignili smo povprečje doseženih golov na več kot dva gola na tekmo, kar je izreden dosežek in dobra popotnica za naprej. Fantje so pokazali novo, svežo energijo. To je bilo opazno, prisotna je bila velika želja po novem dokazovanju trenerju in njegovi ekipi. Strokovni del je opravil izredno delo v danih trenutkih, časa pa je bilo izredno malo," je v pogovoru za klubsko spletno stran izpostavil Bogatinov, a poudaril, da bo v prihajajočih kvalifikacijah za evropsko ligo ob razigranem napadu potrebna tudi trdna obramba.

Ob novincih še povratnika

Po koronasezoni bo Maribor nekoliko drugačen. Aleksander Rajčević je po desetih letih zaključil svoje bivanje pod Kalvarijo, s prestopom se že nekaj časa spogleduje vratar Kenan Pirić, prve okrepitve pa so že v moštvu. "Jan Repas, Ilija Martinović in Ažbe Jug so se nam hitro priključili ter se že seznanili z našim režimom dela. Prav s tem namenom, da bo zdaj čas prilagajanja krajši. Poleg njih sta tukaj kot pomembna nova člana moštva še Aljoša Matko in Martin Kramarič, ki prihajata po odlični sezoni pri Bravu. To so fantje, ki prinašajo mladost, hitrost, agresivnost, drugačno dimenzijo. Upam, da se bodo hitro prilagodili ekipi in zahtevam trenerskega tima," si je pred pripravami za sezono 2020/21 zaželel Oliver Bogatinov.

Ocene vijoličastih v sezoni 2019/20

Rok Kronaveter
Vezist, 33 let
Ocena 6,65, 28 nastopov, 81,3 minute na tekmo, 14 golov, 7 asistenc

Rok Kronaveter
Igor Napast
Sašo Bizjak
Dino Hotić
Andrej Petelinsek
Amir Dervišević
Igor Napast
Alexandru Cretu
Andrej Petelinsek
Rudi Požeg Vancaš
Igor Napast
Denis Klinar
Andrej Petelinsek
Nemanja Mitrović
Igor Napast
Marcos Tavares
Andrej Petelinsek
Martin Milec je prevzel odgovornost za slab start v novo sezono. 
Andrej Petelinšek
Luka Zahović
Robert Balen
Mitja Viler želi Maribor vrniti v čase, ko so se tekmecem že v tunelu tresle noge.
Andrej Petelinsek
Kenan Pirić
Andrej Petelinsek
Aleks Pihler
Tadej Regent
Blaž Vrhovec
Andrej Petelinsek
Andrej Kotnik
Saso Bizjak
Jasmin Mešanović
Andrej Petelinsek
Špiro Peričić
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta