Odziv Uefe na puč: "Pohlep, sebičnost in narcisizem bomo ustavili"

Tomaž Ranc
19.04.2021 18:31
"Ideja je pljunek v obraz vsem ljubiteljem nogometa in naši družbi. Ne bomo jim dovolili, da bi nam vzeli nogomet," je še dejal Čeferin in napovedal sankcije proti klubom in igralcem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Agnelli iz Juventusa je eno največjih razočaranj nogometne zveze. Medtem je že odstopil kot član izvršnega odbora Uefe. 
epa

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je odločno odzvala na napoved dvanajstih klubov, ki želijo ustanoviti superligo. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je na tiskovni konferenci po seji izvršnega odbora dejal, da so v sodelovanju s klubi vedno želeli narediti kaj boljšega od sedanjih spektaklov, kar je do tega tedna v tesnem sodelovanju s klubi tudi pripravila. "Vendar imamo odprta tekmovanja, katerikoli klub želi sodelovati, se mora dokazati na terenu," je dejal in izrazil presenečenje nad pohlepnostjo nekaterih, nad katerimi se zgraža nogometni in nenogometni svet.

Enotno proti sramoti

"Ne le nogomet, tudi politika, družba, vsi smo enotni proti temu nesmiselnemu, sramotnemu in sebičnemu predlogu, ki so ga predočili v zadnjih urah le izbrani evropski klubi izključno zaradi njihovega pohlepa," je bil odločen predsednik in izpostavil, da je proti ciničnim načrtom soglasnih vseh 55 nacionalnih zvez, članic Uefe, matične tri lige, iz katerih izhajajo klubi (angleška, italijanska in španska), in Fifa - o tem se je že in se še bo v torek pogovarjal z njenim predsednikom Giannijem Infantinom. Dejal je da nikoli in nikdar ne bodo dovolili takih sprememb in da bodo igralcem, ki bi morda igrali v zaprti ligi, prepovedali igrati v reprezentancah na Evropskem in Svetovnem prvenstvu.

"Nikoli in nikdar ne bomo dovolili takih sprememb. Naša ideja so razvoj nogometa in solidarnost," je povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.
REUTERS

Čeferin namesto elitizma polno verjame v nadaljnji razvoj nogometa, ki je povezan s solidarnostjo. "Veliko navijačev ne ve, da gre blizu 90 odstotkov vseh prihodkov Uefe nazaj v nogomet – pa ne le za profesionalni nogomet, ampak za igrišča, mlade, ženski nogomet, Fundacijo za otroke. Kdorkoli meni, da sta "ti. superliga" in Uefa tukaj zaradi denarja, se moti. Le pri "superligi" gre za denar, denar ducata klubov, ne želim jim reči umazanih dvanajst. Medtem ko gre pri Uefi za to, da gre denar v financiranje razvoja nogometa, da naša družba in kultura preživita," je dejal Slovenec. Izpostavil je piramidalni in zgodovinski razvoj ter korenine klubov in evropskih tekmovanj, pri čemer se njihova načela ne smejo spremeniti in prav solidarnost je tisto, kar naj ostane za vedno. "A za nekatere solidarnost in enotnost ne obstajata, zanje so edina stvar njihovi žepi," je dejal in dejal, da sedanji in novi sistem tekmovanja zagotavljata nadaljni razvoj nogometa povsod.

Podpora navijačev, klubov, Johnsona, Macrona

Po potezi ducata klubov se je predsednik Uefe za izraze podpore zahvalil vsem iz nogometne družine, igralcem, navijačem, trenerjem, zvezam, ligam in drugim klubom, tudi evropskim vladam, izpostavil je britanskega ministrskega predsednika Boris Johnsona in francoskega predsednika Emmanuela Macrona, podpredsednika Evropske komisije Magraritisa Schinasa, predsednika evropskega parlamenta Davida Sassolija in druge, ki spoštujejo navijače, kulturo in vrednote, ki niso le nogometne, ampak evropske, saj so spoznali napačno ravnanje peščice klubov. "Ideja je pljunek v obraz vsem ljubiteljem nogometa in naši družbi. Ne bomo jim dovolili, da bi nam vzeli nogomet," je pribil Čeferin.

Novi sistem tekmovanja, ki ga je predstavil Giorgio Marchetti, bo Uefa uveljavila leta 2024, pri pripravi še novega, privlačnejšega tekmovanja pa so aktivno sodelovali tudi klubi. Formata – tako Lige prvakov kot evropske lige, pa se bosta po načrtih Uefe iz skupinskega spremenila v ligaškega. Vsak udeleženec naj igral z desetimi različnimi nasprotniki doma ali na tujem.

"Klube čimprej izključiti, enako igralce"

Čeferin je v odgovorih na novinarska vprašanje dejal, da lahko klubska evropska tekmovanja izpeljejo tudi brez dvanajsterice, saj je v Evropi še veliko klubov (sami v Evropskem združenju ECA jih je 246, op. a.) in igralcev ter da je izvršni odbor Uefe odobril novi način tekmovanja, ki ga bodo uvedli "z ali brez teh klubov". Medtem s pravniki še preučujejo nadaljnje korake, pri čemer bodo uvedli vse sankcije, ki jih lahko, o čemer bodo javnost obvestili takoj, ko bo možno: "Moje osebno mnenje je, da morajo biti klubi, čim prej ko je možno, izključeni iz vseh Uefinih tekmovanj, enako igralci," je dejal predsednik Uefe.

"Moje osebno mnenje je, da morajo biti klubi, čimprej ko je možno, izključeni iz vseh Uefinih tekmovanj, enako igralci," je dejal Čeferin. Foto: REUTERS
Reuters

Kdo so lažnivci? Woodward, Agnelli...

Vrh Uefe je presenetil zlasti preobrat pri nekaterih akterjih, kjer je bil Čeferin zelo slikovit in oseben: "V življenju sem videl veliko stvari, 24 let sem bil odvetnik na področje kriminala, videl sem različne ljudi, a še nikoli nisem videl takih. Če izpostavim Eda Woodwarda (podpredsednik Manchester Uniteda, op.a), v četrtek me je poklical in dejal, da je zelo zadovoljen z reformo in jo podpira. Pogovarjati se je želel le o finančnem fair playu, nato pa je podpisal nekaj drugega. Ne želim govoriti veliko o Andrei Agnelliju (Juventus, op.a.), ki je eno največjih razočaranj vseh. Nisem še videl osebe, ki bi lagala tolikokrat in tako vztrajno kot on. Neverjetno je, govorila sva še v soboto popoldne. Za govorice ne skrbi, ničesar se ne dogaja, mi je dejal, da me pokliče v eni uri in odloži. Naslednji dan pa imamo naznanilo. Pohlep je tako močan, da človeške vrednote izginejo. Smo pač različni. Vedno se je dobro naučiti v življenju, kdo je kdo in svet to zdaj ve, da še v petek soglasno podprejo naše reforme, medtem ko podpišejo nekaj drugega, to so Woodward, Agnelli, Gazidis (Arsenal, op.a.) in Pedro Lopez iz Reala."

Kače, odprta vrata in "super oseba"

"Morda smo bili naivni, nismo vedeli, da imamo blizu sebe nekaj kač, zdaj pa to vemo, a prezgodaj je še, da bi napovedali naše pravne aktivnosti," je še nadaljeval prvi mož evropskega nogometa in dejal, da je prebral tudi intervju z Agnellijem, v katerem je ta dejal, da ima Uefa z reformo tekmovanj fantastičen projekt. "Dobrodošli nazaj v fantastičen projekt," je Čeferin vendarle nekoliko spravno zaključil z odprtimi vrati. Na informacijo, da je "ti. superliga" vprašala Uefo za nujen sestanek pa je odvrnil: "Mislim, da ni tako nujen, mi se pogovarjamo z institucijami. Prejel sem pismo, ampak ni podpisano, zato ne vemo koga je, verjetno gre za super osebo. Če bodo kakšne informacije, jih bomo delili z mediji," je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta