(PREGLED) Kaj so počeli prvoligaši med zimskimi počitnicami: Premešane karte za spomladanski lov na Maribor

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
03.01.2022 07:31

Po Muri in Radomljah novega trenerja predstavilo še Celje, v tej sezoni brez menjave na klopi le štirje klubi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Radovan Karanović bo zimske priprave začel kot trener s polnimi pooblastili.

Andrej Petelinšek

Počitnice bodo kratke. Tri tedne po koncu jesenskega dela sezone se nogometni prvoligaši vračajo na treninge. Dober mesec dni bodo imeli, da se pripravijo na tekmovalno pomlad, ki se bo s tekmami 21. kroga začela 12. februarja. Že pred uradnim odprtjem prestopne tržnice se je premešalo nekaj kart. Kaj so v klubih počeli v zadnjih dneh starega leta in prvih novega?

V Mariboru so začasno rešitev za vročo klop spremenili v stalno. Radovan Karanović, ki je za vajeti prve ekipe zagrabil septembra in jo s šestega mesta na lestvici odpeljal do naslova jesenskih prvakov, je postal trener s polnimi pooblastili, z vijoličastimi je podpisal pogodbo do leta 2024. Prvi trening v novem letu bodo 15-kratni slovenski prvaki opravili jutri, Karanović pa bo po igrišču razporejal iste igralce kot jeseni. Antoine Makoumbou, ki ga je poleti pod Kalvarijo posodil sežanski Tabor, bo priprave začel kot član Maribora, saj je klub izkoristil možnost odkupa. Vijoličasti so odkupno klavzulo aktivirali tudi za Roberta Voloderja, ki je jeseni v Ljudskem vrtu še igral kot posojeni član nemškega Kölna. Je pa Nemec s koreninami iz BiH, ki je bil v prvem delu sezone ob vratarju Ažbetu Jugu edini s polno minutažo v prvi ligi, tik pred novo selitvijo. Branilec naj bi kariero nadaljeval v ZDA.

Celje s povratnikom, Mura z novincem

Tudi Karanovićev predhodnik v Ljudskem vrtu je našel delo. Na novega leta dan so iz NK Celje sporočili, da bo na klop članske ekipe sedel Simon Rožman. Ob Savinji je 38-letnik začel trenersko kariero, v sezoni 2014/15 je grofe odpeljal do drugega mesta v državnem prvenstvu in finala pokala. "V zadnjih šestih letih se je veliko spremenilo in klub se je v tem obdobju zelo razvil. To ni več ista sredina. Predvsem projekt, ki je zastavljen v klubu, me je pritegnil, hkrati pa je bilo v očeh tistih, ki so me želeli kot trenerja, videti iskrenost in veselje, obenem pa sem dobil občutek, da imamo vsi iste ambicije," je ob podpisu pogodbe dejal nekdanji trener Domžal, Rijeke in Maribora. Rožman je tako že tretji trener grofov v tej sezoni. Agron Šalja je zdržal do septembra, vršilec dolžnosti Simon Sešlar pa je jesen sklenil na sedmem mestu. Po štirih letih in pol bodo priprave z novim trenerjem začeli nogometaši Mure. Ante Šimundža, ki je črno-bele pripeljal iz druge lige do naslova pokalnega in državnega prvaka, letos pa se z njimi uvrstil v skupinski del konferenčne lige, naj bi bil kmalu predstavljen kot novi trener serijskega bolgarskega prvaka Ludogorca, na Fazaneriji pa je v njegove čevlje stopil Damir Čontala. Dosedanji pomočnik in analitik se je prvič znašel v vlogi glavnega trenerja prvoligaškega kluba, na klopi mu bosta pomagala Milan Anđelković in Andrej Kvas, prenovljeni štab pa bo za delo zagrabil danes, ko aktualne prvake čaka prvi trening. Muraši so predstavili tudi prvo okrepitev. V Mursko Soboto se je preselil 18-letni levi bočni branilec Miha Kompan Breznik, ki je v prvi ligi debitiral v dresu Olimpije, z Muro pa je podpisal prvo profesionalno pogodbo v karieri.

Sezono je začel na klopi Maribora, na novega leta dan pa je Simon Rožman tudi uradno postal novi trener Celja.

Andrej Petelinšek

Olimpija po okrepitve na Hrvaško

Selitev Kompana Breznika, ki se je Muri zavezal do junija 2024, je vse prej kot razveselila vodilne pri Olimpiji. "V številnih pogovorih tako z njim kot tudi njegovimi starši smo vsakič znova jasno pojasnili in odločno zatrdili, da v njem vidimo nogometaša, ki je prihodnost Olimpije," so se s sporočilom za javnost oglasili Ljubljančani, ko jih je 18-letnik obvestil, da zapušča Stožice. Pred začetkom zimskih priprav je Olimpija predstavila dva novinca. Roberta Muradžijo, 24-letnega vezista iz Hrvaške, ki je nazadnje igral za Rijeko, je zmajem posodil danski Köbenhavn, njegov rojak, napadalni vezist Marin Pilj, pa je podpisal pogodbo do junija 2024. Se pa je od Stožic poslovil napadalec Marko Futacs. Madžar, ki je zeleno-beli dres oblekel oktobra, na šestih tekmah v prvi ligi pa dosegel en gol, se je s klubom dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbe.

Že v uvodnem krogu spomladanskega dela sezone se bosta udarila Maribor in Olimpija.

Andrej Petelinsek

Tudi Koper, prvi zasledovalec Maribora na lestvici, je predstavil okrepitev. Na prvoligaška igrišča se vrača Luka Šušnjara. Krilni napadalec, ki je v Sloveniji največji pečat pustil v Muri, leto 2021 pa je preživel pri poljski Wisli Plock, je s Primorci podpisal dvoletno pogodbo. V Domžalah še niso predstavili okrepitev, je pa že jasno, da bo pomlad 2022 zadnja s Senijadom Ibričićem v vlogi aktivnega nogometaša. Nekdanji reprezentant BiH se je odločil, da bo po koncu sezone sklenil kariero, nato pa se bo preselil v klubske pisarne. Seznam kadrovskih novic iz ljubljanskega Brava in sežanskega Tabora je prazen, Aluminij pa se je po koncu jesenskega dela sezone razšel s Tilnom Pečnikom. Z vezistom, ki je rdeče-beli dres nosil od avgusta 2019, so se Kidričani dogovorili za sporazumno prekinitev pogodbe.

Podružnica Hajduka

Marsikaj bo spomladi drugače v Radomljah. Trenutno zadnji klub prve lige je postal podružnica splitskega Hajduka, nekakšna B-ekipa dalmatinskega velikana. Iz Splita je prišel novi športni direktor Andro Fistonić, trener članskega moštva je postal Nermin Bašić, ki je mlinarje vodil že med junijem 2017 in januarjem 2019, v slovenski ligi pa se je na kratko preizkusil še na klopi Gorice. Dosedanji trener Rok Hanžič bo odslej vodil nogometno akademijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.