(VAŠ GLAS) Slovenci smo za VAR! Da le ne nastane "en velik šmorn"

Borut Planinšič ml.
26.06.2021 07:01
Vprašali smo vas, ali ste za video pomoč sodnikom v naši nogometni ligi. Tukaj je vaše mnenje ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Uh, kako vas je podžgala tokratna tema, VAR v slovenski ligi. Hvala za množičen odziv, dragi bralci in ljubitelji športa. Zdaj je jasno: Slovenci smo za VAR! A ne kar tako vsevprek, nekaj pogojev ste dodali, da se nam I. SNL v novi sezoni, ko dočaka video pomoč sodnikom, ne spremeni v hrvaško ali angleško nogometno ligo, kjer eni lovijo sodnike, drugi pa zahtevajo vrnitev prejšnjih časov.

"VAR je napredek in zaobiti ga ne bo mogel nihče! Nogomet je drugačen kot nekoč. Žoge so hitrejše, nogometaši največkrat prehitri za linijske in glavnega sodnika. Ko sodniki združijo svoje znanje s tehnologijo, smo lahko prepričani, da bomo gledali pravičen nogomet," argumente za niza Gregor Srebot in udari sprehod skozi zgodovino mož v črnem. "Sodili so za malo novcev, na lokalnih tekmah za gajbo piva, in v višjih ligah po bivši Jugi za več denarja in prikrite ugodnosti. Takrat je imel praviloma vsak boljši sodnik svoj klub, za katerega je sodil navijaško, če ni bilo tako, ni bil možen nakup avtomobila v Sarajevu, ni bilo krznenega plašča iz ugledne tovarne. Tega ni več! Sodniki so zelo dobro nagrajeni na velikih tekmah. Naj jim bo v pomoč VAR, saj sem proti žaljenju sodnikov, izživljanju nad njimi. Starejši navijači bi raje stari način sojenja iz preprostega razloga: še naprej bi hoteli sodnika v črnem, ga zmerjali s hudičem, barabo."

"Sem absolutno za, vendar ne tako, kot je sedaj nastavljeno - prve pol sezone na dveh tekmah na teden, nato na vseh. To kliče po nepoštenosti in favoriziranju tekem. Zakaj je tekma v Ljudskem vrtu vredna VAR-a, derbi začelja pa ne?" Žiga Kos opozori, da bi nogomet vsaj v osnovah, v pravilih, moral biti enak povsod. In slovenska liga tudi ... "Pred VAR-om potrebujemo v Sloveniji sodniško transparentnost. Druge lige objavljajo poročila po tekmah. Daleč od tega, da bi hotel v takšnem poročilu, da se izpostavijo samo napake, naj se izpostavijo tudi dobre stvari."

Da je VAR "absolutno potreben, kajti večinoma človek nima možnosti ponovitve, da bi lahko pravilno ocenil prekršek", pravi Avgust Šeligo. Doda pogoj: "V kontrolno sobo, kjer bo sedež VAR-a, poštene ljudi." "Še posebej sem za VAR v slovenski ligi," tehnologijo pozdravlja Jure Bajič. Vzklik Borisa Karbe, "VAR!", prav tako razumemo kot strastno strinjanje. Poklical nas je Štefan Damiš, nekdanji sodnik in prvoligaški delegat. "VAR je v redu, pomoč sodnikom bo," meni in omeni eno od svojih neštetih izkušenj s slovenskih terenov. "Ko mi iz stare sodniške garde sedimo na tribuni, opazimo marsikaj. Spomnim se Milka Djurovskega iz Lendave, ko je bil tam trener, kako je besnel na sodnika, ampak zakaj, bila sta dva taka ofsajda, da je joj."

"Seveda sem za VAR, ampak za poštenega," Branko Štelcer prisega na novost, "saj če je prepovedani položaj samo za milimeter, je prepovedani položaj, če je roka, je roka. Ogromno je napak sodnikov in s tem vpliva na rezultat." Razmišlja naprej, o spremembah pravil: "Poglejte, koliko sodnikov sodi košarko, hokej, ameriški nogomet, pa imajo nekateri športi manjšo igralno površino. Sem za VAR in za še enega glavnega sodnika na igrišču. Nogometna pravila so ena najbolj zastarelih. Spomnite se, koliko časa je trajalo, da sta Uefa in Fifa spremenili pravilo podaje žoge golmanu, da je ne sme več prijeti z rokami. In je zato igra postala hitrejša. Pa ležanje igralcev ob ugodnem izidu in menjava igralcev. Saj hodijo na menjavo, kot da so na korzu. Zadnjih 20 minut polčasa bi uvedel čisto igro, to pomeni, da bi se za vsako prekinitev ustavila ura."

VAR da, a s pametno rabo, je stališče Gregorja Lednika: "Vsekakor je dober za kritične situacije. Ampak - saj imamo kritične sodnike, ki imajo par oči in lahko zadeve odlično opazijo. Je pa lahko tudi VAR zelo super. Treba pa ga je smiselno uporabljati in se z njim naučiti živeti." Izpostavi slabost, ki ga VAR-u očitajo tudi mnogi trenerji: "Strah me je, da bo pregledovanje posnetkov trajalo predolgo, v hrvaški ligi nekatere situacije pregledujejo po pet, šest minut, nogometaši se v tem času ohladijo in poškodbe so logična posledica. Vsekakor pa je na koncu dneva bolje, da gol po napaki razveljavi sodnik, kot da ga po desetih minutah prizna VAR."

Vaša odločitev za VAR pa ni bila soglasna. "Ne z njim na vsako tekmo," pravi Darko Potrč, naj se "določi riziko in tam naj bo VAR". Naj bo še pri nas, če je že povsod, a da ni njegov zagovornik, sporoča Gorazd Gorinšek. Proti je nogometni romantik Davor Forko: "Novosti, kot je VAR, uničujejo to romantiko. Tako kot so nogometaši ljudje, ki trenirajo in delajo tudi napake, tako so enaki tudi sodniki. Sodniške napake so vedno bile del nogometne kulture in so delale nogomet še bolj zanimiv in popularen." Kako drugačna bi bila lahko zgodovina, spomni: "Še pomnimo sveto roko Maradone; z VAR-om je ne bi bilo. Ni lepšega, kot se po tekmah še dneve, mesece ali celo leta pogovarjati o kakšni 'kraji' ali sporni odločitvi." Opiše eno od scen, ki kurijo živce navijačem: "Zgodi se sporna situacija, ena stran protestira. Igra teče dalje, presoja VAR. Medtem pade gol na drugi strani. Evforija nasprotnikov. In potem VAR dosodi enajstmetrovko za prvi dogodek in razveljavi gol. Nastane en velik šmorn. Ne moreš se veseliti gola, če vmes mine toliko časa." Strne z apokaliptičnim pogledom v prihodnost: "Če bo VAR zamenjal sodnike, vsaj v to smer gre, bodo tudi roboti zamenjali igralce. Bo to še nogomet?!"

Znova hvala, spoštovani bralci debaterji. Čez dva tedna pa spet. Če vas že prej kaj zažuli, ne pozabite, kadarkoli nam pišite na sport@vecer.com ali po klasični pošti na naslov Večer, Ulica slovenske osamosvojitve 2, Maribor, pokličite na 02 23 53 341 ali nas poiščite na Večerovih kanalih na družabnih omrežjih. Vaš glas šteje!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta