Art Stays na Ptuju: Še do sredine septembra razstavljajo uveljavljeni umetniki, ob vikendih vodeni ogledi

28.08.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dominikanskem samostanu razstavlja Tomaž Plavec.
Foto: Art Stays
Arhiv Art Stays

Julijskemu otvoritvenemu vikendu letos že 19. festivala sodobne umetnosti Art Stays ta čas sledijo številni dogodki, povezani s pogovori in vodenimi ogledi razstav, ki si jih je na številnih mestnih razstaviščih in v galerijah ter v galeriji FO.Vi v Strnišču pri Kidričevem mogoče ogledati še do sredine septembra. Tretji festivalski vikend letošnjega Art Staysa se je začel s petkovim koncertom na Slovenskem trgu, kjer je z avtorsko glasbo in glasbenim projektom Muzikačaka navduševala stara znanka festivala Sara Korošec. V soboto sta bila v Galeriji mesta Ptuj druženje in pogovor ob kavi s slikarjem, kiparjem in grafikom Tomažem Plavcem, ki svoja dela predstavlja v Dominikanskem samostanu, v nedeljo je vodeni ogled po razstavah potekal v Galeriji mesta Ptuj in Miheličevi galeriji.

Art Stays, festival sodobne umetnosti. Foto: Arhiv Art Stays
Arhiv Art Stays

"Akademski slikar, kipar in grafik Tomaž Plavec se zadnja leta posveča predvsem kiparstvu, pri čemer največkrat uporablja aluminij in les. Ta dihotomija estetsko spojenih materialov nas napeljuje k razmišljanju o pomembnih odločitvah, ki ga Plavec, vsestranski umetnik, aktiven predvsem v svojem rojstnem mestu Ptuj in širše, spodbuja že več let. Pri tem gradi svoje osebno življenje in umetniško prizadevanje za svobodno izražanje onstran dogem in konstrukcij, ki nam jih družba spektakla, katere del smo prav vsi, pogosto nalaga. Je avtor mnogih javnih skulptur na Ptuju in v okolici. Ljubiteljem umetnosti je posebej znan njegov kiparski projekt Šumari, ki je nastal v sodelovanju s tovarno Talum iz Kidričevega," razkrivajo organizatorji festivala. Dodajajo, da je osrednja razstava letošnje edicije festivala STRUCTURE 01 na ogled v Galeriji mesta Ptuj in je nastala v sodelovanju z mednarodnimi galerijami Studio La Citta, Riccardo Crespi, Montoro12 in Galerija Fotografija.

Glasbena ustvarjalka Sara Korošec že leta sodeluje na festivalu. Foto: Art Stays
Art Stays

Namen združiti toliko raznovrstnih pristopov do pojma struktura je dosežen in preplet razstavljenih del odpira povsem nova obzorja. V največji galeriji v mestu razstavljajo Herbert Hamak, Julia Mangold, Gal Weinstein, Dušan Fišer, Faig Ahmed, Duša Jesih, Mohammad Al-Hemd, Matej Andraž Vogrinčič, Radenko Milak & Roman Uranjek. Razstava STRUCTURE 04 v Miheličevi galeriji, Sincron Gallery Reloaded, je edinstvena mednarodna programska pot, ki jo sestavljajo umetniška dela, zapisi, besede, obrazi, konteksti in različne atmosfere. Italijanska kustosinja Afra Canali iz galerije Kanalidarte je v Miheličevi galeriji odprla razstavo, posvečeno začetkom italijanske konstruirane umetnosti in cinevizualizmu v ameriškem, evropskem in azijskem prostoru in ob tem izpostavila pomembnost arhivov. Razstavljajo Getulio Alviani, Mario Ballocco, Alberto BIasi, Enrico Castellani, Gianni Colombo, Dadamaino, Lucio Fontana, Carmelo Arden Quin, J. Hans Glattfelder, Morrison, Julio Le Parc, Bruno Munari, Yvaral, Oki Izumi. Vodeni ogledi po razstavah bodo ob koncih tedna potekali do 18. septembra, seveda pa se je mogoče odločiti tudi za individualni obisk razstavišč in galerij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta