Bo cesta Ormož-Ptuj šla (še) južneje?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.12.2018 15:29

Od Ormoža do Markovcev se ve, kje bo potekala nova cesta. Kako naprej mimo Ptuja do avtoceste, pa je še vedno vprašanje, ki razdvaja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kje bo potekala trasa bodoče nove ceste?
Slavica PIČERKO PEKLAR

Za prebivalce občin, ki ležijo ob trasi zdajšnje državne ceste med Ormožem in Ptujem, in še posebno za letos ustanovljeno civilno iniciativo, dileme ni. Med severnimi in južnimi variantami izgradnje nove ceste je sprejemljiva zgolj slednja, torej gradnja obvoznice od Markovcev proti Ptuju ob južni strani Ptujskega jezera. Tudi ekonomska študija je po besedah predstavnikov infrastrukturnega ministrstva pokazala, da je obvoznico gospodarneje zgraditi južno, delno tudi po območju Nature 2000 in ne skozi naselje Spuhlja.

Okoljska presoja obeh variant

Vendar je, tako na zadnjem sestanku v zvezi z načrtovano gradnjo, v študiji variant treba preveriti tudi možnost izgradnje te. Prav zato, ker južna trasa hitre ceste poteka ob območju Nature 2000 in na njem, je potrebna še ekološka študija.
Vesna Kolar Planinšič iz direktorata za okolje pravi, da je treba izvesti presojo sprejemljivosti na varovanih območjih in pa okoljsko poročilo za celovito presojo vplivov na okolje, tako da se, enako kot ekonomski vidik, ovrednoti tudi ekološki. Župani bi radi, da se presoja vplivov na okolje opravi na terenu, čim prej, da se gradnja hitre ceste Ormož-Ptuj, ki se je z gradnjo viadukta Sejanca na ormoškem koncu že začela, ne bi prekinila.

Kje bo potekala trasa bodoče nove ceste?
Slavica PIČERKO PEKLAR

Medresorska presoja

Ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek na tokratnem sestanku sicer ni bilo. Zvonko Zavasnik z ministrstva za infrastrukturo pa je napovedal medresorsko okoljsko presojo, ki naj bi bila narejena v prihodnjem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta