Bučno na Ptuju: Dobrodelni bobnarji na gradu znova navdušili, v mesto še vabi Odprta kuhna

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.10.2023 17:06

Ptuj je danes znova bučno zaživel. Za to je poskrbela že druga edicija dobrodelnih Bobnarjev na gradu, ki se jim je v mestnem jedru pridružila še jesenska Odprte kuhna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobnarji raličnih generacij so znova združili moči in navdušili občinstvo.
Saso Bizjak

Izjemno lepa oktobrska sobota, dober namen, predvsem pa posebno doživetje zvokov številnih bobnov, ki hkrati zadonijo v rockovskih ritmih. Če k temu dodamo še ambient grajskega dvorišča, dobimo glavne razloge, da so se obiskovalci danes v lepem številu zgrinjali na Ptujski grad. "Že lani sem si želela priti, pa mi ni uspelo. Sem rokerica v najboljših letih, rada imam rock in ta dogodek je zato zame nepopisno lep. Piko na i pa vsemu skupaj daje še dobrodelna nota," je povzela občutke Ptujčanka Brigita

Saso Bizjak
Marko Soršak Soki v družbi mladih bobnarjev
Saso Bizjak

"Ptuj je postal tudi prestolnica bobnanja"

"Zame je to nekaj posebnega, ko bobni tako glasno zabobnijo v en glas. Upam, da se bo vse dobro odvilo in da bodo gledalci navdušeni, " nam je pred nastopom zaupala mlada bobnarka Tarja Dukanrič iz Lenarta. Obiskovalci so ob 12. uri najprej prisluhnili ptujski rock zasedbi Hudobni Volk, nato pa je oder prevzela skupina The Rocktors v spremstvu bobnarjev. Za novo edinstveno doživetje je s svojim igranjem poskrbelo več kot 30 bobnarjev iz celotne Slovenije, starih od 9 pa tudi do preko 50 let. In občinstva, tudi po mnenju enega od glavnih organizatorjev dogodka, Marka Soršaka Sokija, bobnarja skupine Elvis Jackson, z nastopom tudi tokrat nikakor niso razočarali: "Sam sem trenutno še pod vtisom dogodka, poln adrenalina in sploh ne vem, kako bom danes zaspal, ko že tako slabo spim. Zgodi se toliko neke pozitivne energije. Najbolj zanimivo pa je, da druščina bobnarjev ni prej skupaj igrala. Po elektronski pošti smo se samo zmenili, kaj bomo igrali, potem pa se je vse zgodilo tukaj, v živo. In to je prav ta adrenalin, saj vedno obstaja možnost, da gre kaj narobe. A zdaj je bil to že naš tretji dogodek in ni šlo še nič." Prvič so množično bobnanje organizirali v Mariboru, zdaj pa že drugo leto zapored na Ptuju. Tokrat sicer, priznava Soki, kljub velikemu zanimanju, v nekoliko manjšem številu. Na večjem, turnirskem prostoru gradu, so namreč že začeli s pripravljalnimi deli za obnovo grajske žitnice, zato so organizatorji dogodek preselili na zgornje dvorišče gradu, za katerega so omejili število vstopnic na 500. "Zelo smo zadovoljni, karte so bile razprodane. Pogled na polno grajsko dvorišče je čudovit in nam daje optimizem za naprej. Kot sem že dejal zbranim, radi rečemo, da je Ptuj prestolnica tega in onega, poslej tudi prestolnica bobnanja," je dejal pobudnik obeh dogodkov na Ptuju Mihael Toš Tosch.

Saso Bizjak

Že v predprodaji zbrali dovolj za glasbila ene šole

Koliko denarja so s vstopnicami nabrali, pa nam danes še niso znali povedati, saj je prodaja simboličnih vstopnic potekala v obliki prostovoljnih donacij. "Lahko pa povem, da so že tisti, ki so prišli po karte v predprodaji, darovali dovolj, da bi lahko z glasbili obdarili eno osnovno šolo. Če bi ostalo samo pri tem, smo po mojem mnenju svoje poslanstvo že uresničili. Prepričan pa sem, da bo znesek na koncu še precej večji," nam je o izkupičku tudi dobrodelnega dogodka zaupal Soki. Ves zbrani denar od vstopnic bodo namreč letos podarili otrokom in glasbenim šolam na poplavljenih območjih za nakup glasbil.

Bobnarji a gradu so istočasno minili tudi v duhu promocije zbirke historičnih glasbil na Ptujskem gradu in obeležitve 130-letnice Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. "Veseli smo, da smo letos ponovna priča dogodku, ki je bil že lani izjemno dobro obiskan. Zagotovo pa nima le dobrodelne note, temveč je zelo dobrodošel tudi za Ptujski grad in muzej ter promocijo kulturne dediščine, saj so bile zbirke na gradu odprte za obiskovalce. Istočasno pa gre, tudi glede na lansko izkušnjo, za izjemno priložnost in promocijo samega Ptuja," je dejal direktor muzeja Aleksander Lorenčič.

Saso Bizjak

Združevanje dogodkov za zaokroženo doživetje

Po besedah Tanje Srečkovič Bolšec, direktorice Zavoda za turizem Ptuj, so v zavodu zelo veseli, da smo na Ptuju lahko priča množično obiskanim dogodkom tudi v spomladanskem ali jesenskem času, ko je obisk tradicionalno manjši kot v poletni sezoni. "Nikoli pa ne vabimo v mesto le na en dogodek, temveč skušamo zgodbo zapeljati v sodelovanju z vsemi kulturnimi inštitucijami, Ptujski gradom, Kurentovo hišo, Dominikanskim samostanom. Tako, da ljudem ponudimo neko zaokroženo doživetje." Kot pravi Srečkovič Bolšečeva, so Bobnarji na gradu tako danes že drugo leto zapored na Ptuj privabili ljudi iz celotne Slovenije, na drugi strani pa karavana Odprte kuhne, edinstvene kulinarične tržnice, ki je v zadnjih letih zaznamovala slovensko in mednarodno kulinarično sceno, na Ptuj vedno znova pritegne veliko obiskovalcev, tudi iz širše regije, ki napolnijo mesto in dajo priložnost tudi vsem ostalim ponudnikom.

Odprta kuhna na Ptuju
Hojka Berlič

Odprta kuhna bo ponujala dobrote domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel in butičnih slaščic danes še vse do 21. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta