Cesta Ormož-Ptuj: Čez tri, štiri leta do Markovcev?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.02.2020 14:32

V prihodnjih mesecih naj bi asfaltirali novozgrajeni viadukt Sejanca na ormoškem koncu. Bi bilo mogoče še pred cesto zgraditi most v Forminu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesta bo do Markovcev speljana ob dravskem kanalu, kam bo zavila naprej, se še ne ve.
Urban PEKLAR

V medresorski delovni skupini, ki jo je po mnogih prizadevanjih naposled imenovalo ministrstvo za okolje in prostor, bosta kot predstavnika lokalne skupnosti sodelovala županja mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in Milan Gabrovec, župan občine Markovci. Prvi skupni delovni sestanek člani skupine napovedujejo za prihodnji četrtek, to pa po napovedih markovskega župana vendarle obeta premik v iskanju najugodnejše trase za novo cesto med Markovci in Ptujem. Tačas je v igri pet mogočih variant, pri izbiri najustrezneje pa bo sodelovalo tudi lokalno prebivalstvo.

Ker ni ceste, ni razvoja

"Začetek gradnje je za vse občine z ormoškega konca izrednega pomena. Prepričani smo, da bi se morali odločiti za fazno gradnjo in tako pokazati, da vsi dogovori vodijo tudi k pričakovani in nujni gradnji nove cestne povezave. Mi, na Ormoškem, smo že leta priča gospodarskemu nazadovanju, še več, število prebivalcev se je v zadnjih letih z 19 tisoč znižalo na 16 tisoč. Nikakršne spodbude morebitnih investitorjev ne prepričajo. Ti hočejo ustrezne cestne povezave, česar pa jim v zdajšnjih razmerah ne moremo ponuditi," je na včerajšnjem sestanku v Markovcih opozarjal Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož. Da fazna gradnja ni smiselna in ne racionalna, je prepričan Bogdan Vrezner iz Darsa: "Župani lahko sprejmete sklepe, ki vodijo do čimprejšnje gradnje, ne morete pa narekovati načina našega dela. Z vidika racionalnosti je najustrezneje, če gradimo cesto v celoti, torej celoten odsek med Ormožem in Markovci. To pomeni en razpis, izbiro enega izvajalca za celotno traso."

Samo ne na Puhov most!

Alen Jevtovič, direktor občinske uprave MO Ptuj: "Mi bomo vztrajali na obvoznici, ki je nikakor ne smemo priključiti na Puhov most. Nova cestna povezava je pomembna za naš gospodarski in turistični razvoj, pa ne samo Ptuja, pač pa regije v celoti." Da že 15 let aktivno spremlja dogajanja, povezana s cestno gradnjo med Ptujem in Ormožem, dodaja Branko Marinič, župan občine Videm: "Če bo izbrana ena od južnih tras, to pomeni poseg na območje naše občine in pri umeščanju te trase v prostor seveda želimo sodelovati." Da je treba do trase bodoče ceste še pred samo gradnjo urediti dovozne poti, je bilo včeraj še slišati v Markovcih, kjer je Jožef Kokot, župan Gorišnice, menil, da težav z dostopi do trase ne bi smelo biti, gradnja pa bi se morala začeti čim prej, saj zaradi zavlačevanja začetka gradnje trpi razvoj.
"Smo v fazi študije variant. Tokrat imamo na mizi pet predlogov morebitne trase. Leta 2007, ko smo že imeli izbrano traso, takrat je šlo za severno inačico, je bila ta zavrnjena v lokalnem okolju. Delovna skupina bo zdajšnje variante preučila, sledile bodo javne razgrnitve in od lokalnega strinjanja bo odvisno, kako hitro bomo prišli do izbrane trase," pa napoveduje Barbara Perovič z ministrstva za okolje in prostor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta