Da bi dobili službo, ki bo kot naročena

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
27.12.2019 15:25

Ljudska univerza Ptuj že 80 let bogati lokalno okolje s programi vseživljenjskega učenja. Svetovalno središče letno obišče več kot 500 udeležencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovesnost ob obletnici Ljudske univerze Ptuj 
Arhiv LU Ptuj

Bila so leta, ko se je Ljudska univerza Ptuj, ki letos zaznamuje 80 let delovanja, lahko pohvalila s skoraj 2000 udeleženci izobraževanj, in tudi obdobja, ko je zanimanje za različna izobraževanja in usposabljanja usahnilo in je ljudska univerza, včasih tudi delavska, skoraj zaprla svoja vrata. "Zelo pomembno je, da smo se znali ves čas prilagajati spremembam, razmeram, trgu dela, željam udeležencev, spodbudam iz lokalnega okolja in tistim z ministrstev, zadnjo dekado tudi evropskim smernicam," pravi Mojca Volk, direktorica ptujske ljudske univerze, ki tačas s 14 sodelavci snuje programe, ki so odraz aktualnega družbenega dogajanja.

Za izboljšanje socialnih in poklicnih kompetenc

"Posebno pozornost pri odločanju, kaj bomo počeli, namenjamo mladim, starejšim, brezposelnim. Tačas si še posebno dobre rezultate obetamo v projektu Individualna podpora mladim, ki niso vključeni na trg dela in izobraževanja. V sklopu projekta, sofinanciranega s strani Norveškega sklada, bomo usposobili 60 svetovalcev, ki bodo nato intenzivno delali s 600 mladimi in to z namenom, da bi zanje poiskali priložnosti za delo. Metoda se imenuje IPS (individualna pomoč ob zaposlovanju) in se je kot izjemno uspešna, s kar 90-odstotno zaposljivostjo, izkazala v več državah Evrope ter v Ameriki. Glavno vodilo metode je, da vsak posameznik lahko dela," pojasnjuje Mojca Volk.

Ljudska univerza in mednarodno sodelovanje 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Fokus so vedno bili udeleženci

Že 15 let pod okriljem Ljudske univerze Ptuj deluje Svetovalno središče, ki ga letno obišče več kot 500 udeležencev, ki jim svetovalci pomagajo s preverjenimi in hkrati zaupnimi informacijami s področja izobraževanja, zaposlovanja in krepitve kompetenc. "Pri nas je mogoče dobiti odgovore na pogosta vprašanja o izbrani smeri izobraževanja, poklicih, skupaj iščemo tudi možnosti štipendiranja in poti, ki vodijo k uspešno zaključenemu šolanju tudi v primerih, če se kje zalomi in se prvotni cilji in želje v času izobraževanja spremenijo," dodaja direktorica. Razvijajo tudi programe za osebno rast, za uspešno opravljanje poklica, omogočajo zaključek formalnega izobraževanja, skrbijo za zdravo in kvalitetno starost, spopadajo se z izzivi v Evropski uniji, iščejo inovativne primere dobrih praks, omogočajo magistrski študij, učenje več tujih jezikov, krepijo poznavanje sodobnih tehnologij. "Projektov ne zmanjka. Vendar pa, četudi se radi pohvalimo z novimi projekti, programi, z novimi vsebinami, verifikacijami in tečaji, so naš fokus vedno bili in bodo udeleženci. Mi smo namreč tukaj zanje. Trudimo se predstaviti jim uporabna znanja, krepiti njihove kompetence in s tem samozavest in samopodobo, da bi tako okrepljeni stopili pred delodajalca in si pridobili službo, ki bo kot naročena zanje. To je naše največje veselje. Videti zadovoljne udeležence, ki zapuščajo naše klopi in si izboljšajo priložnosti v življenju. V tem vidim naš največji prispevek in v 80 letih delovanja je v naših aktivnostih sodelovalo že skoraj 60 tisoč udeležencev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta