Diamantni dijaki: "Vredno je bilo stisniti zobe"

Špela Pokeržnik
15.08.2021 04:20
V Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše so zadovoljni z rezultati na splošni in poklicni maturi, imajo dvanajst diamantnih dijakov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teo Trost (v sredini) Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv
Teo Trost (v sredini) Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Dijaki zaključnih letnikov uživajo dolge in zaslužene poletne počitnice. Zaradi šolskega leta, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, so bili na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše (GSKŠR), kljub odgovorno opravljenemu delu na daljavo precej negotovi, kakšen uspeh bodo dijaki dosegli na maturi, a rezultati so bili odlični. "Pogled na letošnje rezultate splošne in poklicne mature me je navdal z veseljem in ponosom, kajti pri splošni maturi smo beležili stoodstoten uspeh, pri poklicni je bilo uspešnih 55 od 57 dijakov," ponosno pove ravnatelj Samo Robič in dodaja, da imajo v generaciji 20 zlatih maturantov na poklicni maturi, ki so dosegli 22 ali 23 točk, od tega dvanajst diamantnih, torej tistih, ki so dosegli vse možne točke.

Ko dijak ni le številka

Diamantni dijak programa kemijski tehnik Teo Trost je ob tem povedal: "Srednjo šolo si bom najbolj zapomnil po prijateljstvih, ki so bila sklenjena skozi vsa štiri leta. Drug drugega smo spodbujali ter si pomagali tako v šoli kot drugod. Srednja šola je prelomnica v življenju, saj tu ne gre le za učenje, pač pa tudi za osebno rast in razvijanje identitete. Vsaka minuta učenja se je splačala in je bilo vredno stisniti zobe, izgubiti kakšno uro spanca in se s pridobivanjem znanja osredotočiti na prihodnost."

Lara Račnik (v sredini) Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Lara Račnik, diamantna dijakinja na programu farmacevtski tehnik, GSKŠR opiše kot zelo prijetno in dijakom prijazno šolo. "Dijak ni le številka, temveč oseba z imenom in priimkom. Poučevanje profesorjev na šoli je kvalitetno, imajo ustrezne kompetence, kar se odraža na rezultatih tekmovanj in mature. Šolo si bom najbolj zapomnila po medsebojnem delovanju profesorjev in dijakov," razlaga in nadaljuje, da se je veliko učila. "Vem, da bi se lahko učila manj, a nisem znala oceniti, kdaj imam dovolj. Najraje sem se učila strokovne predmete: zdravila, rastlinske droge in izdajanje zdravil v lekarni. Všeč so mi bili tudi predmeti, kjer je bilo treba kaj računati - kemija in matematika. Kemija je v prvem letniku postala moj najljubši predmet."

Latoja Kmetec Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

"Več znaš, več veljaš" je pregovor, s katerim se strinja še ena od diamantnih dijakinj, Latoja Kmetec. "Znanje je vse, še posebno, če imaš zadostno znanje ob pravem času. V življenju se lahko z veliko težavami soočiš prav z znanjem. Hkrati si odpreš več poti, če imaš veliko znanja z raznih področij," je prepričana Latoja. "Biti diamantna na maturi je zame izjemen dosežek in motivator za nadaljnje izobraževanje. Če sem se spraševala, ali zmorem doseči cilje, ki sem si jih zadala, sem zdaj še bolj prepričana vase." Latoja bo študij nadaljevala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru.

K motivaciji pripomogla njena tekmovalnost

Teo Trost se je vpisal na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo - program biokemija. "Želel sem izbrati smer, ki me zanima in kjer lahko kar se da dobro izkoristim znanje, ki sem ga pridobil v srednji šoli. Ta program mi omogoča oboje. Morda me pot vodi v laboratorij, morda v pedagoške vode. Vse bo odvisno od let na fakulteti in moje predanosti ter dela, pove Teo. Lara Račnik pa: "Priprave na maturo niso bile tako težke, kot sem pričakovala. Učila sem se več ur na dan, a sem vedela, za kaj se učim. Omejitev na fakulteti, na katero sem se vpisala, je bila visoka. Veliko je k moji motivaciji pripomogla moja tekmovalnost. Priznam pa, da so bile v dnevih pred maturo prisotne prebavne težave ter pomanjkanje apetita." Lara bo šolanje nadaljevala na Fakulteti za farmacijo, v programu laboratorijske biomedicine, in se čez deset let vidi pri delu v laboratoriju. Zanjo je biti diamantna dijakinja izjemen dosežek, pri čemer jo žalosti, da rezultat ne šteje pri pridobitvi Zoisove štipendije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta