Fašank v Lenartu: Občinska oblast je šla po gobe, so pa prišli predstavniki vlade in predsednica države

Tudi v središču Slovenskih goric so pripravili tradicionalni Lenarški fašank, ki je bil letos jubilejni 30.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Lenart se je predstavila z izvirno skupinsko masko 
Maksimiljan Krautič

Pustno povorko so minulo soboto vodili člani slovenskogoriškega pihalnega orkestra KD Mol, ki so predstavljali športnike na olimpijskih igrah. Maškare so svojo pot pričele na Jurovski cesti, pri blokih. Med njimi so bili tudi zaposleni na Občini Lenart, ki so si nadeli maske pod geslom Gremo po gobe.

Sicer pa so najštevilčnejše skupinske maske pripravili otroci, starši in vzgojiteljice iz Vrtca Lenart ter učenci in zaposleni v OŠ Lenart. Povorke se je od teh skupno udeležilo čez 600 pustnih šem, ki so razdeljene v osem skupin oziroma po igralnicah predstavljale barvice, slike in slikarje, palčke, pikapolonice, leve, medvede, pajke in kmetovalce. Prvošolčki iz OŠ Lenart so predstavljali slikarje, drugošolci so se preoblekli v žabice, tretji razredi v baletnike iz predstave Hrestač, četrtošolci so bili lisice, sovice, Flora in Apolon, petošolci palčki, Božički, prometni znaki in pastir s kravicami, šesti razredi so predstavili vremenoslovce, novinarje, božične piškote, vrtnarje na cvetlični gredi s čebelicami in metulji, sedmošolci so bili skladno z letnim časom snežaki in hokejisti, učenci iz ONIS in PPVI pa zvončki. Prav ekipe vrtca in šole so bile izbrane za najizvirnejše maske letošnje lenarške povorke, ki jo je, kot je že v navadi, domiselno in hudomušno povezoval Samo Tuš - Korl.

Slovenski politični vrh na Fašanku v Lenartu
Sandi Kolarič, Fb

Ob tem pa so se sprevoda udeležile še posamezne skupine: v Sveti Trojici so pripravili skupinsko masko na temo zdravstvene reforme, v Jurovskem Dolu so se preoblekli v risane junake Smrkce, Kulturno-etnografsko društvo Juršinci je predstavljalo spomladanske rože primule, skupina iz Andrencev v Cerkvenjaku je pripravila tradicionalni prikaz rus v družbi pokačev, seveda pa ni šlo brez kurentov – prišli so iz Društva kurentov Trnovska vas in z Zgornje Velke.

Poleg tega je Lenart, središče Slovenskih goric, je doletela posebna čast, saj ga je obiskal celotni slovenski politični vrh, na čelu s predsednico države Natašo Pirc Musar. Prišel sta tudi predsednik vlade Robert Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Z njimi so bili kar trije ministri in to obrambni minister Marjan Šarec, minister za delo Luka Mesec in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Kaj takšnega se še ni zgodilo, vse od obiska nekdanjega jugoslovanskega maršala pred davnimi desetletji v rajnki SFRJ. Lenartčani so sijali od zadovoljstva in vsak je želel kateremu od njih stisniti roko in mu zaželeti iskreno dobrodošlico sredi najlepše pokrajine med Dravo Muro, ki je bila še ne dolgo tega od Boga in oblasti pozabljena in je veljala za manj razvito področje v nekdanji skupni državi.

A zdaj je seveda drugače, Lenart je z lastnimi močmi dosegel hiter razvoj in postal moderno mesto in prepoznavno središče Slovenskih goric. Mnogim za zgled in najbrž si ga je zaradi tega kljub manjkajoči severni obvoznici, slovenski politični vrh na pustno soboto izbral za delovni obisk. Z maškarami in med maškarami seveda. Med njimi je bil tudi prvi mož občine Lenart, župan Janez Kramberger. To se vendar spodobi, so zaploskali Lenartčani. 

Politični vrh se je v Lenartu dobro počutil, prisluhnil je ljudski množici, snedel nekaj krofov in drugih pustnih kulinaričnih dobrot, ki so doma sredi Slovenskih goric ter enoglasno obljubil, da denar za izgradnjo lenarške obvoznice zagotovo bo. Da ne bo slabe volje – to je bilo seveda na pustno soboto in ob pustu je vse dovoljeno. 

Jubilejno 30. pustovanje v Lenartu se je zaključilo na parkirišču Vrtca Lenart, kjer so udeležence pogostili s krofi in napitki, za ples pa je poskrbela skupina Klapovühi iz Benedikta. Kot je bilo rekordno število sodelujočih maškar, okoli 1500, je bilo tudi obiskovalcev zares veliko, predvidevajo, da prav tako čez tisoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta