Forma viva Makole: 25 umetnikom haloška pokrajina v izziv za ustvarjanje

12.09.2021 04:00
Tradicionalna prireditev, na kateri kiparji in slikarji umetnine ustvarjajo sredi slikovite haloške pokrajine, je zaradi razmer tudi letos gostila zgolj domače umetnike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo nagrado med kiparji so odnesli Andrej, Gaber in Brin Naterer z delom iz kovanega železa, poimenovanim Na zabavi, ki s preprosto, enostavno in jasno likovno govorico prikazuje množico figur na zabavi. Foto: Sanja Verovnik
Sanja Verovnik

Mednarodnega kiparsko-slikarskega druženja Forma viva, ki je letos potekalo že devetnajstič zaporedoma, se je udeležilo 25 slikarjev in slikark ter sedem kiparjev iz Slovenije, saj je tujim umetnikom pot v slikovite Makole že drugo leto zaporedoma preprečila epidemija. So pa oči organizatorjev, Kulturno-umetniškega društva (KUD) Forma viva, kot je zatrdil njegov vodja Ivan Dvoršak, že uprte v naslednje leto, ko bo prireditev praznovala jubilej - dve desetletji delovanja - in bo ponovno gostila mednarodno zasedbo umetnikov, ki bodo ustvarjali na več različnih lokacijah, festivalsko dogajanje pa bo ponovno potekalo več dni in ne samo štiri, kot je lani in letos.

Ervin Dvoršak
Sanja Verovnik

Iz mesta na vas

Da je razgibana haloška pokrajina polna navdihov in kot takšna velik izziv za umetnike, ki tam ustvarjajo, iz lastnih izkušenj najbolje ve prav Dvoršak, idejni oče festivala in predsednik KUD Forma viva, ki je pred desetletji mestno življenje zamenjal za podeželsko: v hiški v Dežnem, na hribu nad Makolami, v kateri živi z družino, je uredil galerijo, kjer je stalna razstava njegovih skulptur iz varjenega železa. In prav park skulptur, ki se nahaja ob galeriji in ga krasijo kipci iz železa, kamna in lesa različnih velikosti, dela sodelujočih umetnikov na minulih festivalih, je bil minuli konec tedna središče umetniškega dogajanja. Tam so kiparji in slikarji že v soboto navsezgodaj zjutraj ustvarjali nove umetnine, katerih rdeča nit je bila bodisi razgibana haloška pokrajina bodisi njene znamenitosti, motivi iz življenja domačinov.

Mnogi sodelujejo vsa leta

Mnogi med umetniki so stari znanci Forme vive in so makolskemu umetniškemu ustvarjanju zvesti že od začetka. Med njimi tudi slikarka Jožica Čretnik iz Maribora, ki je začela slikati že v gimnazijskih letih, nato pa si je, kot nam je povedala, vzela ustvarjali predah, a na svojo ljubezen, slikanje, ni pozabila in je kaj hitro ponovno prijela za čopič. Pri srcu so ji domači motivi. Tokrat je upodobila trgače. Še ena slikarka iz Maribora, Dragica Petek, ki je navdih pri slikanju iskala v grozdju in pticah, ki se zbirajo v vinogradu, svojo umetnino pa poimenovala Razigranost, se na kiparsko-slikarsko druženje z veseljem vrača. "Ne vem, ali sem katero izpustila," je priznala. Zvestobo umetniškemu druženju je obljubil tudi kipar Marijan Crnič, ki ustvarja umetnine iz kamna. Potem ko je lani prejel nagrado za svojega kurenta, je tokrat upodobil pohorskega godca. Za svoje skulpture potrebuje kdaj tudi mesec dela, je povedal in še, da je veliko odvisno od razpoloženja in okolja, kjer ustvarja. Makolski zrak je zanj kot poživilo, je še povedal in dodal, da se Forme vive ne udeležuje zaradi nagrad, temveč predvsem zaradi prelepe narave in druženja, ki je v teh časih še kako pomembno.

Kiparji so v sončnem vremenu ustvarjali skulpture iz železa, kamna, stekla, kovine ...
Sanja Verovnik

Za mlade umetnike se ni bati

Da se za umetniško prihodnost v Sloveniji ni bati, dokazuje pestra udeležba mladih umetnikov. Med njimi je veliko pozornosti gotovo pritegnil študent drugega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Ervin Dvoršak, domačin, ki je na makolski prireditvi že prejel nagrado strokovne komisije, predvsem pa nadaljuje družinsko tradicijo, saj ga je za umetnost navdušil oče Ivan Dvoršak. Ta se lahko pohvali, da je ustvaril več kot 1500 skulptur iz varjenega železa različnih velikosti, ena od njih, riba, še danes krasi pročelje mariborskega akvarija. Nad portreti navdušen mladi slikar pa se zadnje čase loteva ženskih aktov, saj pravi, da je žensko telo božji dar, simbol lepote in plodnosti. Tokrat ni samo slikal, temveč je slikarskih veščin učil tudi tri nadobudne mlade slikarje, osnovnošolce - Žana, Elo in Nino.

Haloška pokrajina je zaradi številnih simbolov in neokrnjene narave pravi izziv za slikarje. Foto: Sanja Verovnik
Sanja Verovnik

Družinska ljubezen do umetnosti je prisotna tudi v družini Naterer. Andrej, Brin in Gaber Naterer so namreč s skulpturo iz kovanega železa, ki prikazuje množico figur na zabavi, prepričali strokovno komisijo in odnesli prvo nagrado med kiparji. Drugega mesta se je razveselil Rudi Stopar s skulpturo, sestavljeno iz plastike, kovine in kamna, ki jo je poimenoval Polom. Tretja nagrada pa je pripadla kiparju Francu Černelču s skulpturo Parsifalovo videnje. Med slikarji je največ točk strokovne žirije pripadlo Ivanu Skledarju in njegovi sliki Ob Dravinji, drugo nagrado je prejel Franc Krajnčič za delo Na poti v Gorice, tretjo pa Branko Gajšt, ki je na sliki upodobil Makole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta