Glasba vabi na festival tudi skozi izložbena okna na Ptuju

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.07.2024 16:00

Že tretje leto zapored ptujska pravljičarka Liljana Klemenčič na festival Arsana in v svet glasbe vabi na prav poseben način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poglede pritegne tudi stara harmonika. 
Hojka Berlič

Tudi letos, že tretjič zapored, je znana ptujska knjižničarka in pravljičarka Liljana Klemenčič v sklopu Festivala Arsana, na katerem že leta skrbi za izvedbo glasbenih pravljic v sklopu otroškega programa, pripravila mini razstavo glasbil in literature na temo glasbe v treh izbranih ptujskih izložbenih oknih, ki jo je dopolnila še z mislimi znanih osebnosti o glasbi. "V trgovini La Donna, ker je ena izmed dolgo delujočih v starem mestnem jedru. V Šiviljskem ateljeju Hameršak, kjer sta kreativnost in prizadevnost lastnice Sabine Hameršak hvalevredna obrtna in tudi kulturna dejavnost. Letos prvič pa še v oknu nove pisarne Festivala Arsana, kjer je razstavljena harfa iz Zasebne glasbene šole v samostanu svetega Petra in Pavla Ptuj. Prav zato so zraven razstavljeni star miniaturni molitvenik, knjiga Zgodovina umetnosti, majhen bel angelček … Harfa je bela, knjižica je bila nekoč tudi bela. Kompozicijo zaključuje črna majica z napisom Arsana," o svoji letošnji postavitvi pravi Klemenčičeva. V ostalih dveh vitrinah majice Arsane nosijo izložbene lutke, ki so za razstavo skladno izbrano oblečene v tekstilije iz posameznih trgovin. Kar, pravi avtorica, deluje zelo vabljivo: "A najbolj pritegneta oči dragoceni stari harmoniki. V La Donni, kakor piše na ročno zapisanem spremnem plakatiču, je harmonika Victorija. To je dobil leta 1946, bila je sicer kupljena rabljena, iz druge roke, za deseti rojstni dan fantič. Ta fant, odrasel mož, se je poročil z dekletom po imenu Viktorija. Tedaj se je vozil naokoli s kolesom po imenu Victoria. Druga harmonika je manjša, a starejša diatonična harmonika, frajtonarica, narejena okoli leta 1910, in jo je igral ded fantiča z Viktorio. Zraven sta postavljena pred 50 leti izdana knjiga Slovenske narodne pravljice in reklo Glasba je hrana ljubezni (Shakespeare)." Kot dodaja Klemenčičeva, bo razstava postavljena na ogled ves čas festivala: "In tudi letos so nekateri v trgovinici La Donna spraševali, ali je instrument iz izložbe naprodaj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta