Imenovanje ravnateljev ŠC Ptuj: Preslišani, zato ogorčeni

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.05.2019 15:08

Na Strojni šoli Ptuj nestrinjanje z odločitvijo sveta zavoda, ki ni podprl dosedanjega ravnatelja Bojana Lampreta. Obeta se razveljavitev razpisov za vse tri ravnatelje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki učiteljev, staršev in dijakov
Hojka Berlič

Protesta zaradi izida glasovanja sveta zavoda Šolskega centra Ptuj (ŠCP) glede imenovanja ravnatelja Strojne šole Ptuj, ki naj bi ga organizirali učitelji dijaki in njihovi starši, sicer ni bilo, so pa njihovi predstavniki stopili pred medije in še enkrat javno izrazili podporo dosedanjemu ravnatelju Bojanu Lampretu. S tem so izrazili, kot so zapisali v kolektivu Strojne šole Ptuj, "ogorčenje zaradi napada na demokracijo ob volitvah za ravnatelja". Kot smo že poročali, so namreč člani sveta zavoda, ki so se odločili za tajno glasovanje, Lampretu kljub predhodnemu pozitivnemu mnenju sveta staršev, učiteljskega zbora in dijaške skupnosti namenili le šest glasov, enajst glasov podpore pa njegovi protikandidatki Anji Jesenek Grašič.

Sugestije in mešetarjenje

Kot je pojasnil član sveta staršev Milan Mlakar, so na aprilskem sestanku pregledali cilje obeh kandidatov za ravnatelja ter v celoti podprli Lampreta. Ker je bil kasneje seznanjen tudi, da so vsi učitelji podprli dosedanjega ravnatelja, ne vidi razloga, da bi bilo Lampretovo vodenje šole sploh pod vprašajem. "Moj otrok odhaja iz šole. Bi pa rad zagotovil tudi tistim otrokom, ki šele prihajajo, dobro šolo, od katere bodo veliko odnesli," je med drugim dejal Mlakar.
"Sprašujemo se, v imenu koga ali česa upa nekdo brez slabe vesti in morale mnenje učiteljskega zbora, dijakov in njihovih staršev označiti za ničvredno in nepomembno. Na podlagi česa se člani sveta zavoda ŠC Ptuj odločajo pri glasovanju za ravnatelja? Na podlagi mnenja, ki ga dajo vsi akterji Strojne šole Ptuj, ali na podlagi sugestij, političnih spletk in mešetarjenja?" je v odprtem pismu javnosti med drugim zapisal kolektiv šole. Ob tem pa jih, kot tudi piše v pismu, še najbolj bolijo namigovanja, da je strojna šola slaba: "To je čista laž! Kdor se lahko pohvali z zlatimi maturanti, z državnimi prvaki, zmagovalci na domačih in mednarodnih tekmovanjih ter natečajih, s projekti, ki odmevajo doma in v tujini, ta ne more delati slabo." Kot je potrdila njihova predstavnica Zlatka Planinc, ne izključujejo, da je celo njihov predstavnik v svetu zavoda glasoval v nasprotju z njihovo jasno izraženo voljo. Minuli petek so tako potrdili predlog za njegovo razrešitev in potrdili nadomestnega člana v svetu zavoda Romana Petroviča.
Pred novinarje pa sta stopila tudi dijaka šole, ki sta med glavnimi razlogi, da so dijaki svojo podporo namenili Lampretu, navedla njegov pristop in človeški odnos. Z od sveta zavoda izbrano ravnateljico pa pristnega odnosa, ki si ga sami želijo, naj ne bi bilo.

Verjetna ponovitev razpisa

Sicer pa bodo najverjetneje morali, kot je mogoče razbrati iz odgovora Inšpektorata Republike Slovenije za šolstvo in šport, razpise za vse tri ravnatelje, torej Strojne, Ekonomske ter Elektro in računalniške šole zaradi napake v postopku ponoviti. Svet zavoda je namreč razpise za prosto mesto ravnateljev objavil le na Zavodu RS za zaposlovanje in spletni strani šole. "Kot ustrezna se šteje objava v časopisih (na primer tudi v Šolskih razgledih) in v Uradnem listu RS, ni pa predvidena oziroma ustrezna objava na internetni strani šole ali objava prostega delovnega mesta na Zavodu RS za zaposlovanje. Tudi objava po radiu ne šteje kot primerna," so zapisali v inšpektoratu, pa tudi, da ravnanje, ki ni v skladu s tem, pomeni postopkovno napako, ki je razlog za neveljavnost postopka imenovanja.
Predsednica sveta zavoda Mirjana Nenad z mnenjem inšpektorata še ni seznanjena. "Pridobili smo si pravno mnenje odvetnice ŠCP, v katerem je zapisano, da se objeva na spletnih straneh zavoda šteje kot objava v sredstvih javnega obveščanja," je pojasnila Nenadova, ki je sicer seznanjena z okrožnico šolskega ministrstva, a je ta po njenem deloma neveljavna, kar je bil tudi razlog za pridobitev pravnega mnenja. Če se bo izkazalo, da bodo morali razpis ponoviti, pa naj bi se po besedah Nenadove po pomoč in razlago obrnili na ministrstvo pa tudi druge pristojne institucije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta