Ivan Bezjak je bil vrhunski strelec na glinaste golobe

Franci Bratkovič
28.08.2022 05:40

V mlajših letih je Ivan Bezjak pobiral zmagovite pokale in praktične nagrade kot za šalo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Bezjak v značilnem položaju na strelišču v Dobravi
Marjan Toš

Ivan Bezjak, zdaj upokojen pleskarski mojster, sicer pa nekdanji uspešen obrtnik in naravovarstvenik iz Vitomarcev v Slovenskih goricah, velja za eno največjih slovenskogoriških in štajerskih strelskih legend. Na glinaste globe je začel streljati še kot mlad lovec v nekdanji Lovski družini Juršinci, od koder je konec 70. let prejšnjega stoletja prišel v Lovsko družino Dobrava v Slovenskih goricah in ji ostal zvest do danes. Ivan je vrhunski strelec na glinaste globe, v mlajših letih je pobiral zmagovite pokale in praktične nagrade kot za šalo, včasih je dosegel celo dve zmagi na dan ali več. Zdaj je zaradi let pristal med veterani in še vedno zmaguje, sploh na meddružinskih tekmovanjih po severovzhodni Sloveniji.

Velja za brezhibnega, varnega strelca, ki ima svojo taktiko in ki je tudi glede izbire nabojev zelo racionalen. Na treningih namreč preizkusi in oceni, kateri naboj mu na izbranem strelišču najbolj ustreza. Ivan je seveda dolga desetletja član zelene bratovščine in velik skrbnik mlade poljske divjadi. V fazana, zajca in raco ne usmeri puške, "bog ne daj, naj živijo in ostanejo v naravi", vedno rad svetuje mladim lovcem. Tudi srnjadi ne lovi, ga pa pozimi mikajo zvitorepke. Kljub mrazu in snegu rad opreza za lisičinami in boginja Diana mu je večkrat zelo naklonjena. Drugače pa Ivan Bezjak uživa svoj mir v naravi tudi ob svojih ribnikih v Stanetincih, kjer mu od časa do časa načenja živce vidra, ko se spravlja na njegove ribe. "A to je narava. V naravi se točno ve, kako poteka življenje. Ker mala divjad izginja, bi rad pripomnil, da je vseeno preveč ujed in drugih predatorjev, med njimi zadnja leta opažam tudi šakala," nam je med kratkim srečanjem pripovedoval Ivan Bezjak, član LD Dobrava, velika štajerska strelska in lovska legenda. In kar sam poudari: naravovarstvenik od glave do pet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta