(IZ ŠTAJERCA) Pihalni orkester občine Šentilj - Paloma je že 90 let nepogrešljiv pri dogajanju v lokalnem okolju

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
21.09.2023 04:25

Ob visoki obletnici delovanja so med praznovanjem občinskega praznika pripravili tudi veliko srečanje pihalnih orkestrov. Pestro zgodovino orkestra, ki se je iz tovarniškega prelevil v občinskega, so popisali tudi za zbornik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pihalni orkester Občine Šentilj - Paloma šteje 45 članov
Arhiv orkestra

Godbeništvo je posebna oblika glasbenega ustvarjanja, ki jo že 90 let ohranjajo in gojijo tudi v Pihalnem orkestru občine Šentilj - Paloma. Ta visoki jubilej so letos že in še bodo zaznamovali z več dogodki, koncerti. Gotovo pa je bil največji med njimi srečanje pihalnih orkestrov, ki so ga pripravili tudi v sklopu občinskega praznika.

To je tudi najstarejše še delujoče kulturno društvo v občini, dogajanja v krajih občine skorajda ne morejo predstavljati brez njihovega angažmaja. In le kdo bi mogel za vsa ta leta delovanja, ko so strokovno samo rasli, prešteti vse ure vaj, njihovih nastopov na koncertih, revijah, tekmovanjih, športnih in družabnih ter kulturnih dogodkih doma in na gostovanjih? Le del tega sicer popisujemo v posebnem okvirčku, a prostora, da bi navedli vse, ki so prispevali k tako bogati zgodovini, je premalo. Svojo dediščino delovanja so zbrali v obsežen zbornik, ki je gotovo vreden branja.

Glavno prizorišče je bilo pred kulturnim domom v Šentilju.
Anita Kirbiš

Od leta 1983 delujejo kot samostojno kulturno društvo, pred tem so bili pod okriljem več društev. Od leta 1996 njihovo glasbeno dejavnost omogoča Občina Šentilj. V orkestru igra 45 članov, najmlajši je star 14 let, najstarejši član pa 82, med njimi je tudi več generacij iste družine, ki so se zapisale pihalni godbi. Čeprav gre za ljubiteljsko glasbeno dejavnost, imajo skoraj vsi člani glasbeno izobrazbo, nekateri tudi akademsko, in dosegajo zavidljive uspehe tudi kot posamezniki. Znotraj društva delujejo še big band, trobilni kvintet in brass zasedba. V letih od 1930 do danes se je zvrstilo dvanajst dirigentov. Od leta 1991 je orkester strokovno vodil član opere Maribor Janez Kopše, danes častni dirigent, ki je letos spomladi predal dirigentsko palico mlajšemu, Urošu Eferlu.

Omenjeno srečanje pihalnih godb so najprej začeli s parado godb skozi Šentilj v spremstvu Folklorne skupine KUD Milke Zorec Hotinja vas do prireditvenega prostora, kjer sta jih pozdravila in zaželela dobrodošlico predsednica orkestra Nuša Pečenik, ki je tudi zaslužna za veliko organizacijo dogodka, in šentiljski župan Štefan Žvab. Izvedli so štiri koračnice združenih godb, po uradnem delu pa so sledili nastopi posameznih godb in druženje. Za prijetno presenečenje je poskrbela Brass zasedba Pihalnega orkestra občine Šentilj – Paloma, ki je za konec pripravila kratek program.

Godbeniki zgledno sodelujejo s šentiljsko glasbeno šolo, v svojih vitrinah imajo številne zahvale in priznanja, tudi najbolj žlahtna z mednarodnih tekmovanj, zato so ob častitljivem jubileju, skupaj z dolgoletnim dirigentom Janezom Kopšetom, zasluženo prejemniki županovega priznanja, župan pa je podelitev podkrepil še z mislijo: "Narod brez kulture ne more preživeti!"

Županovo priznanje orkestru in za dolgoletnega umetniškega vodjo, Janez Kopše (v sredini), Štefan Žvab, levo, Nuša Pečenik, predsednica pihalnega orkestra Šentilj, desno dirigent Uroš Eferl
Anita Kirbiš

"Člani Pihalnega orkestra Občine Šentilj - Paloma ste živi dokaz, kaj lahko ljubiteljski kulturniki dosežete s trdno voljo, ljubeznijo do glasbe in ustvarjanja. Prebiranje vaše kronike nam je lahko navdih, kako so člani 90 let znova in znova našli energijo, da ste tako velikem sestavu zagotavljali pogoje za orkestralno dejavnost na tako zavidljivo visoki ravni. Ste tudi zgled spoštljivega medgeneacijskega sodelovanja, s svojim predanim delom ste ustvarjalci kulturne zgodovine Šentilja z okolico, ste branik kakovostne glasbene produkcije, s svojimi nastopi pa ste generacijam poslušalcev poklonili številne spomine in občutja, ki jih zmore ustvariti samo z občutkom zaigrana glasba," jih je nagovorila predsednica Zveze kulturnih društev (ZKD) Občin Kungota, Pesnica in Šentilj Franja Senčič, ki jim je izročila jubilejno priznanje ZKD-ja.

In še enega izjemnega priznanja so bili deležni - zlatega jubilejnega priznanja JSKD Republike Slovenije, ki sta ga podelila direktor JSKD RS Damjan Damjanovič in Matic Varl, vodja OI JSKD Maribor. Za zgledno sodelovanje so se nekaterim posameznikom in vsem gostujočim godbam zahvalili tudi šentiljski godbeniki, pa tudi prijateljske godbe niso prišle na srečanje praznih rok. Godbeniki niso pozabili tudi na svoje veterane.

Jubilejnega srečanja so se udeležile godbe iz Slovenije (Godba na pihala KUD Janko Živko Poljčane, Godba na pihala PGD Lovrenc na Pohorju, Frajhajmska godba, Kungoška Pleh Muzika, Pihalni orkester Pošta Maribor, Godba Ruše in Godba na pihala Slovenske Konjice). Ker šentiljski godbeniki gostujejo tudi zunaj meja, so se praznovanju pridružili še godbeniki iz Avstrije (Musikverein Spielfeld s katerimi so pobrateni in Musikverein Ehrenhausen) in Hrvaške (Gradski puhački orkestar KUD Hrvatskih željeznica Varaždin in Puhački orkestar Goričan). Nastope so popestrile Mažoretna in twirling skupina občine Pesnica ter Mažoretkinje in Twirling Klub Goričan.

Nuša Pečenik, Franja Senčič, Uroš Eferl
Anita Kirbiš

V Šentilju je tako v soboto, 2. septembra, igralo krepko več kot štiristo godbenikov, videli smo odlične nastope mažoretk, dogodka pa se je udeležilo tudi izjemno število obiskovalcev. Moderator srečanja je bil radijec Robert Levstek, ki je tudi član šentiljskega orkestra. Zvečer je sledilo veselo druženje z Dejan Dogaja Bandom, ko so na račun prišle tudi nekoliko mlajše generacije. Za varnost so skrbeli gasilci PGD Šentilj, ki so organizirali tudi bogat srečelov, zbrana sredstva pa bodo namenili za delovanje društva.

"Z izvedbo dogodka smo več kot zadovoljni, vanj smo vložili res veliko dela in truda, saj je bil to tudi vrhunec našega jubilejnega leta in praznovanja. Ti dogodki, ko se zbere toliko godb na enem mestu, so v Sloveniji postali redkost. Številno občinstvo in gostujoči godbeniki so bili navdušeni, saj smo ponovno dokazali, da nas vežejo prijateljske vezi, da znamo skupaj zaigrati in tudi praznovati. Iz srca se zahvaljujemo vsem godbam, mažoretnima in twirling skupinama, folklori, vsem sponzorjem in prostovoljcem, ki so na kakršen koli način pomagali pri organizacij, in ne nazadnje vsem, ki so se odzvali našemu vabilu in nas obiskali v Šentilju," je bila po prireditvi zadovoljna predsednica orkestra Pečenikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta