Iz Štajerca: "V življenju so najpomembnejši medsebojni odnosi, tisti pristni, brez mask"

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
12.08.2021 06:00
Andreja Tusulin je izjemna ljubiteljica narave in naravnih zdravil, nabiralka zelišč, zbiralka starih modrosti, po duši umetnica. Predvsem pa je mama in žena, zagovornica otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Tusulin je s svojimi spretnimi prsti izdelala številne kose polstenih izdelkov.
Anita Kirbiš

"Moč je v nas samih. Verjamem, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. S preventivo in zdravim načinom življenja. Z zdravim načinom prehranjevanja, gibanja v naravi, z nošenjem oblačil iz naravnih materialov, uporabo zdravilnih zelišč ter pozitivnim razmišljanjem lahko največ naredimo za svoje telo in dobro počutje. Smo danes oropani znanja in izkušenj naših prednikov? Kar nam ponuja narava v naši neposredni bližini, je najboljše zdravilo za naše telo. To so vedele že naše babice, ko so na slovenskih travnikih in v gozdovih nabirale zdravilna zelišča in skrbele za vitalnost naših rodov. Narava je zaklad, a ga moramo znati uporabljati. Zaradi razvoja farmacevtskih zdravil se je starodavna znanja o zdravilstvu potisnilo v pozabo," razmišlja Andreja Tusulin.

Anita Kirbiš

Sogovornica, ki prihaja iz Jurovskega Dola, se je rodila sredi čudovitega podeželja Slovenskih goric in ostala v stiku z naravo. Je izjemna ljubiteljica narave in naravnih zdravil, nabiralka zelišč, zbiralka starih modrosti, po duši umetnica. Predvsem pa je mama in žena, zagovornica otrok. V življenju so ji najpomembnejši medsebojni odnosi, tisti pristni, brez mask, z dobro komunikacijo v družini in ljubezenskem partnerstvu, kakor na delovnem mestu. V prvi vrsti pa je pomemben odnos do sebe. Je strastna knjigoljubka in ljubiteljska slikarka, ki prisega na terapijo preko knjig in umetniškega ustvarjanja. Po srednji šoli se je zaposlila na Pošti Slovenije in ob delu študirala javno upravo, kmalu pa si je ustvarila družino. Ustvarja, odkar pomni, tudi ob redni zaposlitvi in družini. Čut za likovno ustvarjanje je podedovala po dedku, njegove slike so krasile stene številnih sorodnikov. Za modo in šivanje jo je navdušila babica, ki ji je nesebično posojala šivalni stroj. Čeprav je bila samouka, je Andrejo naučila pomembnih osnov šivanja.

Pomembno je biti povezan

Knjige in čopiči so bili vedno ob njej, tudi v najtežjih trenutkih. Obiskovala je različne slikarske tečaje in delavnice. V njeni zbirki je več kolekcij oljnih slik in slik v mešani tehniki. Ustvarila je posebno kolekcijo oljnih slik z bakreno žico z naslovom Oddaljevanje, s katero želi opozoriti na uničevanje narave in vsega živega. Trenutno je v nastajanju nova kolekcija oljnih slik, poslikanih dežnikov in majic z naslovom Povezana si, s čimer želi spomniti na pomembnost povezovanja z naravo in na moč, ki jo nosimo v sebi. Svoja umetniška dela je razstavljala na devetih samostojnih in številnih skupinskih razstavah.

Kot večina žensk ima rada lepa oblačila, a izraža zaskrbljenost zaradi okoljskih in družbenih problemov, nesmiselnosti in škodljivosti pretiranega nakupovanja oblačil, predvsem pa načina izdelovanja nizkocenovnih oblačil, ki se hitro zavržejo in imajo škodljiv vpliv na naše zdravje. Želela je vsaj malo prispevati k ozaveščanju tovrstne problematike, zato je izdelala kolekcijo oblačil iz materialov, ki so bili proizvedeni v Sloveniji. Nekaj jih je ustvarila tudi s potiskom njenih slik iz kolekcije Oddaljevanje, v nastajanju je nova kolekcija s potiskom iz kolekcije Povezana si.

Slika Andreje Tusulin Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Velik izziv ji je recikliranje, zato ima v garderobni omari kar nekaj predelanih kosov oblačil, ki jim je dodala novo vrednost. Kolekcije oblačil, nakita in torbic so bile predstavljene na treh samostojnih in treh skupinskih modnih revijah ter enem posebnem dogodku.

Vračajmo se k sebi, k naravi in znanju prednikov

S svojimi spretnimi prsti je izdelala številne kose polstenih izdelkov. Polstenje volne ali filcanje je ena najstarejših tehnik za izdelavo tkanine, stara približno 8000 let. Tehniko polstenja volne še uporabljajo nomadski narodi v srednji Aziji in v severnem delu vzhodne Azije. Postopek je še enak tistemu iz preteklosti: strižena, neobdelana volna se v kombinaciji z vodo in milom in ob močnem drgnjenju začne sprijemati in nastane kompaktna osnova - polst. Ustvarila in oblikovala je naravno toplotno majico Thermoterapy - Angora. To je stoodstotna naravna toplotna terapija, ki služi za hitrejše okrevanje, lajšanje bolečin in napetosti, miren spanec, naravno gretje, umiritev kašlja ter je izdelana v Sloveniji iz slovenskih materialov. Skozi razvojna obdobja se je izobraževala in izpopolnjevala na različnih področjih z željo po samopomoči in pomoči svojim bližnjim - refleksoterapija za učne in razvojne težave otrok, izobraževanje tehnike telesnega dotika, reiki …

Andreja Tusulin meni, da kar nam ponuja narava v naši neposredni bližini, je najboljše zdravilo za naše telo. Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

"K zdravniku so nekdaj ljudje hodili, ko so bili resno bolni. Veliko naših babic, prababic in starih tet je bilo izjemno modrih, saj so poznale recepte za vsa prehladna obolenja in resnejše bolezni. Še kako dobro so vedele, katera rastlina je za katero bolezen; vedele so, kako pripraviti čaj, napitek, kremo ali skrivnostni obred, da je bolezen izginila. Poznale so metode samozdravljenja, čeprav se niso zavedale, kakšno moč ima kombinacija naših čustev, misli in izgovorjene besede, so kljub temu znale to kombinacijo uporabljati. Zajadrali smo v drugačen čas, čas negotovosti in sprememb, zato je pomembno, da se ne upiramo spremembam, ampak se začnemo vračati k sebi, k naravi, k znanju naših modrih prednic. Nimamo se česa bati, samo pobrskajmo za starimi recepti naših babic. Preberimo kakšno knjigo na temo zdravilnih zelišč. Naučimo se tehnik samozdravljenja. Predvsem pa se zavedajmo moči naših misli, dejanj in izgovorjene besede," svari Tusulinova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta